Mieszanka do wypieku KETO chleba, bezglutenowa - Upiecze Ci się! - Pięć Przemian, 500g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Mieszanka do wypieku KETO chleba
Upiecze Ci się!
Mieszanka do wypieku KETO chleba bezglutenowa to idealny produkt dla osób na diecie ketogenicznej oraz niskowęglowodanowej, które pragną cieszyć się smakiem chleba bez konieczności rezygnacji z diety. Mieszanka została opracowana tak, aby idealnie pasować do konwencji diety keto i low carb, z rozkładem makroskładników wynoszącym: węglowodany 3 %, białko 15 %, tłuszcz 24 %. Wszystkie składniki użyte do produkcji mieszanki są naturalne i nie zawierają ulepszaczy, spulchniaczy ani konserwantów.
Mieszanka składa się z mąki migdałowej, słonecznika, nasion chia, pestek dyni bezłuskowych, siemienia lnianego, mąki lnianej odtłuszczonej oraz łuski babki jajowatej. Wszystkie składniki są zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej i stanowią źródło cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białko, tłuszcze i mikroelementy.
Mieszanka do wypieku KETO chleba jest również odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu, ponieważ nie zawiera go w swoim składzie. Przygotowanie chleba z mieszanki jest bardzo proste i polega na wymieszaniu składników z wodą, uformowaniu bochenka i upieczeniu. Gotowy chleb jest sycący, pożywny i bogaty w cenne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego lub żytniego i idealny wybór dla osób na diecie ketogenicznej i low carb.
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik (góra i dół) do 190 °C.
- Wsyp mieszankę do miski.
- Dolej 500 ml wody i dokładnie wymieszaj.
- Zagnieć ciasto i uformuj bochenek.
- Wsadź do piekarnika na 80 minut.
- Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Przechowuj zawinięty w szmatkę.
Masa netto: 500 g.
Składniki: mąka migdałowa, słonecznik, nasiona chia, pestki dyni bezłuskowej, siemię lniane, mąka lniana odtłuszczona, łuska babki jajowatej, sól kłodawska.
Informacje dodatkowe: Produkt bezglutenowy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać alergeny - orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1320 kJ | 660 kJ |
319 kcal | 159.5 kcal | |
tłuszcz | 24 g | 12 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2.4 g | 1.2 g |
węglowodany | 3.1 g | 1.6 g |
w tym cukry | 2.2 g | 1.1 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 15 g | 7.5 g |
błonnik | 14 g | 7 g |
sól | 1.3 g | 0.65 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano mieszankę
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa wytwarzana jest ze zmielonych słodkich migdałów. Mąka migdałowa jest zwykle wytwarzana z migdałów blanszowanych (bez skórki). Konsystencja bardziej przypomina mąkę kukurydzianą niż mąkę pszenną. Wykorzystywany jest w cukiernictwie - w produkcji migdałowych makaroników oraz innych słodkich wypieków, w nadzieniach do ciast, takich jak Sachertorte, jest jednym z dwóch głównych składników marcepanu i pasty migdałowej. We Francji mączka migdałowa jest ważnym składnikiem frangipane, nadzienia tradycyjnego ciasta galette des Rois. Mąka migdałowa jest ważna w wypiekach dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dodaje wilgoci i bogatego orzechowego smaku wypiekom.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 579 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 31.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 12.3 g |
węglowodany: | 21.6 g |
w tym cukry: | 4.4 g |
w tym błonnik: | 12.5 g |
białko: | 21.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 269 mg |
żelazo, Fe: | 3.7 mg |
magnez, Mg: | 270 mg |
fosfor, P: | 481 mg |
potas, K: | 733 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 3.1 mg |
miedź, Cu: | 1 mg |
mangan, Mn: | 2.2 mg |
selen, Se: | 4.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 2 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.2 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 1.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.6 mg |
witamina B4, cholina: | 52.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.5 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 44 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 25.6 mg |
witamina K: | 0 µg |
Nasiona słonecznika
W porcji 100 gramów suszone, całe nasiona słonecznika dostarczają 584 kilokalorii i składają się z 5 % wody, 20 % węglowodanów, 51 % tłuszczu i 21 % białka. Nasiona są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, wielu witamin z grupy B i witaminy E. Nasiona zawierają również wysoki poziom minerałów, w tym magnezu, manganu, fosforu, żelaza i cynku. Połowa 100-gramowej porcji to tłuszcze, głównie jednonienasycone i wielonienasycone, głównie kwas linolowy. Dodatkowo nasiona zawierają fitosterole, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 584 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 51.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 18.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 23.1 g |
węglowodany: | 20 g |
w tym cukry: | 2.6 g |
w tym błonnik: | 8.6 g |
białko: | 20.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 78 mg |
żelazo, Fe: | 5.3 mg |
magnez, Mg: | 325 mg |
fosfor, P: | 660 mg |
potas, K: | 645 mg |
sód, Na: | 9 mg |
cynk, Zn: | 5 mg |
miedź, Cu: | 1.8 mg |
mangan, Mn: | 2 mg |
selen, Se: | 53 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 50 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.5 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.4 mg |
witamina B3, niacyna: | 8.3 mg |
witamina B4, cholina: | 55.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1.1 mg |
witamina B6: | 1.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 227 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.4 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 35.2 mg |
witamina K: | 0 µg |
Nasiona chia
Chia nasiona (szałwia hiszpańska) służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, co znaczy „oleisty”.
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają około 17 % białka, 31 % tłuszczu, 34 % błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze (kwas chlorogenowy i kawowy oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3.
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 - około 64 %, a także kwasy tłuszczowe omega-6, które występują w korzystnym dla zdrowia i prewencji chorób stosunku do omega-3. Nasiona chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu.
Z uwagi na wysoką wartość odżywczą, a w szczególności na znaczącą zawartość kwasu omega-3 ?-linolenowego oraz cenne właściwości antyoksydacyjne, ziarna chia poleca się stosować w codziennej diecie. Najczęściej są wykorzystywane jako składnik sałatek, jogurtów, pieczywa, deserów oraz koktajli.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 486 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 30.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 23.7 g |
węglowodany: | 42.1 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 34.4 g |
białko: | 16.5 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 631 mg |
żelazo, Fe: | 7.7 mg |
magnez, Mg: | 335 mg |
fosfor, P: | 860 mg |
potas, K: | 407 mg |
sód, Na: | 16 mg |
cynk, Zn: | 4.6 mg |
miedź, Cu: | 0.9 mg |
mangan, Mn: | 2.7 mg |
selen, Se: | 55.2 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 54 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 8.8 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 49 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.5 mg |
witamina K: | 0 µg |
Pestki dyni
Pestki dyni są zazwyczaj płaskie i asymetrycznie owalne, mają białą zewnętrzną łuskę, a po usunięciu łuski są jasnozielone. Niektóre odmiany są pozbawione łusek i są uprawiane tylko dla ich jadalnych nasion. Nasiona są bogate w składniki odżywcze i kaloryczne, ze szczególnie wysoką zawartością tłuszczu (zwłaszcza kwasu linolowego i oleinowego), białka, błonnika pokarmowego oraz licznych mikroelementów.
Suszone, prażone pestki dyni zawierają 2 % wody, 49 % tłuszczu, 15 % węglowodanów i 30 % białka. W referencyjnej porcji 100 gramów nasiona są kaloryczne (574 kcal) i są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, niacyny, żelaza, cynku, manganu, magnezu i fosforu. Nasiona są umiarkowanym źródłem ryboflawiny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, sodu i potasu. Główne kwasy tłuszczowe w pestkach dyni to kwas linolowy i oleinowy, a w mniejszych ilościach kwas palmitynowy i kwas stearynowy.
Korzyści ze spożywania pestek dyni:
- Ponieważ pestki dyni są dobrym źródłem magnezu, potasu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i wapnia, spożywanie ich pomaga poprawić zdrowie kości, serca i inne funkcje organizmu;
- nasiona dyni są dobrym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych, które mogą pomóc w leczeniu cukrzycy typu II;
- pestki dyni są bogatym źródłem cynku i innych składników odżywczych, które poprawiają zdrowie i zdrowie wątroby podczas ciąży;
- ponieważ nasiona dyni są bogate w błonnik, jedzenie nasion dyni może poprawić utratę wagi i trawienie;
- wysoka zawartość witaminy E w pestkach dyni pomaga wzmocnić układ odpornościowy;
- pestki dyni, naturalne źródło tryptofanu - a-aminokwasu, zwiększają profilaktykę bezsenności;
- pestki dyni poprawiają zdrowie skóry i oczu, będąc dobrym źródłem beta-karotenu.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 574 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 15.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 19.9 g |
węglowodany: | 14.7 g |
w tym cukry: | 1.3 g |
w tym błonnik: | 6.5 g |
białko: | 29.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 52 mg |
żelazo, Fe: | 8.1 mg |
magnez, Mg: | 550 mg |
fosfor, P: | 1174 mg |
potas, K: | 788 mg |
sód, Na: | 18 mg |
cynk, Zn: | 7.6 mg |
miedź, Cu: | 1.3 mg |
mangan, Mn: | 4.5 mg |
selen, Se: | 9.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 8 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 4.4 mg |
witamina B4, cholina: | 63 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.6 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 57 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.8 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.6 mg |
witamina K: | 4.5 µg |
Len
Len, znany jest również jako len pospolity lub siemię lniane. Len uprawia się ze względu na nasiona, które można zmielić na mączkę lub przerobić na olej lniany.
Nasiona lnu występują w dwóch podstawowych odmianach/kolorach: brązowym lub żółtym (siemię lniane złote). Większość rodzajów tych podstawowych odmian ma podobne właściwości odżywcze i taką samą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Żółte nasiona lnu mają podobny profil oleju do brązowych nasion lnu i oba są bardzo bogate w kwasy omega-3 (w szczególności kwas alfa-linolenowy (ALA)). Z nasion lnu wytwarzany jest olej roślinny znany jako olej lniany.
100-gramowa porcja zmielonych nasion lnu dostarcza około 534 kilokalorii energii, 41 g tłuszczu, 28 g błonnika i 20 g białka. Całe nasiona lnu są chemicznie stabilne, ale zmielona mączka z nasion lnu, z powodu utleniania, może zjełczeć, gdy zostanie wystawiona na działanie powietrza w temperaturze pokojowej w ciągu zaledwie tygodnia. Chłodzenie i przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zmielonej mączki z nasion lnu wydłuży jej świeżość. W przypadku natychmiastowego zapakowania bez wystawienia na działanie powietrza i światła, zmielone nasiona lnu są stabilne przed nadmiernym utlenianiem, gdy są przechowywane przez dziewięć miesięcy w temperaturze pokojowej.
W 100 gramowej porcji nasiona lnu zawierają 30 % białka, znaczną ilość kilku witamin z grupy B i minerałów. Dziesięć gramów nasion lnu zawiera jeden gram rozpuszczalnego w wodzie błonnika (który obniża poziom cholesterolu we krwi) i trzy gramy nierozpuszczalnego błonnika (który pomaga zapobiegać zaparciom). Nasiona lnu są szczególnie bogate w tiaminę, magnez, potas i fosfor. Len zawiera setki razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne. Jako procent całkowitego tłuszczu nasiona lnu zawierają 54 % kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA), 18 % kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) i 6 % kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy); nasiona zawierają 9 % tłuszczów nasyconych, w tym 5 % kwasu palmitynowego. Olej z nasion lnu zawiera 53 % kwasów tłuszczowych omega-3 18:3 (głównie ALA) i 13 % kwasów tłuszczowych omega-6 18:2.
Efekty zdrowotne
Jedno z badań opublikowanych w latach 1990-2008 wykazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, z większymi korzyściami u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. Metaanaliza wykazała, że ??spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni powoduje utratę wagi. Inna metaanaliza wykazała, że ??spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni powodowało niewielkie obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 534 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 42.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 7.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 28.7 g |
węglowodany: | 28.9 g |
w tym cukry: | 1.6 g |
w tym błonnik: | 27.3 g |
białko: | 18.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 255 mg |
żelazo, Fe: | 5.7 mg |
magnez, Mg: | 392 mg |
fosfor, P: | 642 mg |
potas, K: | 813 mg |
sód, Na: | 30 mg |
cynk, Zn: | 4.3 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 25.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.1 mg |
witamina B4, cholina: | 78.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1 mg |
witamina B6: | 0.5 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 87 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 4.3 µg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.