KETO Chleb - tylko 1,7 g węglowodanów - bezglutenowy - Balviten, 190g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Keto chleb bezglutenowy - tylko 1,7 g węglowodanów
Chleb strukturą, wyglądem i zapachem praktycznie nie różni się od tradycyjnego pieczywa. Nie jest zbity, a przy tym bardzo sycący.
Wystarczy spojrzeć na zdjęcie.
Smakuje doskonale z kremami orzechowymi, KETO dżemami, wędliną czy pastą warzywną.
KETO kremy orzechowe, KETO pasty warzywne oraz KETO dżemy znajdziesz w naszym sklepie.
Masa netto: 190 g.
Składniki: woda, nasiona (lnu, słonecznika, konopi), łuski psyllium, mąka lniana, mąka kokosowa, olej słonecznikowy, białko jaja w proszku (z wolnego wybiegu), błonnik jabłkowy, drożdże, ostropest plamisty, błonnik: cytrusowy, bambusowy; sól.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 40 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1150 kJ | 460 kJ |
279 kcal | 111.6 kcal | |
tłuszcz | 20 g | 8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2.7 g | 1.1 g |
węglowodany | 1.7 g | 0.7 g |
w tym cukry | 0.2 g | 0.1 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 13 g | 5.2 g |
błonnik | 19 g | 7.6 g |
sól | 0.8 g | 0.32 g |
Dowiedz się więcej na temat głównych składników, z których wykonano chleb
Len
Len, znany jest również jako len pospolity lub siemię lniane. Len uprawia się ze względu na nasiona, które można zmielić na mączkę lub przerobić na olej lniany.
Nasiona lnu występują w dwóch podstawowych odmianach/kolorach: brązowym lub żółtym (siemię lniane złote). Większość rodzajów tych podstawowych odmian ma podobne właściwości odżywcze i taką samą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Żółte nasiona lnu mają podobny profil oleju do brązowych nasion lnu i oba są bardzo bogate w kwasy omega-3 (w szczególności kwas alfa-linolenowy (ALA)). Z nasion lnu wytwarzany jest olej roślinny znany jako olej lniany.
100-gramowa porcja zmielonych nasion lnu dostarcza około 534 kilokalorii energii, 41 g tłuszczu, 28 g błonnika i 20 g białka. Całe nasiona lnu są chemicznie stabilne, ale zmielona mączka z nasion lnu, z powodu utleniania, może zjełczeć, gdy zostanie wystawiona na działanie powietrza w temperaturze pokojowej w ciągu zaledwie tygodnia. Chłodzenie i przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zmielonej mączki z nasion lnu wydłuży jej świeżość. W przypadku natychmiastowego zapakowania bez wystawienia na działanie powietrza i światła, zmielone nasiona lnu są stabilne przed nadmiernym utlenianiem, gdy są przechowywane przez dziewięć miesięcy w temperaturze pokojowej.
W 100 gramowej porcji nasiona lnu zawierają 30 % białka, znaczną ilość kilku witamin z grupy B i minerałów. Dziesięć gramów nasion lnu zawiera jeden gram rozpuszczalnego w wodzie błonnika (który obniża poziom cholesterolu we krwi) i trzy gramy nierozpuszczalnego błonnika (który pomaga zapobiegać zaparciom). Nasiona lnu są szczególnie bogate w tiaminę, magnez, potas i fosfor. Len zawiera setki razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne. Jako procent całkowitego tłuszczu nasiona lnu zawierają 54 % kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA), 18 % kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) i 6 % kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy); nasiona zawierają 9 % tłuszczów nasyconych, w tym 5 % kwasu palmitynowego. Olej z nasion lnu zawiera 53 % kwasów tłuszczowych omega-3 18:3 (głównie ALA) i 13 % kwasów tłuszczowych omega-6 18:2.
Efekty zdrowotne
Jedno z badań opublikowanych w latach 1990-2008 wykazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, z większymi korzyściami u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. Metaanaliza wykazała, że ??spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni powoduje utratę wagi. Inna metaanaliza wykazała, że ??spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni powodowało niewielkie obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 534 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 42.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 7.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 28.7 g |
węglowodany: | 28.9 g |
w tym cukry: | 1.6 g |
w tym błonnik: | 27.3 g |
białko: | 18.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 255 mg |
żelazo, Fe: | 5.7 mg |
magnez, Mg: | 392 mg |
fosfor, P: | 642 mg |
potas, K: | 813 mg |
sód, Na: | 30 mg |
cynk, Zn: | 4.3 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 25.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.1 mg |
witamina B4, cholina: | 78.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1 mg |
witamina B6: | 0.5 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 87 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 4.3 µg |
Nasiona słonecznika
W porcji 100 gramów suszone, całe nasiona słonecznika dostarczają 584 kilokalorii i składają się z 5 % wody, 20 % węglowodanów, 51 % tłuszczu i 21 % białka. Nasiona są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, wielu witamin z grupy B i witaminy E. Nasiona zawierają również wysoki poziom minerałów, w tym magnezu, manganu, fosforu, żelaza i cynku. Połowa 100-gramowej porcji to tłuszcze, głównie jednonienasycone i wielonienasycone, głównie kwas linolowy. Dodatkowo nasiona zawierają fitosterole, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 584 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 51.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 18.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 23.1 g |
węglowodany: | 20 g |
w tym cukry: | 2.6 g |
w tym błonnik: | 8.6 g |
białko: | 20.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 78 mg |
żelazo, Fe: | 5.3 mg |
magnez, Mg: | 325 mg |
fosfor, P: | 660 mg |
potas, K: | 645 mg |
sód, Na: | 9 mg |
cynk, Zn: | 5 mg |
miedź, Cu: | 1.8 mg |
mangan, Mn: | 2 mg |
selen, Se: | 53 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 50 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.5 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.4 mg |
witamina B3, niacyna: | 8.3 mg |
witamina B4, cholina: | 55.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1.1 mg |
witamina B6: | 1.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 227 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.4 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 35.2 mg |
witamina K: | 0 µg |
Nasiona konopi
Nasiona konopi można spożywać na surowo lub zmielić na mączkę konopną. Nasiona konopi są bogatym źródłem błonnika (20 % RWS) (w 100 g), witamin z grupy B i minerałów: manganu (362 % RWS), fosforu (236 % RWS), magnezu (197 % RWS), cynku (104 % RWS), oraz żelaza (61 % RWS). Około 73 % energii w nasionach konopi ma postać tłuszczów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie wielonienasyconych, kwasu linolowego, oleinowego i alfa-linolenowego. Zazwyczaj porcja sugerowana na opakowaniach dla osoby dorosłej to 30 gramów, czyli około trzech łyżek stołowych. Profil aminokwasowy nasion konopi jest porównywalny z profilami innych pokarmów bogatych w białko, takich jak mięso, mleko, jajka i soja.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 553 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 48.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 5.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 38.1 g |
węglowodany: | 8.7 g |
w tym cukry: | 1.5 g |
w tym błonnik: | 4 g |
białko: | 31.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 70 mg |
żelazo, Fe: | 8 mg |
magnez, Mg: | 700 mg |
fosfor, P: | 1650 mg |
potas, K: | 1200 mg |
sód, Na: | 5 mg |
cynk, Zn: | 9.9 mg |
miedź, Cu: | 1.6 mg |
mangan, Mn: | 7.6 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 11 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.3 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.3 mg |
witamina B3, niacyna: | 9.2 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0 mg |
witamina B6: | 0.6 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 110 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.8 mg |
witamina K: | 0 µg |
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa to jeden z wielu produktów spożywczych wytwarzanych z owoców palmy Cocos nucifera. Wytwarzana z suszonego, mielonego miąższu kokosowego, mąka kokosowa jest naturalnym produktem. Mąka kokosowa jest powszechnie stosowana do pieczenia. Ponieważ nie zawiera glutenu, osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę kokosową w swoim przepisie na wypieki. Chociaż mąkę kokosową można stosować jako substytut mąki pszennej, wiele przepisów należy dostosować, aby uwzględnić jej inny skład. Mąka kokosowa jest gęstsza niż mąka pszenna i zatrzymuje więcej płynów. Ponieważ jest bezglutenowa, ciasta z mąki kokosowej trzeba mieszać dłużej. Mąka kokosowa ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, co oznacza, że ??trawienie i wchłanianie zawartych w niej węglowodanów trwa dłużej. Zawiera również więcej błonnika i białka niż mąka pszenna.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 592 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 47 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 41.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.5 g |
węglowodany: | 44.4 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 5.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 27 mg |
żelazo, Fe: | 3.4 mg |
magnez, Mg: | 92 mg |
fosfor, P: | 211 mg |
potas, K: | 554 mg |
sód, Na: | 37 mg |
cynk, Zn: | 2.1 mg |
miedź, Cu: | 0.8 mg |
mangan, Mn: | 2.8 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 9 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0 mg |
witamina K: | 0 µg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Ania
Chlebek super, smakuje jak zwykle pieczywo. Polecam :)
Marek
Wreszcie znalazłem idealny chleb dla zabieganego ketogenika.
Zuzia
Chleb świetny. Smakuje jak zwykły. Kupię z 10 na zapas
Kris
Rzeczywiście smakuje jak tradycyjne pieczywo - POLECAM!