Pistacjolada - krem z pistacji i nerkowców - Alpi - Basia Basia, 195g
Opis
Keto krem z pistacji i nerkowców z dodatkiem suszonych daktyli - Pistacjolada
Naturalny krem Pistacjolada, przygotowany jedynie z prażonych nerkowców, pistacji, daktyli i soli.
Pistacjolada Basia Basia to pyszny krem na bazie naturalnych składników. To co go wyróżnia to bardzo prosty skład - zawiera zaledwie 4 naturalne składniki: nerkowce, pistacje, daktyle i sól. Do jego produkcji nie użyto emulgatorów, cukru i oleju palmowego. Idealnie nadaje się do smarowania keto pieczywa, do zjadania prosto ze słoiczka, czy jako dodatek do keto naleśników, smoothie, jako składnik domowych keto ciast i ciasteczek.
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Masa netto: 195 g.
Składniki: nerkowce prażone blanszowane 62 %, pistacje prażone blanszowane 20 %, daktyle w proszku 18 %, sól.
Informacje dodatkowe: Warstwa oleju na powierzchni jest zjawiskiem naturalnym, ponieważ do produkcji nie użyto emulgatorów.
Przed użyciem należy dobrze wymieszać.
Informacje o alergenach: może zawierać orzeszki ziemne, sezam, migdały, orzechy laskowe oraz inne orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2319 kJ | 463.8 kJ |
558 kcal | 111.6 kcal | |
tłuszcz | 40 g | 8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6.3 g | 1.3 g |
węglowodany | 29 g | 5.8 g |
w tym cukry | 19 g | 3.8 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 18 g | 3.6 g |
błonnik | 8 g | 1.6 g |
sól | 0.17 g | 0.03 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano krem
Pistacje
Pistacje są nejczęściej spożywane w całości, świeże lub prażone i solone, a także wykorzystywane w lodach pistacjowych, kremach pistacjowych i wyrobach cukierniczych, takich jak baklava, czekolada pistacjowa, chałwa pistacjowa oraz w wędlinach, jak np. mortadela.
Surowe pistacje zawierają 4 % wody, 45 % tłuszczu, 27 % węglowodanów i 20 % białka. W 100 gramach pistacje dostarczają 560 kilokalorii i są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, wielu składników mineralnych oraz witamin z grupy B, tiaminy (76 % dziennej dawki) i witaminy B6 (131 % dziennej dawki). Pistacje są umiarkowanym źródłem wapnia, ryboflawiny, witaminy B5, kwasu foliowego, witaminy E i witaminy K.
Profil tłuszczowy surowych pistacji składa się z tłuszczów nasyconych, tłuszczów jednonienasyconych i tłuszczów wielonienasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe obejmują kwas palmitynowy (10 % całości) i kwas stearynowy (2 %). Kwas oleinowy jest głownym jednonienasyconym kwasem tłuszczowym (51 % całkowitego tłuszczu), a kwas linolowy, wielonienasycony kwas tłuszczowy, stanowi 31 % całkowitego tłuszczu. W porównaniu z innymi orzechami, pistacje mają mniejszą ilość tłuszczu i kalorii, ale większe ilości potasu, witaminy K i niektórych fitochemikaliów, takich jak karotenoidy i fitosterole.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 560 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 45.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 5.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 23.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 14.4 g |
węglowodany: | 27.2 g |
w tym cukry: | 7.7 g |
w tym błonnik: | 10.6 g |
białko: | 20.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 105 mg |
żelazo, Fe: | 3.9 mg |
magnez, Mg: | 121 mg |
fosfor, P: | 490 mg |
potas, K: | 1025 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 2.2 mg |
miedź, Cu: | 1.3 mg |
mangan, Mn: | 1.2 mg |
selen, Se: | 7 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 516 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.9 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 1.3 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.5 mg |
witamina B6: | 1.7 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 51 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 5.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 2.9 mg |
witamina K: | 0 µg |
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca są powszechnie używane w kuchni południowoazjatyckiej w całości lub zmielone na pastę, która stanowi bazę sosów do curry lub niektórych słodyczy. Używa się ich również w postaci sproszkowanej do przygotowania różnych indyjskich słodyczy i deserów. W kuchni Goa zarówno prażone, jak i surowe ziarna są używane w całości do wyrobu curry i słodyczy. Orzechy nerkowca są również używane w kuchni tajskiej i chińskiej, na ogół w całej postaci.
Surowe orzechy nerkowca zawierają 5 % wody, 30 % węglowodanów, 44 % tłuszczu i 18 % białka. W 100 gramach surowe orzechy nerkowca dostarczają 553 kilokalorii. Orzechy nerkowca są bogatym źródłem składników mineralnych, w tym zwłaszcza miedzi, manganu, fosforu i magnezu oraz tiaminy, witaminy B6 i witaminy K. Żelazo, potas, cynk i selen również są obecne w znacznej ilości.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 553 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 43.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 7.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 23.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 7.8 g |
węglowodany: | 30.2 g |
w tym cukry: | 5.9 g |
w tym błonnik: | 3.3 g |
białko: | 18.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 37 mg |
żelazo, Fe: | 6.7 mg |
magnez, Mg: | 292 mg |
fosfor, P: | 593 mg |
potas, K: | 660 mg |
sód, Na: | 12 mg |
cynk, Zn: | 5.8 mg |
miedź, Cu: | 2.2 mg |
mangan, Mn: | 1.7 mg |
selen, Se: | 19.9 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.4 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 1.1 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.9 mg |
witamina B6: | 0.4 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 25 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.9 mg |
witamina K: | 34.1 µg |
Daktyle
Daktyle zawierają ponad 50 % cukrów, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne. Cukry występujące w daktylach to cukry proste - lekkostrawne.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 282 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0 g |
węglowodany: | 75 g |
w tym cukry: | 63.4 g |
w tym błonnik: | 8 g |
białko: | 2.5 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 39 mg |
żelazo, Fe: | 1 mg |
magnez, Mg: | 43 mg |
fosfor, P: | 62 mg |
potas, K: | 656 mg |
sód, Na: | 2 mg |
cynk, Zn: | 0.3 mg |
miedź, Cu: | 0.2 mg |
mangan, Mn: | 0.3 mg |
selen, Se: | 3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 10 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 1.3 mg |
witamina B4, cholina: | 6.3 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.6 mg |
witamina B6: | 0.2 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 19 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.4 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.7 µg |