Keto krem z orzechów makadamia - królowa makadamia z olejem MCT - Keto Cream Queen Macadamia - BeKeto - 250g
Opis
Keto krem z orzechów makadamia z olejem MCT
KETO Cream with MCT Oil - Queen Macadamia
Keto krem z orzechów makadamia (Queen Macadamia) z olejem MCT to najwyższej jakości krem z orzechów makadamia. Produkt w pełni dozwolony na dietach keto i niskowęglowodanowych! Wegański i bezglutenowy. Zawiera tylko 1,5 g węglowodanów netto na porcję i do 49 g zdrowych tłuszczów na 100 gramów produktu. Zawartość błonnika jabłkowego i inuliny dodatkowo wspomaga metabolizm. Prosty i zdrowy skład. Czy wiesz, dlaczego makadamia nazywana jest królową keto orzechów? Między innymi dlatego, że ma najwyższą zawartość tłuszczu i największą zawartość kalorii spośród wszystkich orzechów. Keto krem z orzechów makadamia zapewnia uczucie sytości na długi czas. To także niesamowite źródło witamin z grupy A, E i B oraz minerałów - wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk. Dodaj keto krem do shakeów, kawy, zjedz bezpośrednio ze słoika lub posmaruj nim keto chleb.
- Orzechy makadamia zawierają najzdrowsze tłuszcze.
- Dodatek oleju MCT wspomaga produkcję ciał ketonowych i dostarcza dodatkowej energii.
- Całkowicie wegański i bezglutenowy. Bogaty w kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i żelazo.
- Porcja Keto Cream Queen Macadamia nie podnosi poziomu cukru we krwi i zmniejsza apetyt.
- Bez dodatku cukru. Tylko zdrowe składniki.
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Masa netto: 250 g.
Składniki: kremowy kokos, orzechy makadamia, inulina, błonnik jabłkowy, olej MCT.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Informacje o alergenach: może zawierać śladowe ilości sezamu i orzeszków ziemnych.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 25 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2246.8 kJ | 561.7 kJ |
537 kcal | 134.3 kcal | |
tłuszcz | 49 g | 12.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 33 g | 8.3 g |
węglowodany | 9 g | 2.3 g |
w tym cukry | 6 g | 1.5 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 5 g | 1.3 g |
błonnik | 29 g | 7.3 g |
sól | 0 g | 0 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano krem
Miąższ kokosowy
Miąższ kokosowy - biała, mięsista część kokosa. Może być spożywany bezpośrednio lub jako dodatek w sałatkach, napojach, deserach i wypiekach. Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem tłuszczu.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 354 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 33.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 29.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 1.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 15.2 g |
w tym cukry: | 6.2 g |
w tym błonnik: | 9 g |
białko: | 3.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 14 mg |
żelazo, Fe: | 2.4 mg |
magnez, Mg: | 32 mg |
fosfor, P: | 113 mg |
potas, K: | 356 mg |
sód, Na: | 20 mg |
cynk, Zn: | 1.1 mg |
miedź, Cu: | 0.4 mg |
mangan, Mn: | 1.5 mg |
selen, Se: | 10.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.5 mg |
witamina B4, cholina: | 12.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 26 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 3.3 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.2 mg |
witamina K: | 0.2 µg |
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia zawierają 1 % wody, 14 % węglowodanów, 76 % tłuszczu i 8 % białka. 100 gramów orzechów makadamia dostarcza 740 kilokalorii i są bogatym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, w tym tiaminy (104 % RWS), witaminy B6 (21 % RWS), innych witamin z grupy B, manganu (195 % RWS), żelaza (28 % RWS), magnezu (37 % RWS) i fosforu (27 % RWS). W porównaniu z innymi orzechami, takimi jak migdały i orzechy nerkowca, orzechy makadamia mają wysoką zawartość tłuszczu i stosunkowo niską zawartość białka. Zawierają dużo tłuszczów jednonienasyconych (59 % całkowitej zawartości).
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 718 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 75.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 12.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 58.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 1.5 g |
węglowodany: | 13.8 g |
w tym cukry: | 4.6 g |
w tym błonnik: | 8.6 g |
białko: | 7.9 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 85 mg |
żelazo, Fe: | 3.7 mg |
magnez, Mg: | 130 mg |
fosfor, P: | 188 mg |
potas, K: | 368 mg |
sód, Na: | 5 mg |
cynk, Zn: | 1.3 mg |
miedź, Cu: | 0.8 mg |
mangan, Mn: | 4.1 mg |
selen, Se: | 3.6 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.2 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.5 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 11 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.2 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.5 mg |
witamina K: | 0 µg |
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.
Olej MCT
Olej MCT to średniołańcuchowe triglicerydy (medium chain triglycerides) to triglicerydy z dwoma lub trzema kwasami tłuszczowymi o alifatycznym łańcuchu od 6 do 12 atomów węgla. Zawierają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Źródła oleju MCT - olej MCT znajduje się w oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowym i można je wydzielić przez frakcjonowanie.
Lista średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych:
- C6 - kwas kapronowy,
- C8 - kwas kaprylowy,
- C10 - kwas kaprynowy,
- C12 - kwas laurynowy.
AK
Przepyszny krem orzechowy :) dodatkowo patrząc na makro, można się zajadać bez wyrzutów sumienia. Polecam :)