Mąka migdałowa - Pięć Przemian, 500g
Opis
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa powstaje poprzez zmielenie blanszowanych migdałów. Jest to produkt bardzo popularny wśród osób stosujących dietę keto i low carb, ponieważ zawiera niską ilość węglowodanów i wysoką zawartość białka i tłuszczów.
Mąka migdałowa może być stosowana jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej lub kukurydzianej w wielu przepisach. Dzięki swojej konsystencji oraz właściwościom, mąka migdałowa pozwala na wypiek pysznych ciast, chlebów, placków i innych potraw bez użycia tradycyjnej mąki.
Jest bogata w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały, co czyni ją dobrym wyborem dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie i dietę. Mąka migdałowa jest również bezglutenowa, dzięki czemu osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią mogą również ją spożywać.
Masa netto: 500 g.
Składniki: mąka z migdałów blanszowanych 100 %.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać alergeny - orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2696 kJ | 1348 kJ |
644 kcal | 322 kcal | |
tłuszcz | 59 g | 29.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 11 g | 5.5 g |
węglowodany | 2.5 g | 1.3 g |
w tym cukry | 2.2 g | 1.1 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 20 g | 10 g |
błonnik | 12 g | 6 g |
sól | 0 g | 0 g |
Dowiedz się więcej na temat mąki migdałowej
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa wytwarzana jest ze zmielonych słodkich migdałów. Mąka migdałowa jest zwykle wytwarzana z migdałów blanszowanych (bez skórki). Konsystencja bardziej przypomina mąkę kukurydzianą niż mąkę pszenną. Wykorzystywany jest w cukiernictwie - w produkcji migdałowych makaroników oraz innych słodkich wypieków, w nadzieniach do ciast, takich jak Sachertorte, jest jednym z dwóch głównych składników marcepanu i pasty migdałowej. We Francji mączka migdałowa jest ważnym składnikiem frangipane, nadzienia tradycyjnego ciasta galette des Rois. Mąka migdałowa jest ważna w wypiekach dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dodaje wilgoci i bogatego orzechowego smaku wypiekom.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 579 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 31.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 12.3 g |
węglowodany: | 21.6 g |
w tym cukry: | 4.4 g |
w tym błonnik: | 12.5 g |
białko: | 21.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 269 mg |
żelazo, Fe: | 3.7 mg |
magnez, Mg: | 270 mg |
fosfor, P: | 481 mg |
potas, K: | 733 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 3.1 mg |
miedź, Cu: | 1 mg |
mangan, Mn: | 2.2 mg |
selen, Se: | 4.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 2 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.2 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 1.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.6 mg |
witamina B4, cholina: | 52.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.5 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 44 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 25.6 mg |
witamina K: | 0 µg |