Mąka lniana - Coco Farm, 250g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Mąka lniana odtłuszczona
Odtłuszczone i rozdrobnione do postaci mąki surowe nasiona lnu brązowego (siemię lniane mielone). Mąka lniana ma wspaniałe właściwości wiążące ze względu na zawartość śluzu. Zastanawiacie się jak spożywać len mielony? Mąka lniana doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik jajka m.in. w przepisach dla wegetarian i diecie wegańskiej, zalecana proporcja to 1 łyżka mąki lnianej + 3 łyżki gorącej wody (może być wrzątek). Odtłuszczoną mąkę lnianą można stosować do wypieków słodkich i wytrawnych takich jak ciasteczka, naleśniki, chleb, a nawet makaron. Len mielony, podobnie jak nasiona lnu można używać jako dodatek do smoothie jogurtu czy kefiru. Mąkę z siemienia lnianego po zaparzeniu można również spożywać jako osłonę żołądka, niektórzy stosują również len mielony jako sposób na zaparcia.
Mąka lniana odtłuszczona - mielone siemię lniane zawiera bardzo mało węglowodanów - tylko 7 g w 100 g. Z tego względu polecana jest w dietach redukujących ten składnik odżywczy, takich jak dieta ketogeniczna czy niskowęglowodanowa (Low Carb). Len mielony to propozycja zamiennika tradycyjnej mąki dla diabetyków oraz osób zmagających się z chorobami hormonalnymi i hormonozależnymi. Mąka z lnu, w swoim składnie zawiera ligany, które wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną, szczególnie kobiet w okresie menopauzy. Dodatkowo ligany chronią organizm przed pojawieniem się wolnych rodników.
Mąka lniana zawiera niezwykle cenne minerały i wartości odżywcze. Odtłuszczona mąka lniana ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego (38 g błonnika w 100 g) oraz jest nieocenionym źródłem śluzów, które wspomagają układ trawienny oraz odpowiadają za właściwości wiążące mąki. Dodatkowo mąka lniana bogata jest w żelazo oraz białko, dzięki czemu przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz utrzymania zdrowych kości. Len mielony jest również źródłem wapnia, który nie tylko pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, ale również pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego.
Masa netto: 250 g.
Składniki: 100 % mąka z odtłuszczonych, surowych (nieprażonych) nasion Inu.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i ciemnym miejscu. Chronić przed wilgocią i dopływem tlenu.
Informacje o alergenach: może zawierać: orzeszki ziemne, orzechy, nasiona sezamu.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1315 kJ | 657.5 kJ |
313 kcal | 156.5 kcal | |
tłuszcz | 9 g | 4.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1.1 g | 0.6 g |
węglowodany | 7 g | 3.5 g |
w tym cukry | 2 g | 1 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 32 g | 16 g |
błonnik | 38 g | 19 g |
sól | 0.15 g | 0.08 g |
Dowiedz się więcej na temat lnu, z którego wykonano mąkę lnianą
Len
Len, znany jest również jako len pospolity lub siemię lniane. Len uprawia się ze względu na nasiona, które można zmielić na mączkę lub przerobić na olej lniany.
Nasiona lnu występują w dwóch podstawowych odmianach/kolorach: brązowym lub żółtym (siemię lniane złote). Większość rodzajów tych podstawowych odmian ma podobne właściwości odżywcze i taką samą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Żółte nasiona lnu mają podobny profil oleju do brązowych nasion lnu i oba są bardzo bogate w kwasy omega-3 (w szczególności kwas alfa-linolenowy (ALA)). Z nasion lnu wytwarzany jest olej roślinny znany jako olej lniany.
100-gramowa porcja zmielonych nasion lnu dostarcza około 534 kilokalorii energii, 41 g tłuszczu, 28 g błonnika i 20 g białka. Całe nasiona lnu są chemicznie stabilne, ale zmielona mączka z nasion lnu, z powodu utleniania, może zjełczeć, gdy zostanie wystawiona na działanie powietrza w temperaturze pokojowej w ciągu zaledwie tygodnia. Chłodzenie i przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zmielonej mączki z nasion lnu wydłuży jej świeżość. W przypadku natychmiastowego zapakowania bez wystawienia na działanie powietrza i światła, zmielone nasiona lnu są stabilne przed nadmiernym utlenianiem, gdy są przechowywane przez dziewięć miesięcy w temperaturze pokojowej.
W 100 gramowej porcji nasiona lnu zawierają 30 % białka, znaczną ilość kilku witamin z grupy B i minerałów. Dziesięć gramów nasion lnu zawiera jeden gram rozpuszczalnego w wodzie błonnika (który obniża poziom cholesterolu we krwi) i trzy gramy nierozpuszczalnego błonnika (który pomaga zapobiegać zaparciom). Nasiona lnu są szczególnie bogate w tiaminę, magnez, potas i fosfor. Len zawiera setki razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne. Jako procent całkowitego tłuszczu nasiona lnu zawierają 54 % kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA), 18 % kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) i 6 % kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy); nasiona zawierają 9 % tłuszczów nasyconych, w tym 5 % kwasu palmitynowego. Olej z nasion lnu zawiera 53 % kwasów tłuszczowych omega-3 18:3 (głównie ALA) i 13 % kwasów tłuszczowych omega-6 18:2.
Efekty zdrowotne
Jedno z badań opublikowanych w latach 1990-2008 wykazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, z większymi korzyściami u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. Metaanaliza wykazała, że spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni powoduje utratę wagi. Inna metaanaliza wykazała, że spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni powodowało niewielkie obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 534 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 42.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 7.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 28.7 g |
węglowodany: | 28.9 g |
w tym cukry: | 1.6 g |
w tym błonnik: | 27.3 g |
białko: | 18.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 255 mg |
żelazo, Fe: | 5.7 mg |
magnez, Mg: | 392 mg |
fosfor, P: | 642 mg |
potas, K: | 813 mg |
sód, Na: | 30 mg |
cynk, Zn: | 4.3 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 25.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.1 mg |
witamina B4, cholina: | 78.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1 mg |
witamina B6: | 0.5 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 87 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 4.3 µg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.