
Mąka kokosowa - BIO - Pięć Przemian, 500g
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
BIO Mąka kokosowa
Mąka kokosowa to produkt BIO, pozyskiwany z ekologicznych orzechów kokosowych z certyfikowanych farm. Proces produkcji odbywa się tradycyjnymi metodami, bez dodatku chemii i wysokich temperatur. Mąka kokosowa zachowuje wartości odżywcze i mineralne kokosa, a jej smak i zapach kokosa stanowi świetny dodatek do wypieków, deserów, koktajli i sałatek.
Mąka kokosowa jest bogata w błonnik pokarmowy, który pomaga w usprawnieniu pracy jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz obniża stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo, mąka kokosowa jest źródłem białka, co wpływa na budowę i wzmocnienie mięśni, dostarcza energii. Mąka kokosowa zawiera znacznie mniej węglowodanów niż mąka pszenna.
Mąka kokosowa może być wykorzystywana do wypieku chleba, ciast, gofrów, omletów, naleśników oraz jako zagęszczacz zup. Jest to także idealny składnik wypieków, nadający delikatny smak kokosa, który może zastąpić wiórki kokosowe. Mąkę można dodać do deserów, koktajli, smoothie, musli, sałatek czy dipów.
Masa netto: 500 g.
Składniki: odtłuszczony suszony miąższ kokosowy BIO 100 %.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać alergeny - orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1778 kJ | 889 kJ |
425 kcal | 212.5 kcal | |
tłuszcz | 13 g | 6.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 12 g | 6 g |
węglowodany | 20 g | 10 g |
w tym cukry | 17 g | 8.5 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 20 g | 10 g |
błonnik | 37 g | 18.5 g |
sól | 0.16 g | 0.08 g |
Dowiedz się więcej na temat mąki kokosowej
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa to jeden z wielu produktów spożywczych wytwarzanych z owoców palmy Cocos nucifera. Wytwarzana z suszonego, mielonego miąższu kokosowego, mąka kokosowa jest naturalnym produktem. Mąka kokosowa jest powszechnie stosowana do pieczenia. Ponieważ nie zawiera glutenu, osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę kokosową w swoim przepisie na wypieki. Chociaż mąkę kokosową można stosować jako substytut mąki pszennej, wiele przepisów należy dostosować, aby uwzględnić jej inny skład. Mąka kokosowa jest gęstsza niż mąka pszenna i zatrzymuje więcej płynów. Ponieważ jest bezglutenowa, ciasta z mąki kokosowej trzeba mieszać dłużej. Mąka kokosowa ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, co oznacza, że trawienie i wchłanianie zawartych w niej węglowodanów trwa dłużej. Zawiera również więcej błonnika i białka niż mąka pszenna.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 592 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 47 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 41.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.5 g |
węglowodany: | 44.4 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 5.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 27 mg |
żelazo, Fe: | 3.4 mg |
magnez, Mg: | 92 mg |
fosfor, P: | 211 mg |
potas, K: | 554 mg |
sód, Na: | 37 mg |
cynk, Zn: | 2.1 mg |
miedź, Cu: | 0.8 mg |
mangan, Mn: | 2.8 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 9 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0 mg |
witamina K: | 0 µg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.