Mieszanka na brownie bezglutenowe - Pięć Przemian, 500g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Bezglutenowa mieszanka do wypieku brownie
Upiecze Ci się!
Bezglutenowa mieszanka do wypieku brownie to idealny produkt dla osób na diecie keto i low carb, którzy chcą cieszyć się pysznymi, zdrowymi wypiekami bez konieczności rezygnacji z ulubionych smaków. Składniki tego produktu są starannie dobrane, aby zapewnić maksymalne korzyści dla zdrowia.
Mieszanka zawiera mąkę migdałową, która dostarcza białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Czekolada gorzka z erytrytolem to doskonała alternatywa dla tradycyjnej czekolady, ponieważ nie zawiera cukru i ma niski indeks glikemiczny. Odtłuszczone kakao w proszku dodaje intensywnego smaku czekolady, a bezglutenowa mąka owsiana i mąka ryżowa pełnoziarnista zapewniają odpowiednią konsystencję ciasta.
Dodatkowo, mieszanka zawiera marantę trzcinową, tapiokę oraz sól kłodawską, które poprawiają strukturę i konsystencję ciasta.
Bezglutenowa mieszanka do wypieku brownie jest łatwa w przygotowaniu i idealnie nadaje się do pieczenia w domowych warunkach. Można ją wykorzystać do wypieku różnego rodzaju deserów, takich jak brownie, ciasta, muffiny czy ciasteczka. Produkt ten z pewnością zaspokoi apetyt na słodkości, jednocześnie umożliwiając zachowanie zdrowej diety.
Wykonanie brownie jest bardzo proste. Do mieszanki wystarczy dodać 2 jajka, 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła i 70 ml mleka, następnie całość dobrze wymieszać i przelać do foremki. Piec 35 minut w temperaturze 170 °C.
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 170 °C.
- Wyłóż foremkę (24 x 24 cm) papierem do pieczenia.
- Przesyp mieszankę do miski.
- Dodaj 2 jajka, 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła i 70 ml mleka. Dokładnie wymieszaj.
- Przelej do przygotowanej formy.
- Piecz 35 minut.
Masa netto: 500 g.
Składniki: mąka migdałowa, cukier kokosowy, czekolada gorzka z erytrytolem*, odtłuszczone kakao w proszku, bezglutenowa mąka owsiana, mąka ryżowa pełnoziarnista, maranta trzcinowa, tapioka, sól kłodawska.
* Składniki czekolady: miazga kakaowa 60 %, substancja słodząca (erytrytol 29,5 %, glikozydy stewiolowe 0,03 %), masło kakaowe, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), aromat waniliowy.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Wartości odżywcze wyliczone dla przepisu składającego się z mieszanki, 2 jajek, 80 g bezwonnego oleju kokosowego i 70 ml mleka.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać alergeny: orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2156 kJ | 1078 kJ |
515 kcal | 257.5 kcal | |
tłuszcz | 30 g | 15 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g | 7 g |
węglowodany | 30 g | 15 g |
w tym cukry | 16 g | 8 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 10 g | 5 g |
błonnik | 6.7 g | 3.4 g |
sól | 0.41 g | 0.21 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano brownie
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa wytwarzana jest ze zmielonych słodkich migdałów. Mąka migdałowa jest zwykle wytwarzana z migdałów blanszowanych (bez skórki). Konsystencja bardziej przypomina mąkę kukurydzianą niż mąkę pszenną. Wykorzystywany jest w cukiernictwie - w produkcji migdałowych makaroników oraz innych słodkich wypieków, w nadzieniach do ciast, takich jak Sachertorte, jest jednym z dwóch głównych składników marcepanu i pasty migdałowej. We Francji mączka migdałowa jest ważnym składnikiem frangipane, nadzienia tradycyjnego ciasta galette des Rois. Mąka migdałowa jest ważna w wypiekach dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dodaje wilgoci i bogatego orzechowego smaku wypiekom.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 579 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 31.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 12.3 g |
węglowodany: | 21.6 g |
w tym cukry: | 4.4 g |
w tym błonnik: | 12.5 g |
białko: | 21.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 269 mg |
żelazo, Fe: | 3.7 mg |
magnez, Mg: | 270 mg |
fosfor, P: | 481 mg |
potas, K: | 733 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 3.1 mg |
miedź, Cu: | 1 mg |
mangan, Mn: | 2.2 mg |
selen, Se: | 4.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 2 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.2 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 1.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.6 mg |
witamina B4, cholina: | 52.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.5 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 44 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 25.6 mg |
witamina K: | 0 µg |
Kakao
Aby wyprodukować 1 kg czekolady, przetwarza się około 300 do 600 ziaren kakao, w zależności od pożądanej zawartości kakao.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 228 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 13.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 57.9 g |
w tym cukry: | 1.8 g |
w tym błonnik: | 37 g |
białko: | 19.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 128 mg |
żelazo, Fe: | 13.9 mg |
magnez, Mg: | 499 mg |
fosfor, P: | 734 mg |
potas, K: | 1524 mg |
sód, Na: | 21 mg |
cynk, Zn: | 6.8 mg |
miedź, Cu: | 3.8 mg |
mangan, Mn: | 3.8 mg |
selen, Se: | 14.3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.2 mg |
witamina B4, cholina: | 12 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 32 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.5 µg |
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.