Dżem z owoców leśnych bez dodatku cukru - Forest Fruits Jam - Keto Friendly - Good Good, 330g
Opis
Dżem z owoców leśnych bez cukru
Keto Friendly Forest Fruit Jam
Dżem z owoców leśnych słodzony erytrytolem i stewią to idealne rozwiązanie dla osób na diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej. Nie zawiera białego, rafinowanego cukru, dlatego jest też odpowiedni dla diabetyków. Pyszny, mocno owocowy smak świetnie komponuje się z keto pieczywem czy naleśnikami. Nie zawiera sztucznych aromatów, cały smak pochodzi tylko z naturalnych owoców. Nie zawiera syntetycznych słodzików. Dieta ketogeniczna nie oznacza rezygnacji z pysznych deserów i słodkich gofrów czy naleśników – oczywiście pod warunkiem, że wybierzesz produkty o odpowiednim składzie. I tu z pomocą przybywają keto przyjazne dżemy bez cukru.
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Czy na diecie keto można spożywać dżemy owocowe?
Dżem słodzony stewią i erytrytolem to produkt idealny dla osób na diecie ketogenicznej, którzy nie mogą rozstać się ze słodkim, owocowym smakiem. Wiadomo, że podstawą diety ketogenicznej jest ograniczenie cukrów do minimum, ale dobierając odpowiednie produkty można trochę oszukać organizm. Kto nie ma chwili słabości i z chęcią nie zjadłby słodkiego naleśnika z dżemem? I tu właśnie z pomocą przybywa dżem słodzony stewią. Tak, nawet na keto można jeść słodkości - oczywiście odpowiednio dobierając produkty. Całą robotę robi tu stewia i erytrytol, które doskonale zastępują niezdrowy, rafinowany biały cukier, a przy tym prawie nie zawierają kalorii. Stewia to produkt naturalny, pochodzący z liści rośliny z rodziny Asteraceae, a nie sztucznie syntezowany słodzik. Posiada niski indeks glikemiczny, co oznacza, że to produkt idealny dla ketogeników, ale też dla cukrzyków czy osób z insulinoopornością. Ponadto udowodniono zdrowotne korzyści stewii jak zapobieganie próchnicy zębów. Uznawana jest za najzdrowszy zamiennik białego cukru. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego krótkiego opisu przekonasz się, że dieta keto to nie tylko mięso, jajka i tłuszcz (tak jak wielokrotnie się słyszy). Dobierając produkty o odpowiednim składzie możesz urozmaicić swoją dietę i do tego sprawić przyjemność kubkom smakowym.
Masa netto: 330 g.
Składniki: owoce (maliny (26 %), jagody (13 %), jeżyny (12 %)), woda, substancje słodzące (erytrytol, glikozydy stewiolowe ze Stewii), substancja żelująca (pektyna), ekstrakt z jarzębiny (Sorbus aucuparia L.), proszek cytrynowy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 114 kJ | 22.8 kJ |
27 kcal | 5.4 kcal | |
tłuszcz | 0.1 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.1 g | 0 g |
węglowodany | 22.5 g | 4.5 g |
w tym cukry | 4.2 g | 0.8 g |
w tym poliole | 17.9 g | 3.6 g |
białko | 0.6 g | 0.1 g |
błonnik | 1.8 g | 0.4 g |
sól | 0 g | 0 g |
Dżem z malin, jagód i jeżyn bez dodatku cukru - doskonały do smarowania KETO pieczywa
Keto pieczywo znajdziesz w naszym sklepie.
Do produkcji dżemu użyto tylko naturalnych owoców.
Dowiedz się więcej na temat owoców, z których wykonano dżem
Maliny
Pojedyncza malina waży 3-5 g i składa się z około 100 pestek, z których każda składa się z soczystej miazgi i jednego centralnego nasiona. Krzak maliny może wydać kilkaset jagód rocznie. W przeciwieństwie do jeżyn , malina ma pusty rdzeń po zerwaniu z krzaka.
Surowe maliny składają się w 86 % z wody, 12 % z węglowodanów i zawierają po około 1 % białka i tłuszczu. 100 g malin dostarcza 53 kilokalorie i 6,5 grama błonnika. Maliny są bogatym źródłem witaminy C (32 % RWS), manganu (32 % RWS) i błonnika pokarmowego (26 % RWS). Maliny należą do żywności o niskim indeksie glikemicznym, o całkowitej zawartości cukru tylko 4 % i bez skrobi. Maliny zawierają fitochemikalia, takie jak pigmenty antocyjanów, kwas elagowy, elagitaniny, kwercetyna, kwas galusowy, cyjanidyny, pelargonidyny, katechiny, kempferol i kwas salicylowy. Zarówno żółte, jak i czerwone maliny zawierają karotenoidy, głównie estry luteiny, ale są one maskowane przez antocyjany w czerwonych malinach.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 52 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 11.9 g |
w tym cukry: | 4.4 g |
w tym błonnik: | 6.5 g |
białko: | 1.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 25 mg |
żelazo, Fe: | 0.7 mg |
magnez, Mg: | 22 mg |
fosfor, P: | 29 mg |
potas, K: | 151 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 0.4 mg |
miedź, Cu: | 0.1 mg |
mangan, Mn: | 0.7 mg |
selen, Se: | 0.2 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 33 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 12.3 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 21 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 26.2 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.9 mg |
witamina K: | 7.8 µg |
Jagody
Porcja 100 gramów jagód zawiera 14 % węglowodanów (z czego niecałe 10 % stanowią cukry), 0,7 % białka, 0,3 % tłuszczu i 84 % wody. Zapewnia stosunkowo niską kaloryczność 57 kcal i bardzo niski indeks glikemiczny 6. Jagody zawierają antocyjany, polifenole i różne fitochemikalia.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 57 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.1 g |
węglowodany: | 14.5 g |
w tym cukry: | 10 g |
w tym błonnik: | 2.4 g |
białko: | 0.7 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 6 mg |
żelazo, Fe: | 0.3 mg |
magnez, Mg: | 6 mg |
fosfor, P: | 12 mg |
potas, K: | 77 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 0.2 mg |
miedź, Cu: | 0.1 mg |
mangan, Mn: | 0.3 mg |
selen, Se: | 0.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 54 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.4 mg |
witamina B4, cholina: | 6 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.1 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 6 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 9.7 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.6 mg |
witamina K: | 19.3 µg |
Jeżyny
Świeże jeżyny zawierają 88 % wody, 10 % węglowodanów, 1 % białka i 0,5 % tłuszczu w 100 gramach. Jeżyny dostarczają 43 kilokalorii i sporej ilości błonnika (20 % lub więcej RWS), manganu (31 % RWS), witaminy C (25 % RWS). oraz witaminy K (19 % RWS). Jeżyny zawierają liczne fitochemikalia, w tym polifenole, flawonoidy, antocyjany, kwas salicylowy, kwas elagowy i błonnik. Antocyjany w jeżynach odpowiadają za ich bogatą ciemną barwę.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 43 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.3 g |
węglowodany: | 9.6 g |
w tym cukry: | 4.9 g |
w tym błonnik: | 5.3 g |
białko: | 1.4 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 29 mg |
żelazo, Fe: | 0.6 mg |
magnez, Mg: | 20 mg |
fosfor, P: | 22 mg |
potas, K: | 162 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 0.5 mg |
miedź, Cu: | 0.2 mg |
mangan, Mn: | 0.6 mg |
selen, Se: | 0.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 214 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 8.5 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 25 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 21 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 1.2 mg |
witamina K: | 19.8 µg |