
Ksylitol, xylitol - cukier brzozowy fiński - Pięć Przemian, 1000g, 1kg
towar niedostępny






Opis
Ksylitol - fiński cukier brzozowy
Xylitol
Ksylitol - cukier brzozowy to naturalny zamiennik cukru, który cieszy się rosnącą popularnością wśród osób poszukujących zdrowszych alternatyw dla białego cukru. Ksylitol jest cukrem alkoholowym, który występuje w naturze w wielu owocach i warzywach, ale najczęściej pozyskiwany jest z brzozy.
Główną zaletą ksylitolu jako substytutu cukru jest to, że ma on znacznie niższy indeks glikemiczny. Oznacza to, że po spożyciu ksylitolu poziom glukozy we krwi rośnie znacznie wolniej niż po spożyciu tradycyjnego cukru, co ma pozytywny wpływ na poziom insuliny i regulację poziomu cukru we krwi. Dlatego ksylitol jest szczególnie polecany dla osób z cukrzycą, a także dla osób chcących kontrolować wagę.
Ksylitol ma również pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej. W przeciwieństwie do cukru, który sprzyja rozwojowi bakterii i próchnicy, ksylitol zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy. Dlatego ksylitol jest często dodawany do gum do żucia, past do zębów i innych produktów do pielęgnacji jamy ustnej.
Można go stosować w kuchni jako zamiennik cukru w przepisach na ciasta, desery i napoje. Należy jednak pamiętać, że ksylitol ma nieco inny smak niż cukier i może wymagać modyfikacji przepisów.
Masa netto: 1000 g.
Składniki: ksylitol (substancja słodząca) 100 %.
Informacje dodatkowe: Kraj pochodzenia: Finlandia.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać alergeny: orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 5 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1000 kJ | 50 kJ |
240 kcal | 12 kcal | |
tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
węglowodany | 99.8 g | 5 g |
w tym cukry | 0.2 g | 0 g |
w tym poliole | 98.5 g | 4.9 g |
białko | 0 g | 0 g |
błonnik | brak danych | brak danych |
sól | 0.01 g | 0 g |
Dowiedz się więcej na temat ksylitolu
Ksylitol
Ksylitol pozyskiwany jest z soku brzozy. Występuje naturalnie w niewielkich ilościach w śliwkach, truskawkach, kalafiorze i dyni. Ksylitol ma znikomy wpływ na poziom cukru we krwi, ponieważ jest metabolizowany niezależnie od insuliny. Ksylitol jest wchłaniany wolniej niż sacharoza i dostarcza 40 % mniej kalorii niż taka sama masa sacharozy. Ksylitol ma mniej więcej taką samą słodkość jak sacharoza, ale jest słodszy niż podobne związki, takie jak sorbitol i mannitol. Ksylitol jest wystarczająco stabilny, aby można go było stosować do pieczenia, ale ponieważ ksylitol i inne poliole są stabilne termicznie, nie karmelizuje tak jak cukry.
