Gorzka czekolada z pomarańczą bez dodatku cukru - Torras, 75g
Opis
Czekolada gorzka 49 % kakao z pomarańczą bez dodatku cukru
Dark Chocolate with Orange and Sweetener
Gorzka czekolada z pomarańczą bez dodatku cukru firmy Torras to idealny produkt dla osób na diecie keto i low-carb, które chcą cieszyć się smakiem czekolady bez dodatkowych węglowodanów. Ta wspaniała gorzka czekolada zawiera liofilizowaną pomarańczę, która dodaje jej delikatnego, owocowego smaku, a naturalny aromat pomarańczowy oraz waniliowy podkreślają jej subtelność.
Jest to produkt o wysokiej jakości, który został wytworzony z najwyższej jakości składników. Czekolada nie zawiera sztucznych barwników ani aromatów, co gwarantuje, że każdy kęs to czysta przyjemność. Czekolada bez dodatku cukru, jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanych cukrów.
Jeśli szukasz wspaniałego smaku gorzkiej czekolady z dodatkiem owoców, to ta czekolada firmy Torras jest idealnym wyborem dla Ciebie. Zawartość liofilizowanej pomarańczy, naturalnych aromatów i wysokiej jakości składników sprawia, że ta czekolada to produkt, który warto spróbować.
Masa netto: 75 g.
Składniki: substancja słodząca (maltitol), miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, liofilizowana pomarańcza (2 %), emulgator (lecytyna słonecznikowa), naturalny aromat pomarańczowy, naturalny aromat waniliowy.
Informacje dodatkowe: Masa kakaowa min. 49 %.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać orzechy, mleko, soję i sezam.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1920 kJ | 384 kJ |
464 kcal | 92.8 kcal | |
tłuszcz | 33 g | 6.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 20 g | 4 g |
węglowodany | 49 g | 9.8 g |
w tym cukry | 2 g | 0.4 g |
w tym poliole | 44 g | 8.8 g |
białko | 6 g | 1.2 g |
błonnik | 9 g | 1.8 g |
sól | 0.08 g | 0.02 g |
Dowiedz się więcej na temat głównych składników, z których wykonano czekoladę
Kakao
Aby wyprodukować 1 kg czekolady, przetwarza się około 300 do 600 ziaren kakao, w zależności od pożądanej zawartości kakao.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 228 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 13.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 57.9 g |
w tym cukry: | 1.8 g |
w tym błonnik: | 37 g |
białko: | 19.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 128 mg |
żelazo, Fe: | 13.9 mg |
magnez, Mg: | 499 mg |
fosfor, P: | 734 mg |
potas, K: | 1524 mg |
sód, Na: | 21 mg |
cynk, Zn: | 6.8 mg |
miedź, Cu: | 3.8 mg |
mangan, Mn: | 3.8 mg |
selen, Se: | 14.3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.2 mg |
witamina B4, cholina: | 12 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 32 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.5 µg |
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.