
Baton Brownie KETO - Baton Warszawski, 50g
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Baton Brownie KETO
Baton Brownie KETO to idealny wybór dla osób na diecie keto i low-carb, które poszukują słodkiego przysmaku bez dodatku cukru i z minimalną ilością węglowodanów. Baton jest wytwarzany na bazie mąki migdałowej i bezcukrowej czekolady, dzięki czemu jest bogaty w błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze.
Baton Brownie KETO zawiera wiele składników odżywczych, takich jak siemię lniane, wiórki kokosowe, olej kokosowy, koncentrat białek serwatkowych WPC80 oraz inulinę. Jest to także wspaniałe źródło białka - każdy baton zawiera aż 7,3 g białka. Dzięki temu produktowi możesz cieszyć się słodkim smakiem, jednocześnie dostarczając swojemu organizmowi odpowiednią dawkę składników odżywczych.
Baton jest także wolny od glutenu, co czyni go idealnym wyborem dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Jeden baton zawiera tylko 1,03 g węglowodanów netto, co czyni go idealnym wyborem dla osób, które chcą utrzymać niski poziom węglowodanów w diecie. Baton Brownie KETO to smaczny i zdrowy przysmak, który pozwoli Ci cieszyć się słodkim smakiem bez obaw o dodatkowe kalorie i węglowodany.
Masa netto: 50 g.
Składniki: erytrytol (substancja słodząca), siemię lniane, mąka migdałowa 12,7 %, wiórki kokosowe, olej kokosowy, czekolada gorzka bez dodatku cukru 7,2 % (miazga kakaowa, substancje słodzące [erytrytol 29,5 %, glikozydy stewiolowe 0,027 %], tłuszcz kakaowy, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator [lecytyna z soi], aromat waniliowy. masa kakao min. 60 %), kakao, koncentrat białek serwatkowych WPC80 (z mleka), inulina (błonnik pokarmowy), słonecznik, sól kłodawska, wanilia.
Informacje o alergenach: może zawierać nasiona sezamu.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1778 kJ | 889 kJ |
425 kcal | 212.5 kcal | |
tłuszcz | 36 g | 18 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 17.7 g | 8.9 g |
węglowodany | 18.6 g | 9.3 g |
w tym cukry | 1.7 g | 0.9 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 14.5 g | 7.3 g |
błonnik | 16.6 g | 8.3 g |
sól | 0.24 g | 0.12 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano baton
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa wytwarzana jest ze zmielonych słodkich migdałów. Mąka migdałowa jest zwykle wytwarzana z migdałów blanszowanych (bez skórki). Konsystencja bardziej przypomina mąkę kukurydzianą niż mąkę pszenną. Wykorzystywany jest w cukiernictwie - w produkcji migdałowych makaroników oraz innych słodkich wypieków, w nadzieniach do ciast, takich jak Sachertorte, jest jednym z dwóch głównych składników marcepanu i pasty migdałowej. We Francji mączka migdałowa jest ważnym składnikiem frangipane, nadzienia tradycyjnego ciasta galette des Rois. Mąka migdałowa jest ważna w wypiekach dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dodaje wilgoci i bogatego orzechowego smaku wypiekom.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 579 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 31.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 12.3 g |
węglowodany: | 21.6 g |
w tym cukry: | 4.4 g |
w tym błonnik: | 12.5 g |
białko: | 21.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 269 mg |
żelazo, Fe: | 3.7 mg |
magnez, Mg: | 270 mg |
fosfor, P: | 481 mg |
potas, K: | 733 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 3.1 mg |
miedź, Cu: | 1 mg |
mangan, Mn: | 2.2 mg |
selen, Se: | 4.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 2 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.2 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 1.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.6 mg |
witamina B4, cholina: | 52.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.5 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 44 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 25.6 mg |
witamina K: | 0 µg |
Len
Len, znany jest również jako len pospolity lub siemię lniane. Len uprawia się ze względu na nasiona, które można zmielić na mączkę lub przerobić na olej lniany.
Nasiona lnu występują w dwóch podstawowych odmianach/kolorach: brązowym lub żółtym (siemię lniane złote). Większość rodzajów tych podstawowych odmian ma podobne właściwości odżywcze i taką samą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Żółte nasiona lnu mają podobny profil oleju do brązowych nasion lnu i oba są bardzo bogate w kwasy omega-3 (w szczególności kwas alfa-linolenowy (ALA)). Z nasion lnu wytwarzany jest olej roślinny znany jako olej lniany.
100-gramowa porcja zmielonych nasion lnu dostarcza około 534 kilokalorii energii, 41 g tłuszczu, 28 g błonnika i 20 g białka. Całe nasiona lnu są chemicznie stabilne, ale zmielona mączka z nasion lnu, z powodu utleniania, może zjełczeć, gdy zostanie wystawiona na działanie powietrza w temperaturze pokojowej w ciągu zaledwie tygodnia. Chłodzenie i przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zmielonej mączki z nasion lnu wydłuży jej świeżość. W przypadku natychmiastowego zapakowania bez wystawienia na działanie powietrza i światła, zmielone nasiona lnu są stabilne przed nadmiernym utlenianiem, gdy są przechowywane przez dziewięć miesięcy w temperaturze pokojowej.
W 100 gramowej porcji nasiona lnu zawierają 30 % białka, znaczną ilość kilku witamin z grupy B i minerałów. Dziesięć gramów nasion lnu zawiera jeden gram rozpuszczalnego w wodzie błonnika (który obniża poziom cholesterolu we krwi) i trzy gramy nierozpuszczalnego błonnika (który pomaga zapobiegać zaparciom). Nasiona lnu są szczególnie bogate w tiaminę, magnez, potas i fosfor. Len zawiera setki razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne. Jako procent całkowitego tłuszczu nasiona lnu zawierają 54 % kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA), 18 % kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) i 6 % kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy); nasiona zawierają 9 % tłuszczów nasyconych, w tym 5 % kwasu palmitynowego. Olej z nasion lnu zawiera 53 % kwasów tłuszczowych omega-3 18:3 (głównie ALA) i 13 % kwasów tłuszczowych omega-6 18:2.
Efekty zdrowotne
Jedno z badań opublikowanych w latach 1990-2008 wykazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, z większymi korzyściami u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. Metaanaliza wykazała, że spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni powoduje utratę wagi. Inna metaanaliza wykazała, że spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni powodowało niewielkie obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 534 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 42.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 7.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 28.7 g |
węglowodany: | 28.9 g |
w tym cukry: | 1.6 g |
w tym błonnik: | 27.3 g |
białko: | 18.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 255 mg |
żelazo, Fe: | 5.7 mg |
magnez, Mg: | 392 mg |
fosfor, P: | 642 mg |
potas, K: | 813 mg |
sód, Na: | 30 mg |
cynk, Zn: | 4.3 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 25.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.1 mg |
witamina B4, cholina: | 78.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1 mg |
witamina B6: | 0.5 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 87 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 4.3 µg |
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.

Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe - biała, mięsista część kokosa. Mogą być spożywany bezpośrednio lub jako dodatek w sałatkach, napojach, deserach i wypiekach. Wiórki kokosowe są bogatym źródłem tłuszczu.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 592 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 47 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 41.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.5 g |
węglowodany: | 44.4 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 5.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 27 mg |
żelazo, Fe: | 3.4 mg |
magnez, Mg: | 92 mg |
fosfor, P: | 211 mg |
potas, K: | 554 mg |
sód, Na: | 37 mg |
cynk, Zn: | 2.1 mg |
miedź, Cu: | 0.8 mg |
mangan, Mn: | 2.8 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 9 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0 mg |
witamina K: | 0 µg |
Olej kokosowy
Olej kokosowy (lub masło kokosowe) to jadalny olej pozyskiwany z miąższu i mleka orzechów kokosowych. Olej kokosowy jest białym tłuszczem stałym, topiącym się w temperaturze pokojowej około 25°C, po stopieniu jest klarowny. Nierafinowane odmiany mają wyraźny aromat kokosowy.
Olej kokosowy to 99 % tłuszczu, składającego się głównie z tłuszczów nasyconych - 82 % całości. 100 gramów oleju kokosowego dostarcza 892 kilokalorii. Połowa tłuszczu nasyconego zawartego w oleju kokosowym to kwas laurynowy (41,8 grama na 100 gramów całego składu), podczas gdy inne znaczące tłuszcze nasycone to kwas mirystynowy (16,7 grama), kwas palmitynowy (8,6 grama) i kwas kaprylowy (6,8 grama). Tłuszcze jednonienasycone stanowią około 6 % całkowitego składu, a wielonienasycone około 2 %. Olej kokosowy zawiera fitosterole.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 892 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 99.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 82.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 6.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 1.7 g |
węglowodany: | 0 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 0 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 1 mg |
żelazo, Fe: | 0.1 mg |
magnez, Mg: | 0 mg |
fosfor, P: | 0 mg |
potas, K: | 0 mg |
sód, Na: | 0 mg |
cynk, Zn: | 0 mg |
miedź, Cu: | 0 mg |
mangan, Mn: | 0 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0 mg |
witamina B4, cholina: | 0.3 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 0 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 0.6 µg |
Kakao
Aby wyprodukować 1 kg czekolady, przetwarza się około 300 do 600 ziaren kakao, w zależności od pożądanej zawartości kakao.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 228 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 13.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 57.9 g |
w tym cukry: | 1.8 g |
w tym błonnik: | 37 g |
białko: | 19.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 128 mg |
żelazo, Fe: | 13.9 mg |
magnez, Mg: | 499 mg |
fosfor, P: | 734 mg |
potas, K: | 1524 mg |
sód, Na: | 21 mg |
cynk, Zn: | 6.8 mg |
miedź, Cu: | 3.8 mg |
mangan, Mn: | 3.8 mg |
selen, Se: | 14.3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.2 mg |
witamina B4, cholina: | 12 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 32 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.5 µg |
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.
Nasiona słonecznika
W porcji 100 gramów suszone, całe nasiona słonecznika dostarczają 584 kilokalorii i składają się z 5 % wody, 20 % węglowodanów, 51 % tłuszczu i 21 % białka. Nasiona są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, wielu witamin z grupy B i witaminy E. Nasiona zawierają również wysoki poziom minerałów, w tym magnezu, manganu, fosforu, żelaza i cynku. Połowa 100-gramowej porcji to tłuszcze, głównie jednonienasycone i wielonienasycone, głównie kwas linolowy. Dodatkowo nasiona zawierają fitosterole, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 584 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 51.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 18.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 23.1 g |
węglowodany: | 20 g |
w tym cukry: | 2.6 g |
w tym błonnik: | 8.6 g |
białko: | 20.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 78 mg |
żelazo, Fe: | 5.3 mg |
magnez, Mg: | 325 mg |
fosfor, P: | 660 mg |
potas, K: | 645 mg |
sód, Na: | 9 mg |
cynk, Zn: | 5 mg |
miedź, Cu: | 1.8 mg |
mangan, Mn: | 2 mg |
selen, Se: | 53 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 50 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.5 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.4 mg |
witamina B3, niacyna: | 8.3 mg |
witamina B4, cholina: | 55.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1.1 mg |
witamina B6: | 1.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 227 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.4 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 35.2 mg |
witamina K: | 0 µg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Zuzia
Cudowny smak, bardzo sycący