Keto ciastko kokos i migdał - Keto Cookie Coconut & Almond - BeKeto, 50g
Opis
Keto ciastko kokos i migdał
KETO Cookie Coconut & Almond
Ciasteczko kokosowo-migdałowe to pyszna i zdrowa KETO przekąska. Główny składnik stanowi miazga kokosowa i chipsy kokosowe o wysokiej zawartości tłuszczu. Zawiera mąkę migdałową, czyli składnik popularny w diecie KETO. Dodatek migdałów dopełnia smaku. Bardzo niska zawartość węglowodanów, bo tylko 2,5 g w porcji. Bogactwo naturalnego błonnika. Bez dodatku cukru. Sprawdzi sie jako deser lub dodatek do kawy.
- Zakochaj się w smaku migdałów i kokosa.
- Nie zawiera dodatku cukru i niesamowicie smakuje.
- Dodaje energii i jest bogate w zdrowe tłuszcze.
- Bogate w zdrowy błonnik - aż 21,5 grama w ciastku!
- Zawiera tylko 2,5 g naturalnie występujących cukrów.
- Idealne na diecie keto i niskowęglowodanowej.
- Bogate w naturalny błonnik, który przyspiesza metabolizm i redukuje tkankę tłuszczową.
- Zapewnia uczucie sytości, gdy nie masz czasu na przygotowanie posiłku.
Masa netto: 50 g.
Składniki: kokos (miazga kokosowa, wiórki kokosowe) 38 %, błonnik z korzenia cykorii (inulina), mąka migdałowa 17 %, migdały 8 %, lecytyna rzepakowa, sól himalajska.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2832.6 kJ | 1416.3 kJ |
677 kcal | 338.5 kcal | |
tłuszcz | 49 g | 24.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 49 g | 24.5 g |
węglowodany | 17 g | 8.5 g |
w tym cukry | 5 g | 2.5 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 13 g | 6.5 g |
błonnik | 43 g | 21.5 g |
sól | 1 g | 0.5 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano ciastko
Miąższ kokosowy
Miąższ kokosowy - biała, mięsista część kokosa. Może być spożywany bezpośrednio lub jako dodatek w sałatkach, napojach, deserach i wypiekach. Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem tłuszczu.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 354 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 33.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 29.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 1.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 15.2 g |
w tym cukry: | 6.2 g |
w tym błonnik: | 9 g |
białko: | 3.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 14 mg |
żelazo, Fe: | 2.4 mg |
magnez, Mg: | 32 mg |
fosfor, P: | 113 mg |
potas, K: | 356 mg |
sód, Na: | 20 mg |
cynk, Zn: | 1.1 mg |
miedź, Cu: | 0.4 mg |
mangan, Mn: | 1.5 mg |
selen, Se: | 10.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.5 mg |
witamina B4, cholina: | 12.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 26 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 3.3 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.2 mg |
witamina K: | 0.2 µg |
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.
Migdały
Migdałowiec jest gatunkiem pochodzącym z Iranu i krajów sąsiednich, ale powszechnie uprawiany jest w innych krajach. Migdał to jadalne i powszechnie uprawiane nasiona tego drzewa. Owocem migdałowca jest pestkowiec, składający się z zewnętrznej łuski i twardej skorupy z nasionami. Migdały sprzedawane są łuskane lub niełuskane. Blanszowane migdały to łuskane migdały, które zostały poddane działaniu gorącej wody w celu zmiękczenia okrywy nasiennej, która jest następnie usuwana, aby odsłonić biały zarodek.
Mąka migdałowa lub mączka z mielonych migdałów w połączeniu z cukrem lub miodem jako marcepan jest często używana jako bezglutenowa alternatywa dla mąki pszennej w gotowaniu i pieczeniu. Migdały zawierają w skórce polifenole składające się z flawonoli, flawan-3-oli, kwasów hydroksybenzoesowych i flawanonów, analogicznie do tych występujących w niektórych owocach i warzywach. Te związki fenolowe i prebiotyczny błonnik pokarmowy ze skórki migdałów mają zastosowanie komercyjne jako dodatki do żywności lub suplementy diety.
Migdały składają się z 4 % wody, 22 % węglowodanów, 21 % białka i 50 % tłuszczu. W 100 gramach migdały dostarczają 579 kilokalorii energii. Migdał jest bogatym w składniki odżywcze pokarmem, zapewniającym bogate źródło witamin z grupy B, ryboflawiny i niacyny, witaminy E oraz niezbędnych minerałów takich jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor i cynk. Zawierają również znaczne ilości błonnika pokarmowego, tłuszczu jednonienasyconego (kwasu oleinowego) i tłuszczu wielonienasyconego (kwasu linolowego). Migdały są źródłem fitosteroli, takich jak beta-sitosterol, stigmasterol, campesterol, sitostanol i campestanol.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 579 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 31.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 12.3 g |
węglowodany: | 21.6 g |
w tym cukry: | 4.4 g |
w tym błonnik: | 12.5 g |
białko: | 21.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 269 mg |
żelazo, Fe: | 3.7 mg |
magnez, Mg: | 270 mg |
fosfor, P: | 481 mg |
potas, K: | 733 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 3.1 mg |
miedź, Cu: | 1 mg |
mangan, Mn: | 2.2 mg |
selen, Se: | 4.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 2 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.2 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 1.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.6 mg |
witamina B4, cholina: | 52.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.5 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 44 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 25.6 mg |
witamina K: | 0 µg |