Keto bowl Coconut Force - BIO - Diet Food, 200g
Opis
BIO Keto bowl Coconut Force
Organic Keto Bowl Coconut Force
Bio keto bowl Coconut Force to idealne danie dla osób stosujących dietę ketogeniczną. Skład produktu jest oparty tylko na ekologicznych składnikach, pochodzących z certyfikowanych upraw bez dodatku pestycydów. Bio mąka kokosowa i bio wiórki kokosowe stanowią łącznie 58% składu, co nadaje produktowi intensywny smak i aromat kokosa.
Produkt zawiera bio nasiona chia, które są źródłem błonnika oraz bio napój kokosowy w proszku z bio maltodekstryną i bio błonnikiem z akacji, które dostarczają cennych składników odżywczych. Bio erytrytol, naturalny słodzik, został dodany do produktu, aby nadać mu słodki smak.
Seria Keto Bowl od Diet Food została stworzona z myślą o osobach, które pragną zdrowych i wartościowych posiłków. Keto Bowl Coconut Force to świetna alternatywa dla tradycyjnych chrupek i owsianek, jednak z mniejszą ilością kalorii i zdrowszym składem. To pożywne danie można podać z jogurtem lub mlekiem, co stanowi idealne źródło energii na początek dnia.
Produkt jest polecany dla osób na diecie ketogenicznej, jak również dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o zdrowe i wartościowe posiłki.
Sposób przygotowania
Zalej mieszankę mlekiem lub jogurtem lub jedz bezpośrednio jako keto przekąskę.
Masa netto: 200 g.
Składniki: bio mąka kokosowa 29 %, bio wiórki kokosowe 29 %, bio nasiona chia, bio napój kokosowy (97,5 % bio napój kokosowy w proszku, 2 % bio maltodekstryna, 0,5 % bio błonnik z akacji), bio erytrytol.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po użyciu szczelnie zamknij opakowanie.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać soję, orzechy oraz gluten.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2062 kJ | 1031 kJ |
497 kcal | 248.5 kcal | |
tłuszcz | 37 g | 18.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 29 g | 14.5 g |
węglowodany | 19 g | 9.5 g |
w tym cukry | 7 g | 3.5 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 13 g | 6.5 g |
błonnik | 25 g | 12.5 g |
sól | 0.11 g | 0.06 g |
Dowiedz się więcej na temat głównych składników, z których wykonano keto bowl Coconut Force
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa to jeden z wielu produktów spożywczych wytwarzanych z owoców palmy Cocos nucifera. Wytwarzana z suszonego, mielonego miąższu kokosowego, mąka kokosowa jest naturalnym produktem. Mąka kokosowa jest powszechnie stosowana do pieczenia. Ponieważ nie zawiera glutenu, osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę kokosową w swoim przepisie na wypieki. Chociaż mąkę kokosową można stosować jako substytut mąki pszennej, wiele przepisów należy dostosować, aby uwzględnić jej inny skład. Mąka kokosowa jest gęstsza niż mąka pszenna i zatrzymuje więcej płynów. Ponieważ jest bezglutenowa, ciasta z mąki kokosowej trzeba mieszać dłużej. Mąka kokosowa ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, co oznacza, że ??trawienie i wchłanianie zawartych w niej węglowodanów trwa dłużej. Zawiera również więcej błonnika i białka niż mąka pszenna.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 592 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 47 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 41.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.5 g |
węglowodany: | 44.4 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 5.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 27 mg |
żelazo, Fe: | 3.4 mg |
magnez, Mg: | 92 mg |
fosfor, P: | 211 mg |
potas, K: | 554 mg |
sód, Na: | 37 mg |
cynk, Zn: | 2.1 mg |
miedź, Cu: | 0.8 mg |
mangan, Mn: | 2.8 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 9 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0 mg |
witamina K: | 0 µg |
Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe - biała, mięsista część kokosa. Mogą być spożywany bezpośrednio lub jako dodatek w sałatkach, napojach, deserach i wypiekach. Wiórki kokosowe są bogatym źródłem tłuszczu.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 592 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 47 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 41.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.5 g |
węglowodany: | 44.4 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 5.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 27 mg |
żelazo, Fe: | 3.4 mg |
magnez, Mg: | 92 mg |
fosfor, P: | 211 mg |
potas, K: | 554 mg |
sód, Na: | 37 mg |
cynk, Zn: | 2.1 mg |
miedź, Cu: | 0.8 mg |
mangan, Mn: | 2.8 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 9 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0 mg |
witamina K: | 0 µg |
Nasiona chia
Chia nasiona (szałwia hiszpańska) służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, co znaczy „oleisty”.
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają około 17 % białka, 31 % tłuszczu, 34 % błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze (kwas chlorogenowy i kawowy oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3.
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 - około 64 %, a także kwasy tłuszczowe omega-6, które występują w korzystnym dla zdrowia i prewencji chorób stosunku do omega-3. Nasiona chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu.
Z uwagi na wysoką wartość odżywczą, a w szczególności na znaczącą zawartość kwasu omega-3 ?-linolenowego oraz cenne właściwości antyoksydacyjne, ziarna chia poleca się stosować w codziennej diecie. Najczęściej są wykorzystywane jako składnik sałatek, jogurtów, pieczywa, deserów oraz koktajli.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 486 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 30.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 23.7 g |
węglowodany: | 42.1 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 34.4 g |
białko: | 16.5 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 631 mg |
żelazo, Fe: | 7.7 mg |
magnez, Mg: | 335 mg |
fosfor, P: | 860 mg |
potas, K: | 407 mg |
sód, Na: | 16 mg |
cynk, Zn: | 4.6 mg |
miedź, Cu: | 0.9 mg |
mangan, Mn: | 2.7 mg |
selen, Se: | 55.2 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 54 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 8.8 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 49 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.5 mg |
witamina K: | 0 µg |
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.