Tahini - pasta sezamowa - Alpi - Basia Basia, 210g
Opis
Keto pasta sezamowa - Tahini
Naturalna pasta sezamowa - tahini, bez żadnych dodatków, przygotowana jedynie z prażonych ziaren sezamu.
Pastę sezamową tahini Basia Basia wyróżnia przede wszystkim prosty skład. Złożona jest tylko z jednego składnika co czyni ją produktem idealnym dla osób ceniących prostotę i naturalność. Skład to w 100 % prażony sezam. Do jej produkcji nie użyto emulgatorów, cukru i oleju palmowego. Idealnie nadaje się do smarowania keto pieczywa, do zjadania prosto ze słoiczka, czy jako dodatek do keto naleśników, smoothie, jako składnik domowych keto ciast i ciasteczek.
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Masa netto: 210 g.
Składniki: sezam prażony 100 %.
Informacje dodatkowe: Warstwa oleju na powierzchni jest zjawiskiem naturalnym, ponieważ do produkcji nie użyto emulgatorów.
Przed użyciem należy dobrze wymieszać.
Informacje o alergenach: może zawierać migdały, orzeszki ziemne oraz inne orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2750 kJ | 550 kJ |
657 kcal | 131.4 kcal | |
tłuszcz | 59 g | 11.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 9.4 g | 1.9 g |
węglowodany | 5 g | 1 g |
w tym cukry | 0.7 g | 0.1 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 24 g | 4.8 g |
błonnik | 7.2 g | 1.4 g |
sól | 0.08 g | 0.02 g |
Dowiedz się więcej na sezamu, z którego wykonano krem
Sezam
Nasiona sezamu to jedna z najstarszych znanych roślin oleistych, udomowiona ponad 3000 lat temu. Gatunek uprawny sezamu, pochodzi z Indii. Sezam ma jedną z najwyższych zawartości oleju spośród wszystkich nasion. Dzięki bogatemu, orzechowemu smakowi jest powszechnym składnikiem kuchni na całym świecie.
W 100 gramach suszone pełne nasiona sezamu dostarczają 573 kilokalorii i składają się z 5 % wody, 23 % węglowodanów (w tym 12 % błonnika pokarmowego), 50 % tłuszczu i 18 % białka. Całe nasiona sezamu są bogate w witaminy z grupy B i minerały, zwłaszcza w żelazo, magnez, wapń, fosfor i cynk.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 573 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 18.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 21.8 g |
węglowodany: | 23.5 g |
w tym cukry: | 0.3 g |
w tym błonnik: | 11.8 g |
białko: | 17.7 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 975 mg |
żelazo, Fe: | 14.6 mg |
magnez, Mg: | 351 mg |
fosfor, P: | 629 mg |
potas, K: | 468 mg |
sód, Na: | 11 mg |
cynk, Zn: | 7.8 mg |
miedź, Cu: | 4.1 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 34.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 9 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.8 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 4.5 mg |
witamina B4, cholina: | 25.6 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.1 mg |
witamina B6: | 0.8 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 97 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 0 µg |