
Stewia - Stevia - słodzik w tabletkach - Batom, 200 tabletek
towar niedostępny






Opis
Stewia - słodzik w tabletkach
Stevia
Słodzik stołowy w tabletkach na bazie glikozydów stewiolowych z rośliny Stewia rebaudiana Bertoni. Odpowiedni do słodzenia kawy, herbaty, zimnych oraz gorących napojów. Moc słodzenia jednej tabletki (60 mg) odpowiada około 5 g cukru (1 łyżeczka). Zaleca się przyjmowanie maksymalnie 25 tabletek dziennie w przypadku osób dorosłych (70 kg wagi) oraz niższe spożycie u dzieci (proporcjonalnie do wagi ich ciała).
Ilość: 200 tabletek.
Składniki: substancja wypełniająca: erytrytol, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe 18 %, regulator kwasowości: węglany sodu, kwas winowy, nośnik: L- leucyna.
Informacje dodatkowe:
Informacje o alergenach:
Dowiedz się więcej na temat stewii
Stewia
Stewia to naturalny słodzik i substytut cukru pozyskiwany z liści gatunku rośliny Stevia rebaudiana, pochodzącej z Brazylii i Paragwaju. Aktywnymi związkami są glikozydy stewiolowe (głównie stewiozyd i rebaudiozyd), które mają około 50 do 300 razy słodkość cukru, są termostabilne, stabilne pod względem pH i nie ulegają fermentacji. Organizm ludzki nie metabolizuje glikozydów zawartych w stewii, więc zawiera zero kalorii jako nieodżywczy słodzik. Stewia jest stosowana w produktach spożywczych i napojach o obniżonej zawartości cukru i kalorii jako alternatywa dla wariantów z cukrem. Stevia rebaudiana była używana od ponad 1500 lat przez ludy Guarani w Ameryce Południowej, którzy nazywali ją ka'a he'? (słodkie zioło). Liście były tradycyjnie używane od setek lat w Brazylii i Paragwaju do słodzenia lokalnych herbat i leków oraz jako słodki przysmak. Rodzaj został nazwany na cześć hiszpańskiego botanika i lekarza Petrusa Jacobusa Stevusa. W 1899 roku szwajcarski botanik Moisés Santiago Bertoni, prowadząc badania we wschodnim Paragwaju, po raz pierwszy szczegółowo opisał roślinę i jej słodki smak. Przeprowadzono tylko ograniczone badania na ten temat, aż w 1931 r. dwóch francuskich chemików wyizolowało glikozydy, które nadają stewii słodki smak.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 0 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0 g |
węglowodany: | 100 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 0 g |
cholesterol: | 0 mg |