Mieszanka do wypieku KETO bułek, bezglutenowa - Upiecze Ci się! - Pięć Przemian, 310g
Opis
Mieszanka do wypieku 9 KETO bułek
Upiecze Ci się!
Mieszanka do wypieku KETO bułek, bezglutenowa to produkt idealny dla osób na diecie ketogenicznej oraz niskowęglowodanowej. Bezglutenowa formuła sprawia, że jest ona odpowiednia również dla osób z nietolerancją glutenu. Mieszanka składa się tylko z naturalnych składników, bez ulepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, co czyni ją zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych pszennych bułek.
Głównymi składnikami mieszanki są mąka migdałowa i mąka kokosowa, które są cennym źródłem białka, tłuszczów i błonnika. Dodatkowo, łuska babki jajowatej jest bogata w błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości i wpływa korzystnie na trawienie. Inulina to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspomaga rozwój pozytywnych bakterii w jelitach i korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Z mieszanki otrzymasz pyszne, odżywcze i sycące bułeczki, które są bogate w wiele cennych mikroelementów i dostarczą Ci energii na długi czas.
Z mieszanki otrzymasz 9 bułek.
Sposób przygotowania
- Zawartość torebki wsyp do miski.
- Dokładnie mieszając, dolej 500 ml przegotowanej, ciepłej (maks. 40 °C) wody.
- Ciasto przykryj szmatką i wstaw do ciepłego piekarnika (30-40 °C) na ok. 60 min. do wyrośnięcia.
- Po tym czasie formuj bułeczki, wyrabiając ciasto w dłoniach.
- Bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką bezglutenową, a najlepiej bambusową.
- Wsadź do piekarnika.
- Nastaw 180 °C i piecz przez 60 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozwól bułkom przestygnąć.
Masa netto: 310 g.
Składniki: mąka migdałowa, mąka kokosowa, łuska babki jajowatej, inulina, sól, drożdże.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać alergeny - orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1341 kJ | 670.5 kJ |
324 kcal | 162 kcal | |
tłuszcz | 24 g | 12 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2.7 g | 1.4 g |
węglowodany | 9.5 g | 4.8 g |
w tym cukry | 3.9 g | 2 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 10 g | 5 g |
błonnik | 13 g | 6.5 g |
sól | 2.3 g | 1.15 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano mieszankę
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa wytwarzana jest ze zmielonych słodkich migdałów. Mąka migdałowa jest zwykle wytwarzana z migdałów blanszowanych (bez skórki). Konsystencja bardziej przypomina mąkę kukurydzianą niż mąkę pszenną. Wykorzystywany jest w cukiernictwie - w produkcji migdałowych makaroników oraz innych słodkich wypieków, w nadzieniach do ciast, takich jak Sachertorte, jest jednym z dwóch głównych składników marcepanu i pasty migdałowej. We Francji mączka migdałowa jest ważnym składnikiem frangipane, nadzienia tradycyjnego ciasta galette des Rois. Mąka migdałowa jest ważna w wypiekach dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dodaje wilgoci i bogatego orzechowego smaku wypiekom.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 579 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 31.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 12.3 g |
węglowodany: | 21.6 g |
w tym cukry: | 4.4 g |
w tym błonnik: | 12.5 g |
białko: | 21.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 269 mg |
żelazo, Fe: | 3.7 mg |
magnez, Mg: | 270 mg |
fosfor, P: | 481 mg |
potas, K: | 733 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 3.1 mg |
miedź, Cu: | 1 mg |
mangan, Mn: | 2.2 mg |
selen, Se: | 4.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 2 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.2 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 1.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.6 mg |
witamina B4, cholina: | 52.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.5 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 44 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 25.6 mg |
witamina K: | 0 µg |
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa to jeden z wielu produktów spożywczych wytwarzanych z owoców palmy Cocos nucifera. Wytwarzana z suszonego, mielonego miąższu kokosowego, mąka kokosowa jest naturalnym produktem. Mąka kokosowa jest powszechnie stosowana do pieczenia. Ponieważ nie zawiera glutenu, osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę kokosową w swoim przepisie na wypieki. Chociaż mąkę kokosową można stosować jako substytut mąki pszennej, wiele przepisów należy dostosować, aby uwzględnić jej inny skład. Mąka kokosowa jest gęstsza niż mąka pszenna i zatrzymuje więcej płynów. Ponieważ jest bezglutenowa, ciasta z mąki kokosowej trzeba mieszać dłużej. Mąka kokosowa ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, co oznacza, że ??trawienie i wchłanianie zawartych w niej węglowodanów trwa dłużej. Zawiera również więcej błonnika i białka niż mąka pszenna.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 592 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 47 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 41.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.5 g |
węglowodany: | 44.4 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 5.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 27 mg |
żelazo, Fe: | 3.4 mg |
magnez, Mg: | 92 mg |
fosfor, P: | 211 mg |
potas, K: | 554 mg |
sód, Na: | 37 mg |
cynk, Zn: | 2.1 mg |
miedź, Cu: | 0.8 mg |
mangan, Mn: | 2.8 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 9 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0 mg |
witamina K: | 0 µg |
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.
Grzegorz
Bułki wyszły idealne, bardzo sycące.