Masło orzechowe z bananem, chia i lnem - Alpi - Basia Basia, 210g
Opis
Keto masło orzechowe z BIO suszonym bananem, chia i lnem
Naturalne masło orzechowe, przygotowane jedynie z prażonych orzeszków arachidowych, suszonych BIO bananów, lnu i nasion chia.
Masło orzechowe z bananem Basia Basia to pyszny krem na bazie orzechów ziemnych z dodatkiem suszonych BIO bananów oraz nasion lnu i chia. Do jego produkcji nie użyto emulgatorów, cukru i oleju palmowego. Idealnie nadaje się do smarowania keto pieczywa, do zjadania prosto ze słoiczka, czy jako dodatek do keto naleśników, smoothie, jako składnik domowych keto ciast i ciasteczek.
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Masa netto: 210 g.
Składniki: orzeszki ziemne prażone 82 %, suszone banany BIO, len, chia.
Informacje dodatkowe: Warstwa oleju na powierzchni jest zjawiskiem naturalnym, ponieważ do produkcji nie użyto emulgatorów.
Przed użyciem należy dobrze wymieszać.
Informacje o alergenach: może zawierać inne orzechy, migdały oraz sezam.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2346 kJ | 469.2 kJ |
565 kcal | 113 kcal | |
tłuszcz | 41 g | 8.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5.3 g | 1.1 g |
węglowodany | 18 g | 3.6 g |
w tym cukry | 8.5 g | 1.7 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 27 g | 5.4 g |
błonnik | 8.9 g | 1.8 g |
sól | 0.04 g | 0.01 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano krem
Orzechy ziemne
Orzech ziemny (Arachis hypogaea) roślina strączkowa uprawiana głównie ze względu na jadalne nasiona. Jest klasyfikowana zarówno jako roślina strączkowa zbożowa, a ze względu na wysoką zawartość oleju jako roślina oleista.W 100 gramach orzeszki ziemne dostarczają 567 kilokalorii energii i są doskonałym źródłem kilku witamin z grupy B, witaminy E, kilku składników mineralnych, takich jak mangan (95 % RWS), magnez (52 % RWS) i fosfor (48 % RWS) oraz błonnika. Orzeszki ziemne zawierają polifenole, wielonienasycone i jednonienasycone tłuszcze, fitosterole i błonnik pokarmowy.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 567 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 6.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 24.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 15.6 g |
węglowodany: | 16.1 g |
w tym cukry: | 4.7 g |
w tym błonnik: | 8.5 g |
białko: | 25.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 92 mg |
żelazo, Fe: | 4.6 mg |
magnez, Mg: | 168 mg |
fosfor, P: | 376 mg |
potas, K: | 705 mg |
sód, Na: | 18 mg |
cynk, Zn: | 3.3 mg |
miedź, Cu: | 1.1 mg |
mangan, Mn: | 1.9 mg |
selen, Se: | 7.2 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 12.1 mg |
witamina B4, cholina: | 52.5 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 240 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 8.3 mg |
witamina K: | 0 µg |
Banany
Banan to wydłużony, jadalny owoc - botanicznie jagoda. Owoce są zróżnicowane pod względem wielkości, koloru i jędrności, ale zwykle są wydłużone i zakrzywione, z miękkim miąższem bogatym w skrobię, pokrytym skórką, która może być zielona, ??żółta, czerwona, purpurowa lub brązowa, gdy dojrzeje. Surowe banany (bez skórki) składają się w 75 % z wody, 23 % z węglowodanów, 1 % z białka i zawierają znikomą ilość tłuszczu. 100 gramowa porcja dostarcza 89 kilokalorii, 31 % zalecanej dziennej wartości witaminy B6 oraz umiarkowane ilości witaminy C, manganu i błonnika pokarmowego.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 89 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.1 g |
węglowodany: | 22.8 g |
w tym cukry: | 12.2 g |
w tym błonnik: | 2.6 g |
białko: | 1.1 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 5 mg |
żelazo, Fe: | 0.3 mg |
magnez, Mg: | 27 mg |
fosfor, P: | 22 mg |
potas, K: | 358 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 0.2 mg |
miedź, Cu: | 0.1 mg |
mangan, Mn: | 0.3 mg |
selen, Se: | 1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 64 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.7 mg |
witamina B4, cholina: | 9.8 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.4 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 20 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 8.7 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 0.5 µg |
Len
Len, znany jest również jako len pospolity lub siemię lniane. Len uprawia się ze względu na nasiona, które można zmielić na mączkę lub przerobić na olej lniany.
Nasiona lnu występują w dwóch podstawowych odmianach/kolorach: brązowym lub żółtym (siemię lniane złote). Większość rodzajów tych podstawowych odmian ma podobne właściwości odżywcze i taką samą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Żółte nasiona lnu mają podobny profil oleju do brązowych nasion lnu i oba są bardzo bogate w kwasy omega-3 (w szczególności kwas alfa-linolenowy (ALA)). Z nasion lnu wytwarzany jest olej roślinny znany jako olej lniany.
100-gramowa porcja zmielonych nasion lnu dostarcza około 534 kilokalorii energii, 41 g tłuszczu, 28 g błonnika i 20 g białka. Całe nasiona lnu są chemicznie stabilne, ale zmielona mączka z nasion lnu, z powodu utleniania, może zjełczeć, gdy zostanie wystawiona na działanie powietrza w temperaturze pokojowej w ciągu zaledwie tygodnia. Chłodzenie i przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zmielonej mączki z nasion lnu wydłuży jej świeżość. W przypadku natychmiastowego zapakowania bez wystawienia na działanie powietrza i światła, zmielone nasiona lnu są stabilne przed nadmiernym utlenianiem, gdy są przechowywane przez dziewięć miesięcy w temperaturze pokojowej.
W 100 gramowej porcji nasiona lnu zawierają 30 % białka, znaczną ilość kilku witamin z grupy B i minerałów. Dziesięć gramów nasion lnu zawiera jeden gram rozpuszczalnego w wodzie błonnika (który obniża poziom cholesterolu we krwi) i trzy gramy nierozpuszczalnego błonnika (który pomaga zapobiegać zaparciom). Nasiona lnu są szczególnie bogate w tiaminę, magnez, potas i fosfor. Len zawiera setki razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne. Jako procent całkowitego tłuszczu nasiona lnu zawierają 54 % kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA), 18 % kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) i 6 % kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy); nasiona zawierają 9 % tłuszczów nasyconych, w tym 5 % kwasu palmitynowego. Olej z nasion lnu zawiera 53 % kwasów tłuszczowych omega-3 18:3 (głównie ALA) i 13 % kwasów tłuszczowych omega-6 18:2.
Efekty zdrowotne
Jedno z badań opublikowanych w latach 1990-2008 wykazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, z większymi korzyściami u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. Metaanaliza wykazała, że ??spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni powoduje utratę wagi. Inna metaanaliza wykazała, że ??spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni powodowało niewielkie obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 534 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 42.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 7.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 28.7 g |
węglowodany: | 28.9 g |
w tym cukry: | 1.6 g |
w tym błonnik: | 27.3 g |
białko: | 18.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 255 mg |
żelazo, Fe: | 5.7 mg |
magnez, Mg: | 392 mg |
fosfor, P: | 642 mg |
potas, K: | 813 mg |
sód, Na: | 30 mg |
cynk, Zn: | 4.3 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 25.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.1 mg |
witamina B4, cholina: | 78.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1 mg |
witamina B6: | 0.5 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 87 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 4.3 µg |
Nasiona chia
Chia nasiona (szałwia hiszpańska) służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, co znaczy „oleisty”.
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają około 17 % białka, 31 % tłuszczu, 34 % błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze (kwas chlorogenowy i kawowy oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3.
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 - około 64 %, a także kwasy tłuszczowe omega-6, które występują w korzystnym dla zdrowia i prewencji chorób stosunku do omega-3. Nasiona chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu.
Z uwagi na wysoką wartość odżywczą, a w szczególności na znaczącą zawartość kwasu omega-3 ?-linolenowego oraz cenne właściwości antyoksydacyjne, ziarna chia poleca się stosować w codziennej diecie. Najczęściej są wykorzystywane jako składnik sałatek, jogurtów, pieczywa, deserów oraz koktajli.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 486 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 30.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 23.7 g |
węglowodany: | 42.1 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 34.4 g |
białko: | 16.5 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 631 mg |
żelazo, Fe: | 7.7 mg |
magnez, Mg: | 335 mg |
fosfor, P: | 860 mg |
potas, K: | 407 mg |
sód, Na: | 16 mg |
cynk, Zn: | 4.6 mg |
miedź, Cu: | 0.9 mg |
mangan, Mn: | 2.7 mg |
selen, Se: | 55.2 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 54 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 8.8 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 49 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.5 mg |
witamina K: | 0 µg |