Makao - KETO kakao do picia - Pięć Przemian, 180g
Opis
KETO kakao do picia - Makao
Kakao do picia - Makao to wyjątkowy produkt, który został specjalnie stworzony dla osób na diecie keto i low carb. Zawiera tylko najwyższej jakości składniki, aby zapewnić idealny smak i konsystencję.
Głównym składnikiem jest kakao (36 %), które jest źródłem naturalnych antyoksydantów i polifenoli. Dodatkowo, aby uzyskać idealną słodycz, zastosowano erytrytol - substancję słodzącą pochodzącą z naturalnych źródeł. Dzięki temu, produkt ten zawiera bardzo niską ilość kalorii i węglowodanów.
Dodatek cynamonu, kardamonu i soli himalajskiej sprawia, że napój ma wyjątkowy smak i aromat. Naturalne aromaty waniliowy i pomarańczowy dodają produktowi nieco słodkości i przyjemnego zapachu.
Wszystkie składniki zostały starannie wyselekcjonowane, aby stworzyć produkt o doskonałym smaku i wartości odżywczej. Kakao do picia - Makao jest idealnym wyborem dla osób, które chcą cieszyć się pysznym i zdrowym napojem bez obaw o dodatkowe kalorie i węglowodany.
Sposób przygotowania:
2 łyżeczki Makao zalać gorącym lub zimnym mlekiem i wymieszać.
Masa netto: 180 g.
Składniki: erytrytol (substancja słodząca), kakao 36 %, lecytyna rzepakowa, cynamon, kardamon, sól himalajska, naturalne aromaty (waniliowy, pomarańczowy).
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać alergeny: orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 687 kJ | 137.4 kJ |
164 kcal | 32.8 kcal | |
tłuszcz | 8.7 g | 1.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3.2 g | 0.6 g |
węglowodany | 79 g | 15.8 g |
w tym cukry | 0.6 g | 0.1 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 7.1 g | 1.4 g |
błonnik | 12 g | 2.4 g |
sól | 0.7 g | 0.14 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano Makao
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.
Kakao
Aby wyprodukować 1 kg czekolady, przetwarza się około 300 do 600 ziaren kakao, w zależności od pożądanej zawartości kakao.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 228 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 13.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 57.9 g |
w tym cukry: | 1.8 g |
w tym błonnik: | 37 g |
białko: | 19.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 128 mg |
żelazo, Fe: | 13.9 mg |
magnez, Mg: | 499 mg |
fosfor, P: | 734 mg |
potas, K: | 1524 mg |
sód, Na: | 21 mg |
cynk, Zn: | 6.8 mg |
miedź, Cu: | 3.8 mg |
mangan, Mn: | 3.8 mg |
selen, Se: | 14.3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.2 mg |
witamina B4, cholina: | 12 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 32 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.5 µg |