Mąka z konopi - BIO - Bio Planet, 400g
Opis
BIO Mąka z konopi
Hemp Flour
Mąka z konopi to produkt bezglutenowy o dużej zawartości błonnika i białka. Powstaje ze zmielonych ziaren konopi. To bogactwo witaminy E, B, kwasów omega-3, wapnia, potasu, fosforu. Ma lekko orzechowy smak. Idealnie nadaje się do wypieków, np. keto chleba. Jest doskonałą alternatywą dla klasycznej pszennej mąki. Idealna dla diabetyków, osób na diecie niskowęglowodanowej low carb oraz ketogenicznej. Może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu. To jedyna mąka, która zwiera komplet niezbędnych 9 aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Ponadto obniża cholesterol, łagodzi zapalenia stawów, poprawia krążenie, wzmacnia odporność, dodaje energii i przyspiesza metabolizm.
BIO Produkt z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Masa netto: 400 g.
Składniki: mąka z konopi* 100 %.
* Certyfikowany składnik ekologiczny.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1296 kJ | 648 kJ |
312 kcal | 156 kcal | |
tłuszcz | 8.6 g | 4.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1.2 g | 0.6 g |
węglowodany | 3.2 g | 1.6 g |
w tym cukry | 3.2 g | 1.6 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 35 g | 17.5 g |
błonnik | 41 g | 20.5 g |
sól | 0 g | 0 g |
Dowiedz się więcej na temat nasion konopi
Nasiona konopi
Nasiona konopi można spożywać na surowo lub zmielić na mączkę konopną. Nasiona konopi są bogatym źródłem błonnika (20 % RWS) (w 100 g), witamin z grupy B i minerałów: manganu (362 % RWS), fosforu (236 % RWS), magnezu (197 % RWS), cynku (104 % RWS), oraz żelaza (61 % RWS). Około 73 % energii w nasionach konopi ma postać tłuszczów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie wielonienasyconych, kwasu linolowego, oleinowego i alfa-linolenowego. Zazwyczaj porcja sugerowana na opakowaniach dla osoby dorosłej to 30 gramów, czyli około trzech łyżek stołowych. Profil aminokwasowy nasion konopi jest porównywalny z profilami innych pokarmów bogatych w białko, takich jak mięso, mleko, jajka i soja.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 553 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 48.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 5.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 38.1 g |
węglowodany: | 8.7 g |
w tym cukry: | 1.5 g |
w tym błonnik: | 4 g |
białko: | 31.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 70 mg |
żelazo, Fe: | 8 mg |
magnez, Mg: | 700 mg |
fosfor, P: | 1650 mg |
potas, K: | 1200 mg |
sód, Na: | 5 mg |
cynk, Zn: | 9.9 mg |
miedź, Cu: | 1.6 mg |
mangan, Mn: | 7.6 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 11 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.3 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.3 mg |
witamina B3, niacyna: | 9.2 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0 mg |
witamina B6: | 0.6 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 110 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.8 mg |
witamina K: | 0 µg |