Ksylitol fiński Danisco (xylitol) - Intenson, 500g
Opis
Ksylitol fiński
Xylitol
Ksylitol zwany jest inaczej cukrem brzozowym, a to dzięki jego pochodzeniu. Pozyskuje się go z kory brzozy fińskiej. Jest to więc słodzik naturalny, a nie syntezowany. Stanowi świetną alternatywę dla białego rafinowanego cukru. Ma bogate zastosowane w kuchni, można go używać do wypieków, przetworów owocowych, do słodzenia deserów. Ma o około 40 % mniej kalorii niż tradycyjny biały cukier. Jego indeks glikemiczny wynosi 8, a dla porównania indeks glikemiczny białego cukru wynosi około 50-60. Dlatego ksylitol jest zalecany diabetykom, osobom na diecie niskowęglowodanowej i ketogenicznej.
Masa netto: 500 g.
Składniki: 100 % ksylitol (cukier brzozowy).
Informacje dodatkowe: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 10 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1004 kJ | 100.4 kJ |
240 kcal | 24 kcal | |
tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
węglowodany | 99.8 g | 10 g |
w tym cukry | 0 g | 0 g |
w tym poliole | 99.6 g | 10 g |
białko | 0 g | 0 g |
błonnik | brak danych | brak danych |
sól | 0 g | 0 g |
Dowiedz się więcej na temat ksylitolu
Ksylitol
Ksylitol pozyskiwany jest z soku brzozy. Występuje naturalnie w niewielkich ilościach w śliwkach, truskawkach, kalafiorze i dyni. Ksylitol ma znikomy wpływ na poziom cukru we krwi, ponieważ jest metabolizowany niezależnie od insuliny. Ksylitol jest wchłaniany wolniej niż sacharoza i dostarcza 40 % mniej kalorii niż taka sama masa sacharozy. Ksylitol ma mniej więcej taką samą słodkość jak sacharoza, ale jest słodszy niż podobne związki, takie jak sorbitol i mannitol. Ksylitol jest wystarczająco stabilny, aby można go było stosować do pieczenia, ale ponieważ ksylitol i inne poliole są stabilne termicznie, nie karmelizuje tak jak cukry.