
Krem sezamowy o smaku czekolady deserowej, chrupiący - Choco Sesame Crunchy - Zielony Nurt, 300g
towar niedostępny






Opis
Chrupiący krem sezamowy o smaku czekolady deserowej
Choco Sesame Crunchy
Masa netto: 300 g.
Składniki: tahini (40,0 %): [sezam prażony], erytrytol, orzechy arachidowe prażone, tłuszcz kokosowy, mleko w proszku odtłuszczone, serwatka w proszku, olej słonecznikowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, lecytyna słonecznikowa.
Informacje dodatkowe: Krem należy przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed bezpośrednim działaniem słońca. Kraj produkcji Polska.
Informacje o alergenach: produkt zawiera sezam, orzechy arachidowe, mleko w proszku, oraz może zawierać inne orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2603 kJ | 520.6 kJ |
627 kcal | 125.4 kcal | |
tłuszcz | 49 g | 9.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g | 3.6 g |
węglowodany | 28 g | 5.6 g |
w tym cukry | 6.6 g | 1.3 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 16 g | 3.2 g |
błonnik | 5.2 g | 1 g |
sól | 0.13 g | 0.03 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano krem
Sezam
Nasiona sezamu to jedna z najstarszych znanych roślin oleistych, udomowiona ponad 3000 lat temu. Gatunek uprawny sezamu, pochodzi z Indii. Sezam ma jedną z najwyższych zawartości oleju spośród wszystkich nasion. Dzięki bogatemu, orzechowemu smakowi jest powszechnym składnikiem kuchni na całym świecie.
W 100 gramach suszone pełne nasiona sezamu dostarczają 573 kilokalorii i składają się z 5 % wody, 23 % węglowodanów (w tym 12 % błonnika pokarmowego), 50 % tłuszczu i 18 % białka. Całe nasiona sezamu są bogate w witaminy z grupy B i minerały, zwłaszcza w żelazo, magnez, wapń, fosfor i cynk.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 573 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 18.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 21.8 g |
węglowodany: | 23.5 g |
w tym cukry: | 0.3 g |
w tym błonnik: | 11.8 g |
białko: | 17.7 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 975 mg |
żelazo, Fe: | 14.6 mg |
magnez, Mg: | 351 mg |
fosfor, P: | 629 mg |
potas, K: | 468 mg |
sód, Na: | 11 mg |
cynk, Zn: | 7.8 mg |
miedź, Cu: | 4.1 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 34.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 9 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.8 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 4.5 mg |
witamina B4, cholina: | 25.6 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.1 mg |
witamina B6: | 0.8 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 97 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 0 µg |
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.

Orzechy ziemne
Orzech ziemny (Arachis hypogaea) roślina strączkowa uprawiana głównie ze względu na jadalne nasiona. Jest klasyfikowana zarówno jako roślina strączkowa zbożowa, a ze względu na wysoką zawartość oleju jako roślina oleista.W 100 gramach orzeszki ziemne dostarczają 567 kilokalorii energii i są doskonałym źródłem kilku witamin z grupy B, witaminy E, kilku składników mineralnych, takich jak mangan (95 % RWS), magnez (52 % RWS) i fosfor (48 % RWS) oraz błonnika. Orzeszki ziemne zawierają polifenole, wielonienasycone i jednonienasycone tłuszcze, fitosterole i błonnik pokarmowy.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 567 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 6.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 24.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 15.6 g |
węglowodany: | 16.1 g |
w tym cukry: | 4.7 g |
w tym błonnik: | 8.5 g |
białko: | 25.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 92 mg |
żelazo, Fe: | 4.6 mg |
magnez, Mg: | 168 mg |
fosfor, P: | 376 mg |
potas, K: | 705 mg |
sód, Na: | 18 mg |
cynk, Zn: | 3.3 mg |
miedź, Cu: | 1.1 mg |
mangan, Mn: | 1.9 mg |
selen, Se: | 7.2 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 12.1 mg |
witamina B4, cholina: | 52.5 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 240 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 8.3 mg |
witamina K: | 0 µg |
Olej kokosowy
Olej kokosowy (lub masło kokosowe) to jadalny olej pozyskiwany z miąższu i mleka orzechów kokosowych. Olej kokosowy jest białym tłuszczem stałym, topiącym się w temperaturze pokojowej około 25°C, po stopieniu jest klarowny. Nierafinowane odmiany mają wyraźny aromat kokosowy.
Olej kokosowy to 99 % tłuszczu, składającego się głównie z tłuszczów nasyconych - 82 % całości. 100 gramów oleju kokosowego dostarcza 892 kilokalorii. Połowa tłuszczu nasyconego zawartego w oleju kokosowym to kwas laurynowy (41,8 grama na 100 gramów całego składu), podczas gdy inne znaczące tłuszcze nasycone to kwas mirystynowy (16,7 grama), kwas palmitynowy (8,6 grama) i kwas kaprylowy (6,8 grama). Tłuszcze jednonienasycone stanowią około 6 % całkowitego składu, a wielonienasycone około 2 %. Olej kokosowy zawiera fitosterole.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 892 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 99.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 82.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 6.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 1.7 g |
węglowodany: | 0 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 0 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 1 mg |
żelazo, Fe: | 0.1 mg |
magnez, Mg: | 0 mg |
fosfor, P: | 0 mg |
potas, K: | 0 mg |
sód, Na: | 0 mg |
cynk, Zn: | 0 mg |
miedź, Cu: | 0 mg |
mangan, Mn: | 0 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0 mg |
witamina B4, cholina: | 0.3 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 0 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 0.6 µg |
Kakao
Aby wyprodukować 1 kg czekolady, przetwarza się około 300 do 600 ziaren kakao, w zależności od pożądanej zawartości kakao.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 228 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 13.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 57.9 g |
w tym cukry: | 1.8 g |
w tym błonnik: | 37 g |
białko: | 19.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 128 mg |
żelazo, Fe: | 13.9 mg |
magnez, Mg: | 499 mg |
fosfor, P: | 734 mg |
potas, K: | 1524 mg |
sód, Na: | 21 mg |
cynk, Zn: | 6.8 mg |
miedź, Cu: | 3.8 mg |
mangan, Mn: | 3.8 mg |
selen, Se: | 14.3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.2 mg |
witamina B4, cholina: | 12 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 32 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.5 µg |