
Krem orzechowy, chrupiący - Milknut Crunchy - Zielony Nurt, 300g
towar niedostępny






Opis
Chrupiący krem orzechowy
Milknut Crunchy
Masa netto: 300 g.
Składniki: orzechy arachidowe prażone (57,0 %), tłuszcz shea, erytrytol, olej słonecznikowy, mleko w proszku odtłuszczone, orzechy laskowe prażone, serwatka w proszku, lecytyna słonecznikowa, aromat laskowy.
Informacje dodatkowe: Krem należy przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed bezpośrednim działaniem słońca. Kraj produkcji Polska.
Informacje o alergenach: produkt zawiera orzechy: arachidowe, laskowe, mleko w proszku oraz może zawierać sezam i inne orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2686 kJ | 537.2 kJ |
649 kcal | 129.8 kcal | |
tłuszcz | 54 g | 10.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8.7 g | 1.7 g |
węglowodany | 21 g | 4.2 g |
w tym cukry | 5.9 g | 1.2 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 17 g | 3.4 g |
błonnik | 5.3 g | 1.1 g |
sól | 0.05 g | 0.01 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano krem
Orzechy ziemne
Orzech ziemny (Arachis hypogaea) roślina strączkowa uprawiana głównie ze względu na jadalne nasiona. Jest klasyfikowana zarówno jako roślina strączkowa zbożowa, a ze względu na wysoką zawartość oleju jako roślina oleista.W 100 gramach orzeszki ziemne dostarczają 567 kilokalorii energii i są doskonałym źródłem kilku witamin z grupy B, witaminy E, kilku składników mineralnych, takich jak mangan (95 % RWS), magnez (52 % RWS) i fosfor (48 % RWS) oraz błonnika. Orzeszki ziemne zawierają polifenole, wielonienasycone i jednonienasycone tłuszcze, fitosterole i błonnik pokarmowy.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 567 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 6.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 24.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 15.6 g |
węglowodany: | 16.1 g |
w tym cukry: | 4.7 g |
w tym błonnik: | 8.5 g |
białko: | 25.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 92 mg |
żelazo, Fe: | 4.6 mg |
magnez, Mg: | 168 mg |
fosfor, P: | 376 mg |
potas, K: | 705 mg |
sód, Na: | 18 mg |
cynk, Zn: | 3.3 mg |
miedź, Cu: | 1.1 mg |
mangan, Mn: | 1.9 mg |
selen, Se: | 7.2 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 12.1 mg |
witamina B4, cholina: | 52.5 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 240 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 8.3 mg |
witamina K: | 0 µg |
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.

Orzechy laskowe
Orzech laskowy jest owocem leszczyny i dlatego obejmuje wszystkie orzechy pochodzące z gatunku Corylus, zwłaszcza orzechy z gatunku Corylus avellana. Orzechy laskowe mają cienką, ciemnobrązową skórkę, którą czasami usuwa się przed zjedzeniem.
Orzechy laskowe są używane do pieczenia i deserów, wyrobów cukierniczych do wyrobu pralin, a także w połączeniu z czekoladą do czekoladowych trufli i produktów takich jak tabliczki czekolady, kremy kakaowe z orzechów laskowych. Olej tłoczony z orzechów laskowych ma mocny aromat i używany jest jako olej spożywczy. Turcja jest największym na świecie producentem orzechów laskowych.
Orzechy laskowe są bogate w białko, tłuszcze jednonienasycone, witaminę E, mangan i wiele innych niezbędnych składników odżywczych. W 100 gramowej porcji surowe orzechy laskowe dostarczają 628 kilokalorii energii i są bogatym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Orzechy laskowe zawierają szczególnie duże ilości białka, błonnika pokarmowego, witaminy E, żelaza, tiaminy, fosforu, manganu i magnezu, wszystkie przekraczające 30 % dziennej zalecanej dawki. Zawierają równiez znaczne ilości kilku witamin z grupy B. W mniejszych, ale wciąż znaczących ilościach zawierają witaminę K, wapń, cynk i potas.
Orzechy laskowe są znaczącym źródłem całkowitego tłuszczu, stanowiąc 93 % dziennej dawki dziennej (w 100 gramach). Składnikami tłuszczów są tłuszcze jednonienasycone jako kwas oleinowy - 75 % całości, tłuszcze wielonienasycone głównie jako kwas linolowy - 13 % całości oraz tłuszcze nasycone, głównie jako kwas palmitynowy i kwas stearynowy - łącznie 7 % całości.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 628 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 60.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 45.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 7.9 g |
węglowodany: | 16.7 g |
w tym cukry: | 4.3 g |
w tym błonnik: | 9.7 g |
białko: | 15 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 114 mg |
żelazo, Fe: | 4.7 mg |
magnez, Mg: | 163 mg |
fosfor, P: | 290 mg |
potas, K: | 680 mg |
sód, Na: | 0 mg |
cynk, Zn: | 2.5 mg |
miedź, Cu: | 1.7 mg |
mangan, Mn: | 6.2 mg |
selen, Se: | 2.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 20 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 1.8 mg |
witamina B4, cholina: | 45.6 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.9 mg |
witamina B6: | 0.6 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 113 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 6.3 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 15 mg |
witamina K: | 14.2 µg |