Krakersy lniane - BIO - Bonvita, 100g
Opis
BIO Krakersy lniane
Linseed Crackers
BIO Krakersy lniane to wyjątkowy produkt dla osób na diecie keto i low carb. Krakersy są całkowicie pozbawione zbóż, dzięki czemu są idealne dla osób, które unikają węglowodanów.
Krakersy lniane są tradycyjnie pieczone w niskiej temperaturze, dzięki temu są one nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Krakersy BIO są idealnym wyborem dla osób, które cenią sobie naturalność i zdrowie.
Krakersy lniane pasują do każdego stylu życia, nie tylko dla osób na diecie keto i low carb. Krakersy są odpowiednie dla osób na diecie paleo, bezglutenowej, wegańskiej, surowej i innych. Mogą być spożywane jako przekąska, podczas śniadania lub lunchu. Krakersy lniane mają unikalny smak, który jest wynikiem dodania certyfikowanych składników ekologicznych, takich jak bazylia, kardamon, oregano, mak i pieprz chilli.
W skład BIO Krakersów lnianych wchodzą naturalne składniki: siemię lniane, nasiona słonecznika, sezam, sól oraz przyprawy. Wszystkie składniki są certyfikowane. Produkt nie zawiera sztucznych dodatków ani konserwantów, co czyni go jeszcze bardziej naturalnym i zdrowym. BIO Krakersy lniane to idealna przekąska dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać i cieszyć się pełnym smakiem naturalnych składników.
Masa netto: 100 g.
Składniki: siemię lniane* 31 %, woda, nasiona słonecznika* 22,9 %, sezam* 17,4 %, sól, bazylia*, kardamon*, oregano*, mak*, pieprz chilli*.
* Certyfikowany składnik ekologiczny.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: może zawierać orzechy i łubin.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 25 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1685 kJ | 421.3 kJ |
407 kcal | 101.8 kcal | |
tłuszcz | 32.1 g | 8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2.9 g | 0.7 g |
węglowodany | 8.3 g | 2.1 g |
w tym cukry | 0 g | 0 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 14.6 g | 3.7 g |
błonnik | 13.2 g | 3.3 g |
sól | 0.89 g | 0.22 g |
Dowiedz się więcej na temat głównych składników, z których wykonano krakersy
Len
Len, znany jest również jako len pospolity lub siemię lniane. Len uprawia się ze względu na nasiona, które można zmielić na mączkę lub przerobić na olej lniany.
Nasiona lnu występują w dwóch podstawowych odmianach/kolorach: brązowym lub żółtym (siemię lniane złote). Większość rodzajów tych podstawowych odmian ma podobne właściwości odżywcze i taką samą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Żółte nasiona lnu mają podobny profil oleju do brązowych nasion lnu i oba są bardzo bogate w kwasy omega-3 (w szczególności kwas alfa-linolenowy (ALA)). Z nasion lnu wytwarzany jest olej roślinny znany jako olej lniany.
100-gramowa porcja zmielonych nasion lnu dostarcza około 534 kilokalorii energii, 41 g tłuszczu, 28 g błonnika i 20 g białka. Całe nasiona lnu są chemicznie stabilne, ale zmielona mączka z nasion lnu, z powodu utleniania, może zjełczeć, gdy zostanie wystawiona na działanie powietrza w temperaturze pokojowej w ciągu zaledwie tygodnia. Chłodzenie i przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zmielonej mączki z nasion lnu wydłuży jej świeżość. W przypadku natychmiastowego zapakowania bez wystawienia na działanie powietrza i światła, zmielone nasiona lnu są stabilne przed nadmiernym utlenianiem, gdy są przechowywane przez dziewięć miesięcy w temperaturze pokojowej.
W 100 gramowej porcji nasiona lnu zawierają 30 % białka, znaczną ilość kilku witamin z grupy B i minerałów. Dziesięć gramów nasion lnu zawiera jeden gram rozpuszczalnego w wodzie błonnika (który obniża poziom cholesterolu we krwi) i trzy gramy nierozpuszczalnego błonnika (który pomaga zapobiegać zaparciom). Nasiona lnu są szczególnie bogate w tiaminę, magnez, potas i fosfor. Len zawiera setki razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne. Jako procent całkowitego tłuszczu nasiona lnu zawierają 54 % kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA), 18 % kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) i 6 % kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy); nasiona zawierają 9 % tłuszczów nasyconych, w tym 5 % kwasu palmitynowego. Olej z nasion lnu zawiera 53 % kwasów tłuszczowych omega-3 18:3 (głównie ALA) i 13 % kwasów tłuszczowych omega-6 18:2.
Efekty zdrowotne
Jedno z badań opublikowanych w latach 1990-2008 wykazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, z większymi korzyściami u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. Metaanaliza wykazała, że ??spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni powoduje utratę wagi. Inna metaanaliza wykazała, że ??spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni powodowało niewielkie obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 534 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 42.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 7.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 28.7 g |
węglowodany: | 28.9 g |
w tym cukry: | 1.6 g |
w tym błonnik: | 27.3 g |
białko: | 18.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 255 mg |
żelazo, Fe: | 5.7 mg |
magnez, Mg: | 392 mg |
fosfor, P: | 642 mg |
potas, K: | 813 mg |
sód, Na: | 30 mg |
cynk, Zn: | 4.3 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 25.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.1 mg |
witamina B4, cholina: | 78.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1 mg |
witamina B6: | 0.5 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 87 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 4.3 µg |
Nasiona słonecznika
W porcji 100 gramów suszone, całe nasiona słonecznika dostarczają 584 kilokalorii i składają się z 5 % wody, 20 % węglowodanów, 51 % tłuszczu i 21 % białka. Nasiona są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, wielu witamin z grupy B i witaminy E. Nasiona zawierają również wysoki poziom minerałów, w tym magnezu, manganu, fosforu, żelaza i cynku. Połowa 100-gramowej porcji to tłuszcze, głównie jednonienasycone i wielonienasycone, głównie kwas linolowy. Dodatkowo nasiona zawierają fitosterole, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 584 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 51.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 18.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 23.1 g |
węglowodany: | 20 g |
w tym cukry: | 2.6 g |
w tym błonnik: | 8.6 g |
białko: | 20.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 78 mg |
żelazo, Fe: | 5.3 mg |
magnez, Mg: | 325 mg |
fosfor, P: | 660 mg |
potas, K: | 645 mg |
sód, Na: | 9 mg |
cynk, Zn: | 5 mg |
miedź, Cu: | 1.8 mg |
mangan, Mn: | 2 mg |
selen, Se: | 53 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 50 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.5 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.4 mg |
witamina B3, niacyna: | 8.3 mg |
witamina B4, cholina: | 55.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1.1 mg |
witamina B6: | 1.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 227 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.4 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 35.2 mg |
witamina K: | 0 µg |
Sezam
Nasiona sezamu to jedna z najstarszych znanych roślin oleistych, udomowiona ponad 3000 lat temu. Gatunek uprawny sezamu, pochodzi z Indii. Sezam ma jedną z najwyższych zawartości oleju spośród wszystkich nasion. Dzięki bogatemu, orzechowemu smakowi jest powszechnym składnikiem kuchni na całym świecie.
W 100 gramach suszone pełne nasiona sezamu dostarczają 573 kilokalorii i składają się z 5 % wody, 23 % węglowodanów (w tym 12 % błonnika pokarmowego), 50 % tłuszczu i 18 % białka. Całe nasiona sezamu są bogate w witaminy z grupy B i minerały, zwłaszcza w żelazo, magnez, wapń, fosfor i cynk.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 573 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 18.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 21.8 g |
węglowodany: | 23.5 g |
w tym cukry: | 0.3 g |
w tym błonnik: | 11.8 g |
białko: | 17.7 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 975 mg |
żelazo, Fe: | 14.6 mg |
magnez, Mg: | 351 mg |
fosfor, P: | 629 mg |
potas, K: | 468 mg |
sód, Na: | 11 mg |
cynk, Zn: | 7.8 mg |
miedź, Cu: | 4.1 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 34.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 9 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.8 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 4.5 mg |
witamina B4, cholina: | 25.6 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.1 mg |
witamina B6: | 0.8 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 97 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 0 µg |