Keto krem pekan i słony karmel z olejem MCT - Keto Cream Pecan & Salted Caramel - BeKeto - 250g
Opis
Keto krem z orzechów pekan słony karmel z olejem MCT
KETO Cream with MCT Oil - Pecan & Salted Caramel
Keto krem z orzechów pekan z olejem MCT to najwyższej jakości krem z orzechów pekan. Jest w pełni dozwolony w dietach keto i niskowęglowodanowych! Produkt wegański i bezglutenowy. Zawiera tylko 1,5 g węglowodanów netto na porcję i aż 47 g zdrowych tłuszczów na 100 gramów produktu! Zawartość błonnika jabłkowego i inuliny dodatkowo wspiera metabolizm. Dodaj do shake'a, kawy, jedz bezpośrednio ze słoika lub posmaruj nim keto chleb! Bez dodatku cukru!
- Dodatek oleju MCT wspomaga produkcję ciał ketonowych i dostarcza dodatkowej energii.
- Krem wegański i bezglutenowy. Bogaty w kwasy tłuszczowe i witaminy zawarte w orzechach pekan: C, E i K.
- Bez dodatku cukru!
- Porcja Keto Cream Pecan & Salted Caramel nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Masa netto: 250 g.
Składniki: kremowy kokos, orzechy pekan, inulina, erytrytol, błonnik jabłkowy, olej MCT, sól himalajska, naturalny aromat karmelowy.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Informacje o alergenach: może zawierać śladowe ilości sezamu i orzeszków ziemnych.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 25 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2192.4 kJ | 548.1 kJ |
524 kcal | 131 kcal | |
tłuszcz | 47 g | 11.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 31 g | 7.8 g |
węglowodany | 9 g | 2.3 g |
w tym cukry | 6 g | 1.5 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 5 g | 1.3 g |
błonnik | 2 g | 0.5 g |
sól | 0.4 g | 0.1 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano krem
Miąższ kokosowy
Miąższ kokosowy - biała, mięsista część kokosa. Może być spożywany bezpośrednio lub jako dodatek w sałatkach, napojach, deserach i wypiekach. Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem tłuszczu.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 354 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 33.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 29.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 1.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 15.2 g |
w tym cukry: | 6.2 g |
w tym błonnik: | 9 g |
białko: | 3.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 14 mg |
żelazo, Fe: | 2.4 mg |
magnez, Mg: | 32 mg |
fosfor, P: | 113 mg |
potas, K: | 356 mg |
sód, Na: | 20 mg |
cynk, Zn: | 1.1 mg |
miedź, Cu: | 0.4 mg |
mangan, Mn: | 1.5 mg |
selen, Se: | 10.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.5 mg |
witamina B4, cholina: | 12.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 26 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 3.3 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.2 mg |
witamina K: | 0.2 µg |
Orzechy pekan
Orzechy pekan zawierają 4 % wody, 72 % tłuszczu, 9 % białka i 14 % węglowodanów. W 100 g orzechy pekan dostarczają 690 kilokalorii energii i są bogatym źródłem błonnika pokarmowego (38 % RWS), manganu (214 % RWS), magnezu (34 % RWS), fosforu (40 % RWS), cynku (48 % RWS) i tiaminy (57 % RWS). Orzechy pekan są umiarkowanym źródłem (10-19 % RWS) żelaza i witamin z grupy B. Orzechy pekan zawierają głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy (57 % całkowitego tłuszczu) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasu linolowego (30 % całkowitego tłuszczu).
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 691 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 72 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 6.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 40.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 21.6 g |
węglowodany: | 13.9 g |
w tym cukry: | 4 g |
w tym błonnik: | 9.6 g |
białko: | 9.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 70 mg |
żelazo, Fe: | 2.5 mg |
magnez, Mg: | 121 mg |
fosfor, P: | 277 mg |
potas, K: | 410 mg |
sód, Na: | 0 mg |
cynk, Zn: | 4.5 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 4.5 mg |
selen, Se: | 3.8 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 56 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.7 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 1.2 mg |
witamina B4, cholina: | 40.5 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.9 mg |
witamina B6: | 0.2 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 22 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.1 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 1.4 mg |
witamina K: | 3.5 µg |
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.
Olej MCT
Olej MCT to średniołańcuchowe triglicerydy (medium chain triglycerides) to triglicerydy z dwoma lub trzema kwasami tłuszczowymi o alifatycznym łańcuchu od 6 do 12 atomów węgla. Zawierają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Źródła oleju MCT - olej MCT znajduje się w oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowym i można je wydzielić przez frakcjonowanie.
Lista średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych:
- C6 - kwas kapronowy,
- C8 - kwas kaprylowy,
- C10 - kwas kaprynowy,
- C12 - kwas laurynowy.