Keto dżem brzoskwiniowy bez dodatku cukru - Juicy Peach - BeKeto, 200g
Opis
Keto dżem brzoskwiniowy bez dodatku cukru
KETO Jam Juicy Peach
Keto dżem brzoskwiniowy to najwyższej jakości produkt ze świeżych brzoskwiń! Jest wegański, bezglutenowy, naturalny i całkowicie bezcukrowy. Dżem zawiera zaledwie 50 kcal na 100g! Keto dżem brzoskwiniowy to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze. Ciesz się łyżką dżemu keto, kiedy tylko masz na to ochotę. Pamiętaj - nie przekraczaj 1/3 słoika dziennie! Tak, wiemy, że to trudne. Spożywany z umiarem nie wyrzuci Cię z ketozy ani nie zakłóci Twojego niskowęglowodanowego stylu życia.
Keto Jam Juicy Peach to dżem bez dodatków smakowych i wzmacniaczy smaku. Stworzony z najwyższej jakości brzoskwiń. Idealny jako dodatek do śniadań keto i niskowęglowodanowych, deserów i innych przekąsek w ciągu dnia. Świetnie komponuje się z keto chlebem. Bez dodatku cukru, prawdziwe owoce, bezglutenowe, przyjazne dla diety keto i niskowęglowodanowej. Słodki smak sprawi, że bardzo szybko i skutecznie zaspokoisz głód słodyczy! Idealnie komponuje się również z jogurtem i koktajlami. Stanowi świetny dodatek do keto naleśników, ciast i gofrów. OSTRZEŻENIE: Keto dżem brzoskwiniowy jest zdrowo uzależniający!
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Masa netto: 200 g.
Składniki: brzoskwinia (60 %), erytrytol, ksylitol, pektyna, kwas cytrynowy, sorbinian potasu.
Informacje dodatkowe: Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 25 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 209.2 kJ | 52.3 kJ |
50 kcal | 12.5 kcal | |
tłuszcz | 0.5 g | 0.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.1 g | 0 g |
węglowodany | 36 g | 9 g |
w tym cukry | 5 g | 1.3 g |
w tym poliole | 28 g | 7 g |
białko | 0.6 g | 0.2 g |
błonnik | 1.5 g | 0.4 g |
sól | 0.04 g | 0.01 g |
Dżem brzoskwiniowy bez dodatku cukru - doskonały do smarowania KETO pieczywa
KETO pieczywo znajdziesz w naszym sklepie.
Do produkcji dżemu użyto tylko naturalnych owoców.
Dowiedz się więcej na temat brzoskwiń i innych składników, z których wykonano dżem
Brzoskwinie
Brzoskwinia składa się w 89 % z wody, 10 % węglowodanów, 1 % białka i zawiera znikomą ilość tłuszczu. Średniej wielkości surowa brzoskwinia, ważąca 100 g dostarcza 39 kilokalorii. Głównymi związkami fenolowymi zidentyfikowanymi w brzoskwini są kwas chlorogenowy, katechiny i epikatechiny oraz inne związki, w tym kwas galusowy i kwas elagowy. Ciekawostka - około 110 związków chemicznych przyczynia się do aromatu brzoskwini, w tym alkohole, ketony, aldehydy, estry, polifenole i terpenoidy.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 39 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.1 g |
węglowodany: | 9.5 g |
w tym cukry: | 8.4 g |
w tym błonnik: | 1.5 g |
białko: | 0.9 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 6 mg |
żelazo, Fe: | 0.3 mg |
magnez, Mg: | 9 mg |
fosfor, P: | 20 mg |
potas, K: | 190 mg |
sód, Na: | 0 mg |
cynk, Zn: | 0.2 mg |
miedź, Cu: | 0.1 mg |
mangan, Mn: | 0.1 mg |
selen, Se: | 0.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 326 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.8 mg |
witamina B4, cholina: | 6.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.2 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 4 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 6.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.7 mg |
witamina K: | 2.6 µg |
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.
Ksylitol
Ksylitol pozyskiwany jest z soku brzozy. Występuje naturalnie w niewielkich ilościach w śliwkach, truskawkach, kalafiorze i dyni. Ksylitol ma znikomy wpływ na poziom cukru we krwi, ponieważ jest metabolizowany niezależnie od insuliny. Ksylitol jest wchłaniany wolniej niż sacharoza i dostarcza 40 % mniej kalorii niż taka sama masa sacharozy. Ksylitol ma mniej więcej taką samą słodkość jak sacharoza, ale jest słodszy niż podobne związki, takie jak sorbitol i mannitol. Ksylitol jest wystarczająco stabilny, aby można go było stosować do pieczenia, ale ponieważ ksylitol i inne poliole są stabilne termicznie, nie karmelizuje tak jak cukry.