Laskolada - krem z orzechów laskowych z daktylami i miąższem kokosowym - Alpi - Basia Basia, 210g
Opis
Keto krem z orzechów laskowych z kakao, daktylami i miąższem kokosowym - Laskolada
Naturalny krem orzechowy Laskolada, bez żadnych dodatków, przygotowany jedynie z prażonych, blanszowanych orzechów laskowych, suszonych daktyli, miąższu kokosowego, kakao i soli himalajskiej.
Laskolada to krem z orzechów laskowych z dodatkiem daktyli, miąższu kokosowego oraz kakao. Do jego produkcji nie użyto emulgatorów, cukru i oleju palmowego. Idealnie nadaje się do smarowania keto pieczywa, do zjadania prosto ze słoiczka, czy jako dodatek do keto naleśników, smoothie, jako składnik domowych keto ciast i ciasteczek.
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Masa netto: 210 g.
Składniki: orzechy laskowe blanszowane i prażone 58 %, daktyle suszone 33 %, manna kokosowa (miąższ kokosowy) 6 %, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, sól himalajska.
Informacje dodatkowe: Warstwa oleju na powierzchni jest zjawiskiem naturalnym, ponieważ do produkcji nie użyto emulgatorów.
Przed użyciem należy dobrze wymieszać.
Informacje o alergenach: może zawierać orzeszki ziemne, migdały, sezam oraz inne orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2225 kJ | 445 kJ |
537 kcal | 107.4 kcal | |
tłuszcz | 41 g | 8.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5.8 g | 1.2 g |
węglowodany | 26 g | 5.2 g |
w tym cukry | 9.3 g | 1.9 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 12 g | 2.4 g |
błonnik | 10 g | 2 g |
sól | 0.16 g | 0.03 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano krem
Orzechy laskowe
Orzech laskowy jest owocem leszczyny i dlatego obejmuje wszystkie orzechy pochodzące z gatunku Corylus, zwłaszcza orzechy z gatunku Corylus avellana. Orzechy laskowe mają cienką, ciemnobrązową skórkę, którą czasami usuwa się przed zjedzeniem.
Orzechy laskowe są używane do pieczenia i deserów, wyrobów cukierniczych do wyrobu pralin, a także w połączeniu z czekoladą do czekoladowych trufli i produktów takich jak tabliczki czekolady, kremy kakaowe z orzechów laskowych. Olej tłoczony z orzechów laskowych ma mocny aromat i używany jest jako olej spożywczy. Turcja jest największym na świecie producentem orzechów laskowych.
Orzechy laskowe są bogate w białko, tłuszcze jednonienasycone, witaminę E, mangan i wiele innych niezbędnych składników odżywczych. W 100 gramowej porcji surowe orzechy laskowe dostarczają 628 kilokalorii energii i są bogatym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Orzechy laskowe zawierają szczególnie duże ilości białka, błonnika pokarmowego, witaminy E, żelaza, tiaminy, fosforu, manganu i magnezu, wszystkie przekraczające 30 % dziennej zalecanej dawki. Zawierają równiez znaczne ilości kilku witamin z grupy B. W mniejszych, ale wciąż znaczących ilościach zawierają witaminę K, wapń, cynk i potas.
Orzechy laskowe są znaczącym źródłem całkowitego tłuszczu, stanowiąc 93 % dziennej dawki dziennej (w 100 gramach). Składnikami tłuszczów są tłuszcze jednonienasycone jako kwas oleinowy - 75 % całości, tłuszcze wielonienasycone głównie jako kwas linolowy - 13 % całości oraz tłuszcze nasycone, głównie jako kwas palmitynowy i kwas stearynowy - łącznie 7 % całości.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 628 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 60.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 45.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 7.9 g |
węglowodany: | 16.7 g |
w tym cukry: | 4.3 g |
w tym błonnik: | 9.7 g |
białko: | 15 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 114 mg |
żelazo, Fe: | 4.7 mg |
magnez, Mg: | 163 mg |
fosfor, P: | 290 mg |
potas, K: | 680 mg |
sód, Na: | 0 mg |
cynk, Zn: | 2.5 mg |
miedź, Cu: | 1.7 mg |
mangan, Mn: | 6.2 mg |
selen, Se: | 2.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 20 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 1.8 mg |
witamina B4, cholina: | 45.6 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.9 mg |
witamina B6: | 0.6 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 113 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 6.3 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 15 mg |
witamina K: | 14.2 µg |
Daktyle
Daktyle zawierają ponad 50 % cukrów, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne. Cukry występujące w daktylach to cukry proste - lekkostrawne.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 282 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0 g |
węglowodany: | 75 g |
w tym cukry: | 63.4 g |
w tym błonnik: | 8 g |
białko: | 2.5 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 39 mg |
żelazo, Fe: | 1 mg |
magnez, Mg: | 43 mg |
fosfor, P: | 62 mg |
potas, K: | 656 mg |
sód, Na: | 2 mg |
cynk, Zn: | 0.3 mg |
miedź, Cu: | 0.2 mg |
mangan, Mn: | 0.3 mg |
selen, Se: | 3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 10 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 1.3 mg |
witamina B4, cholina: | 6.3 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.6 mg |
witamina B6: | 0.2 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 19 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.4 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.7 µg |
Miąższ kokosowy
Miąższ kokosowy - biała, mięsista część kokosa. Może być spożywany bezpośrednio lub jako dodatek w sałatkach, napojach, deserach i wypiekach. Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem tłuszczu.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 354 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 33.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 29.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 1.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 15.2 g |
w tym cukry: | 6.2 g |
w tym błonnik: | 9 g |
białko: | 3.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 14 mg |
żelazo, Fe: | 2.4 mg |
magnez, Mg: | 32 mg |
fosfor, P: | 113 mg |
potas, K: | 356 mg |
sód, Na: | 20 mg |
cynk, Zn: | 1.1 mg |
miedź, Cu: | 0.4 mg |
mangan, Mn: | 1.5 mg |
selen, Se: | 10.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.5 mg |
witamina B4, cholina: | 12.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 26 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 3.3 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.2 mg |
witamina K: | 0.2 µg |
Kakao
Aby wyprodukować 1 kg czekolady, przetwarza się około 300 do 600 ziaren kakao, w zależności od pożądanej zawartości kakao.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 228 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 13.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 57.9 g |
w tym cukry: | 1.8 g |
w tym błonnik: | 37 g |
białko: | 19.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 128 mg |
żelazo, Fe: | 13.9 mg |
magnez, Mg: | 499 mg |
fosfor, P: | 734 mg |
potas, K: | 1524 mg |
sód, Na: | 21 mg |
cynk, Zn: | 6.8 mg |
miedź, Cu: | 3.8 mg |
mangan, Mn: | 3.8 mg |
selen, Se: | 14.3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.2 mg |
witamina B4, cholina: | 12 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 32 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.5 µg |