Gorąca KETO czekolada - BIO - Diet Food, 200g
Opis
BIO, KETO Gorąca czekolada
Hot Keto Chocolate
Czujesz że opadasz z sił po całym dniu pracy, potrzebujesz czegoś gorącego by się rozgrzać lub zrelaksować przy kubku swojego ulubionego gorącego napoju. Nic prostszego, sięgnij po gorącą keto czekoladę. Produkt ten jest dosładzany tylko organicznym słodzikiem (erytrytol). W produkcie hot keto chocolate nie ma białego cykru, konserwantów, polepszaczy smaku oraz antyzbrylaczy, wszystkie jego składniki są organiczne, starannie wyselekcjonowane od sprawdzonych wieloletnich dostawców.
W czym różni się gorąca keto czekolada od Diet-Food od tradycyjnych mieszanek czekoladowych? W naszej gorącej czekoladzie są tylko organiczne składniki pochodzące z certyfikowanych bio plantacji, starannie wyselekcjonowane.
W jaki sposób przyrządzić gorącą czekoladę?
4-6 łyżeczek zalej 150 ml gorącego mleka lub wody, starannie wymieszaj, odczekaj chwilę i ciesz się swoim gorącym kubkiem czkolady.
Masa netto: 200 g.
Składniki: bio kakao 33 %, bio erytrytol, bio napój kokosowy w proszku (97,5 % bio kokosowy napój w proszku, 2 % bio matlodekstryna – nośnik, 0,5 % błonnik akacjowy – emulgator), bio mct w proszku (średnio łańcuchowe trójglicerydy, bio guma arabska – substancja zagęszczająca), bio łuska z babki jajowatej w proszku.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknąć po każdym użyciu.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać orzechy, sezam lub gluten.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1421 kJ | 284.2 kJ |
337 kcal | 67.4 kcal | |
tłuszcz | 27 g | 5.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 25 g | 5 g |
węglowodany | 40 g | 8 g |
w tym cukry | 2.2 g | 0.4 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 9.7 g | 1.9 g |
błonnik | 20 g | 4 g |
sól | 0.2 g | 0.04 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano keto czekoladę
Kakao
Aby wyprodukować 1 kg czekolady, przetwarza się około 300 do 600 ziaren kakao, w zależności od pożądanej zawartości kakao.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 228 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 13.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 57.9 g |
w tym cukry: | 1.8 g |
w tym błonnik: | 37 g |
białko: | 19.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 128 mg |
żelazo, Fe: | 13.9 mg |
magnez, Mg: | 499 mg |
fosfor, P: | 734 mg |
potas, K: | 1524 mg |
sód, Na: | 21 mg |
cynk, Zn: | 6.8 mg |
miedź, Cu: | 3.8 mg |
mangan, Mn: | 3.8 mg |
selen, Se: | 14.3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.2 mg |
witamina B4, cholina: | 12 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 32 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.5 µg |
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.
Olej MCT
Olej MCT to średniołańcuchowe triglicerydy (medium chain triglycerides) to triglicerydy z dwoma lub trzema kwasami tłuszczowymi o alifatycznym łańcuchu od 6 do 12 atomów węgla. Zawierają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Źródła oleju MCT - olej MCT znajduje się w oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowym i można je wydzielić przez frakcjonowanie.
Lista średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych:
- C6 - kwas kapronowy,
- C8 - kwas kaprylowy,
- C10 - kwas kaprynowy,
- C12 - kwas laurynowy.