Erytrytol (erytrol) - Intenson, 500g
Cena regularna:
25,99 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Erytrytol
Erytrytol to świetny zamiennik białego rafinowanego cukru. Idealny dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej oraz dla diabetyków. Charakteryzuje się zerowym indeksem glikemicznym, nie wpływa na poziom cukru we krwi. Nie zawiera kalorii dlatego też jest popularny w dietach odchudzających. Erytrytol jest związkiem występującym naturalnie. Wytwarzany jest na etapie naturalnej fermentacji. Nie jest więc syntetycznie syntezowany, przez co uznawany jest za bezpieczny i zdrowy słodzik. Erytrytol należy do grupy alkoholi polihydroksylowych (polioli). Jego zastosowanie jest ogromne, począwszy od słodzenia herbaty czy kawy po wypieki czy jako dodatek do deserów. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie powoduje próchnicy zębów. Słodkość erytrytolu określana jest na 60-70 % słodkości tradycyjnego cukru (sacharozy).
Masa netto: 500 g.
Składniki: 100 % substancja słodząca erytrytol.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 10 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 0 kJ | 0 kJ |
0 kcal | 0 kcal | |
tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
węglowodany | 99 g | 9.9 g |
w tym cukry | 0 g | 0 g |
w tym poliole | 99 g | 9.9 g |
białko | 0 g | 0 g |
błonnik | brak danych | brak danych |
sól | 0 g | 0 g |
Dowiedz się więcej na temat erytrytolu
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.