Gorzka czekolada z bananami bez dodatku cukru - Torras, 75g
Opis
Gorzka czekolada z bananem bez dodatku cukru
Dark Chocolate with Banana and Sweetener
Gorzka czekolada z bananami bez dodatku cukru marki Torras to idealny wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem czekolady bez wyrzutów sumienia. Ta wspaniała czekolada została stworzona z myślą o osobach na diecie keto i niskowęglowodanowej, ponieważ nie zawiera dodatku cukru.
Torras, to firma znana ze swojego podejścia do produkcji czekolady, gdzie stawia na jakość i naturalne składniki. Ta gorzka czekolada z bananami bez dodatku cukru to doskonały przykład. Produkt nie zawiera sztucznych barwników i aromatów, co sprawia, że ??jest to wybór nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Czekolada zawiera liofilizowane banany, które dodają jej niesamowitego smaku i aromatu. Proces liofilizacji polega na zamrożeniu owoców, a następnie usunięciu z nich wody pod wpływem niskiego ciśnienia. Dzięki temu banany zachowują swoją naturalną wartość odżywczą i smak.
Gorzka czekolada z bananami bez dodatku cukru firmy Torras to wybór, który przypadnie do gustu miłośnikom czekolady, którzy dbają o swoje zdrowie i chcą unikać sztucznych składników. To doskonały produkt do podjadania w trakcie dnia lub jako deser po posiłku. Spróbuj już dziś i pozwól sobie na chwilę rozkoszy bez wyrzutów sumienia!
Masa netto: 75 g.
Składniki: substancja słodząca (maltitol), miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, liofilizowany banan (2,1 %), emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat bananowy, naturalny aromat waniliowy.
Informacje dodatkowe: Masa kakaowa min. 51 %.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać orzechy, mleko, soję i sezam.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 10 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1874 kJ | 187.4 kJ |
453 kcal | 45.3 kcal | |
tłuszcz | 32 g | 3.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 19 g | 1.9 g |
węglowodany | 48 g | 4.8 g |
w tym cukry | 2 g | 0.2 g |
w tym poliole | 44 g | 4.4 g |
białko | 6 g | 0.6 g |
błonnik | 10 g | 1 g |
sól | 0.08 g | 0.01 g |
Dowiedz się więcej na temat głównych składników, z których wykonano czekoladę
Kakao
Aby wyprodukować 1 kg czekolady, przetwarza się około 300 do 600 ziaren kakao, w zależności od pożądanej zawartości kakao.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 228 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 13.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 57.9 g |
w tym cukry: | 1.8 g |
w tym błonnik: | 37 g |
białko: | 19.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 128 mg |
żelazo, Fe: | 13.9 mg |
magnez, Mg: | 499 mg |
fosfor, P: | 734 mg |
potas, K: | 1524 mg |
sód, Na: | 21 mg |
cynk, Zn: | 6.8 mg |
miedź, Cu: | 3.8 mg |
mangan, Mn: | 3.8 mg |
selen, Se: | 14.3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.2 mg |
witamina B4, cholina: | 12 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 32 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.5 µg |
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.
Banany
Banan to wydłużony, jadalny owoc - botanicznie jagoda. Owoce są zróżnicowane pod względem wielkości, koloru i jędrności, ale zwykle są wydłużone i zakrzywione, z miękkim miąższem bogatym w skrobię, pokrytym skórką, która może być zielona, ??żółta, czerwona, purpurowa lub brązowa, gdy dojrzeje. Surowe banany (bez skórki) składają się w 75 % z wody, 23 % z węglowodanów, 1 % z białka i zawierają znikomą ilość tłuszczu. 100 gramowa porcja dostarcza 89 kilokalorii, 31 % zalecanej dziennej wartości witaminy B6 oraz umiarkowane ilości witaminy C, manganu i błonnika pokarmowego.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 89 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.1 g |
węglowodany: | 22.8 g |
w tym cukry: | 12.2 g |
w tym błonnik: | 2.6 g |
białko: | 1.1 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 5 mg |
żelazo, Fe: | 0.3 mg |
magnez, Mg: | 27 mg |
fosfor, P: | 22 mg |
potas, K: | 358 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 0.2 mg |
miedź, Cu: | 0.1 mg |
mangan, Mn: | 0.3 mg |
selen, Se: | 1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 64 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.7 mg |
witamina B4, cholina: | 9.8 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.4 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 20 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 8.7 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 0.5 µg |