Chleb Mocy bez zbóż - mieszanka do wypieku keto chleba - Coco Farm, 300g
Opis
KETO Chleb mocy bez zbóż - mieszanka do wypieku chleba
Chleb mocy bez zbóż to mieszanka do wypieku KETO chleba. Skład wręcz idealny dla diety KETO i low carb. Zawiera 4 g węglowodanów, 14 g białka i 16 g tłuszczu na 100 g gotowego chleba. Nie zawiera glutenu. Ma niski indeks glikemiczny (IG = 22) dlatego też jest polecany dla diabetyków. Głównymi składnikami są nasiona, pestki i orzechy, które charakteryzują się bardzo dobrymi walorami zdrowotnymi i odżywczymi. Chleb jest bardzo sycący.
Chleb mocy to same naturalne składniki, bez ulepszaczy i konserwantów.
Do przygotowania chleba mocy potrzebujesz tylko 3 jajka, 1 łyżkę octu lub soku z cytryny, 5 łyżek oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, 300 ml wrzącej wody, trochę mąki (najlepiej bambusowej) do posypania blatu.
Sposób przygotowania:
- Wsyp mieszankę do miski i dodaj do niej 5 łyżek oleju (najlepszy będzie olej kokosowy) oraz 300 ml wrzącej wody.
- Wymieszaj składniki, używając miksera z hakami lub łyżki.
- Powstałą masę odstaw na 10 min, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Osobno roztrzep 3 jajka i połącz z masą. Możesz również dodać ulubione nasiona, orzechy lub pestki.
- Dodaj ocet lub sok z cytryny.
- Wyrabiaj ciasto na keto Chleb Mocy aż powstanie kula.
- Posypując blat mąką (najlepiej bambusową), wyrób zwarty bochenek o wysokości maksymalnie 5 cm. Na górze zrób 4 płytkie nacięcia.
- Wyłóż bochenek na blachę zabezpieczoną pergaminem i wstaw do zimnego piekarnika.
- Piecz 50 min w temp. 180 °C (z opcją pieczenia góra-dół).
- Przed końcem pieczenia wbij drewniany patyczek, jeśli będzie obklejony ciastem, piecz kolejne 10 min.
- Chleb pozostaw na około 15 minut w otwartym piekarniku, a następnie wystaw do ostudzenia.
- Wypieczony chleb przechowuj w folii do 3 dni w temperaturze pokojowej lub do 7 dni w lodówce.
Masa po przyrządzeniu około 650 g.
Masa netto: 300 g.
Składniki: mąka lniana odtłuszczona, słonecnik łuskany, mąka kokosowa BIO, babka jajowata łuska, pestki dyni, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu), sól himalajska różowa, guma guar.
Informacje dodatkowe: Wartości odżywcze podano na 100 g gotowego produktu.
Informacje o alergenach: zawiera orzechy, może zawierać orzeszki ziemne, nasiona sezamu, łubin.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1042 kJ | 521 kJ |
249 kcal | 124.5 kcal | |
tłuszcz | 16 g | 8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8 g | 4 g |
węglowodany | 4 g | 2 g |
w tym cukry | 1 g | 0.5 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 14 g | 7 g |
błonnik | 15 g | 7.5 g |
sól | 2 g | 1 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano mieszankę na chleb
Len
Len, znany jest również jako len pospolity lub siemię lniane. Len uprawia się ze względu na nasiona, które można zmielić na mączkę lub przerobić na olej lniany.
Nasiona lnu występują w dwóch podstawowych odmianach/kolorach: brązowym lub żółtym (siemię lniane złote). Większość rodzajów tych podstawowych odmian ma podobne właściwości odżywcze i taką samą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Żółte nasiona lnu mają podobny profil oleju do brązowych nasion lnu i oba są bardzo bogate w kwasy omega-3 (w szczególności kwas alfa-linolenowy (ALA)). Z nasion lnu wytwarzany jest olej roślinny znany jako olej lniany.
100-gramowa porcja zmielonych nasion lnu dostarcza około 534 kilokalorii energii, 41 g tłuszczu, 28 g błonnika i 20 g białka. Całe nasiona lnu są chemicznie stabilne, ale zmielona mączka z nasion lnu, z powodu utleniania, może zjełczeć, gdy zostanie wystawiona na działanie powietrza w temperaturze pokojowej w ciągu zaledwie tygodnia. Chłodzenie i przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zmielonej mączki z nasion lnu wydłuży jej świeżość. W przypadku natychmiastowego zapakowania bez wystawienia na działanie powietrza i światła, zmielone nasiona lnu są stabilne przed nadmiernym utlenianiem, gdy są przechowywane przez dziewięć miesięcy w temperaturze pokojowej.
W 100 gramowej porcji nasiona lnu zawierają 30 % białka, znaczną ilość kilku witamin z grupy B i minerałów. Dziesięć gramów nasion lnu zawiera jeden gram rozpuszczalnego w wodzie błonnika (który obniża poziom cholesterolu we krwi) i trzy gramy nierozpuszczalnego błonnika (który pomaga zapobiegać zaparciom). Nasiona lnu są szczególnie bogate w tiaminę, magnez, potas i fosfor. Len zawiera setki razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne. Jako procent całkowitego tłuszczu nasiona lnu zawierają 54 % kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA), 18 % kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) i 6 % kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy); nasiona zawierają 9 % tłuszczów nasyconych, w tym 5 % kwasu palmitynowego. Olej z nasion lnu zawiera 53 % kwasów tłuszczowych omega-3 18:3 (głównie ALA) i 13 % kwasów tłuszczowych omega-6 18:2.
Efekty zdrowotne
Jedno z badań opublikowanych w latach 1990-2008 wykazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, z większymi korzyściami u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. Metaanaliza wykazała, że ??spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni powoduje utratę wagi. Inna metaanaliza wykazała, że ??spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni powodowało niewielkie obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 534 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 42.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 7.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 28.7 g |
węglowodany: | 28.9 g |
w tym cukry: | 1.6 g |
w tym błonnik: | 27.3 g |
białko: | 18.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 255 mg |
żelazo, Fe: | 5.7 mg |
magnez, Mg: | 392 mg |
fosfor, P: | 642 mg |
potas, K: | 813 mg |
sód, Na: | 30 mg |
cynk, Zn: | 4.3 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 25.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.1 mg |
witamina B4, cholina: | 78.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1 mg |
witamina B6: | 0.5 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 87 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 4.3 µg |
Nasiona słonecznika
W porcji 100 gramów suszone, całe nasiona słonecznika dostarczają 584 kilokalorii i składają się z 5 % wody, 20 % węglowodanów, 51 % tłuszczu i 21 % białka. Nasiona są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, wielu witamin z grupy B i witaminy E. Nasiona zawierają również wysoki poziom minerałów, w tym magnezu, manganu, fosforu, żelaza i cynku. Połowa 100-gramowej porcji to tłuszcze, głównie jednonienasycone i wielonienasycone, głównie kwas linolowy. Dodatkowo nasiona zawierają fitosterole, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 584 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 51.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 18.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 23.1 g |
węglowodany: | 20 g |
w tym cukry: | 2.6 g |
w tym błonnik: | 8.6 g |
białko: | 20.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 78 mg |
żelazo, Fe: | 5.3 mg |
magnez, Mg: | 325 mg |
fosfor, P: | 660 mg |
potas, K: | 645 mg |
sód, Na: | 9 mg |
cynk, Zn: | 5 mg |
miedź, Cu: | 1.8 mg |
mangan, Mn: | 2 mg |
selen, Se: | 53 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 50 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.5 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.4 mg |
witamina B3, niacyna: | 8.3 mg |
witamina B4, cholina: | 55.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1.1 mg |
witamina B6: | 1.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 227 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.4 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 35.2 mg |
witamina K: | 0 µg |
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa to jeden z wielu produktów spożywczych wytwarzanych z owoców palmy Cocos nucifera. Wytwarzana z suszonego, mielonego miąższu kokosowego, mąka kokosowa jest naturalnym produktem. Mąka kokosowa jest powszechnie stosowana do pieczenia. Ponieważ nie zawiera glutenu, osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę kokosową w swoim przepisie na wypieki. Chociaż mąkę kokosową można stosować jako substytut mąki pszennej, wiele przepisów należy dostosować, aby uwzględnić jej inny skład. Mąka kokosowa jest gęstsza niż mąka pszenna i zatrzymuje więcej płynów. Ponieważ jest bezglutenowa, ciasta z mąki kokosowej trzeba mieszać dłużej. Mąka kokosowa ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, co oznacza, że ??trawienie i wchłanianie zawartych w niej węglowodanów trwa dłużej. Zawiera również więcej błonnika i białka niż mąka pszenna.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 592 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 47 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 41.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.5 g |
węglowodany: | 44.4 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 5.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 27 mg |
żelazo, Fe: | 3.4 mg |
magnez, Mg: | 92 mg |
fosfor, P: | 211 mg |
potas, K: | 554 mg |
sód, Na: | 37 mg |
cynk, Zn: | 2.1 mg |
miedź, Cu: | 0.8 mg |
mangan, Mn: | 2.8 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 9 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0 mg |
witamina K: | 0 µg |
Pestki dyni
Pestki dyni są zazwyczaj płaskie i asymetrycznie owalne, mają białą zewnętrzną łuskę, a po usunięciu łuski są jasnozielone. Niektóre odmiany są pozbawione łusek i są uprawiane tylko dla ich jadalnych nasion. Nasiona są bogate w składniki odżywcze i kaloryczne, ze szczególnie wysoką zawartością tłuszczu (zwłaszcza kwasu linolowego i oleinowego), białka, błonnika pokarmowego oraz licznych mikroelementów.
Suszone, prażone pestki dyni zawierają 2 % wody, 49 % tłuszczu, 15 % węglowodanów i 30 % białka. W referencyjnej porcji 100 gramów nasiona są kaloryczne (574 kcal) i są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, niacyny, żelaza, cynku, manganu, magnezu i fosforu. Nasiona są umiarkowanym źródłem ryboflawiny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, sodu i potasu. Główne kwasy tłuszczowe w pestkach dyni to kwas linolowy i oleinowy, a w mniejszych ilościach kwas palmitynowy i kwas stearynowy.
Korzyści ze spożywania pestek dyni:
- Ponieważ pestki dyni są dobrym źródłem magnezu, potasu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i wapnia, spożywanie ich pomaga poprawić zdrowie kości, serca i inne funkcje organizmu;
- nasiona dyni są dobrym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych, które mogą pomóc w leczeniu cukrzycy typu II;
- pestki dyni są bogatym źródłem cynku i innych składników odżywczych, które poprawiają zdrowie i zdrowie wątroby podczas ciąży;
- ponieważ nasiona dyni są bogate w błonnik, jedzenie nasion dyni może poprawić utratę wagi i trawienie;
- wysoka zawartość witaminy E w pestkach dyni pomaga wzmocnić układ odpornościowy;
- pestki dyni, naturalne źródło tryptofanu - a-aminokwasu, zwiększają profilaktykę bezsenności;
- pestki dyni poprawiają zdrowie skóry i oczu, będąc dobrym źródłem beta-karotenu.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 574 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 15.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 19.9 g |
węglowodany: | 14.7 g |
w tym cukry: | 1.3 g |
w tym błonnik: | 6.5 g |
białko: | 29.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 52 mg |
żelazo, Fe: | 8.1 mg |
magnez, Mg: | 550 mg |
fosfor, P: | 1174 mg |
potas, K: | 788 mg |
sód, Na: | 18 mg |
cynk, Zn: | 7.6 mg |
miedź, Cu: | 1.3 mg |
mangan, Mn: | 4.5 mg |
selen, Se: | 9.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 8 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 4.4 mg |
witamina B4, cholina: | 63 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.6 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 57 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.8 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.6 mg |
witamina K: | 4.5 µg |
Zuzia
Super konsystencja i smak. Prosty w przygotowaniu :)