Chia nasiona, szałwia hiszpańska - BIO - Pięć Przemian, 200g
Opis
BIO Chia nasiona, szałwia hiszpańska
Chia nasiona (szałwia hiszpańska) służy do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, znaczącego „oleisty”.
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają 20 % białka, 34 % tłuszczu, 25 % błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze (kwas chlorogenowy i kawowy oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3. Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 - około 64 %, a także kwasy tłuszczowe omega-6, które występują w korzystnym dla zdrowia i prewencji chorób stosunku do omega-3. Nasiona chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu.
Z uwagi na wysoką wartość odżywczą, a w szczególności na znaczącą zawartość kwasu omega-3 ?-linolenowego oraz cenne właściwości antyoksydacyjne, ziarna chia poleca się stosować w codziennej diecie. Najczęściej są wykorzystywane jako składnik sałatek, jogurtów, pieczywa, deserów oraz koktajli.
Masa netto: 200 g.
Składniki: ekologiczne nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) 100 %.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać alergeny - orzechy.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 10 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1912 kJ | 191.2 kJ |
464 kcal | 46.4 kcal | |
tłuszcz | 35 g | 3.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4.1 g | 0.4 g |
węglowodany | 1 g | 0.1 g |
w tym cukry | 0.9 g | 0.1 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 20 g | 2 g |
błonnik | brak danych | brak danych |
sól | 0.01 g | 0 g |
Dowiedz się więcej na temat nasion chia
Nasiona chia
Chia nasiona (szałwia hiszpańska) służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, co znaczy „oleisty”.
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają około 17 % białka, 31 % tłuszczu, 34 % błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze (kwas chlorogenowy i kawowy oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3.
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 - około 64 %, a także kwasy tłuszczowe omega-6, które występują w korzystnym dla zdrowia i prewencji chorób stosunku do omega-3. Nasiona chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu.
Z uwagi na wysoką wartość odżywczą, a w szczególności na znaczącą zawartość kwasu omega-3 ?-linolenowego oraz cenne właściwości antyoksydacyjne, ziarna chia poleca się stosować w codziennej diecie. Najczęściej są wykorzystywane jako składnik sałatek, jogurtów, pieczywa, deserów oraz koktajli.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 486 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 30.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 23.7 g |
węglowodany: | 42.1 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 34.4 g |
białko: | 16.5 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 631 mg |
żelazo, Fe: | 7.7 mg |
magnez, Mg: | 335 mg |
fosfor, P: | 860 mg |
potas, K: | 407 mg |
sód, Na: | 16 mg |
cynk, Zn: | 4.6 mg |
miedź, Cu: | 0.9 mg |
mangan, Mn: | 2.7 mg |
selen, Se: | 55.2 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 54 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 8.8 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 49 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.5 mg |
witamina K: | 0 µg |