Stewia (stevia) - Intenson, 250g
Cena regularna:
14,99 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Stewia w kryształkach
Stevia
Stewia w kryształkach to słodzik na bazie erytrytolu i glikozydów stewiolowych. Idealnie zastępuje klasyczny biały rafinowany cukier. Erytrytol to naturalnie występujący związek, wytwarzany na etapie naturalnej fermentacji. Nie zawiera kalorii, ma zerowy indeks glikemiczny, nie powoduje skoków insuliny. Ponadto jest przyjazny dla zębów, bo nie powoduje próchnicy. Erytrytol został wzbogacony glikozydami stewiolowymi, które są 250 do 350 razy słodsze od klasycznego białego cukru. Glikozydy stewiolowe pozyskiwane są z liści roślin zwanej stewia (Stevia rebaudiana).
Masa netto: 250 g.
Składniki: 99,86 % erytrytol, 0,14 % glikozydy stewiolowe (Rebaudiozyd A.).
Informacje dodatkowe: Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Informacje o alergenach: wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Dowiedz się więcej na temat stewii
Stewia
Stewia to naturalny słodzik i substytut cukru pozyskiwany z liści gatunku rośliny Stevia rebaudiana, pochodzącej z Brazylii i Paragwaju. Aktywnymi związkami są glikozydy stewiolowe (głównie stewiozyd i rebaudiozyd), które mają około 50 do 300 razy słodkość cukru, są termostabilne, stabilne pod względem pH i nie ulegają fermentacji. Organizm ludzki nie metabolizuje glikozydów zawartych w stewii, więc zawiera zero kalorii jako nieodżywczy słodzik. Stewia jest stosowana w produktach spożywczych i napojach o obniżonej zawartości cukru i kalorii jako alternatywa dla wariantów z cukrem. Stevia rebaudiana była używana od ponad 1500 lat przez ludy Guarani w Ameryce Południowej, którzy nazywali ją ka'a he'? (słodkie zioło). Liście były tradycyjnie używane od setek lat w Brazylii i Paragwaju do słodzenia lokalnych herbat i leków oraz jako słodki przysmak. Rodzaj został nazwany na cześć hiszpańskiego botanika i lekarza Petrusa Jacobusa Stevusa. W 1899 roku szwajcarski botanik Moisés Santiago Bertoni, prowadząc badania we wschodnim Paragwaju, po raz pierwszy szczegółowo opisał roślinę i jej słodki smak. Przeprowadzono tylko ograniczone badania na ten temat, aż w 1931 r. dwóch francuskich chemików wyizolowało glikozydy, które nadają stewii słodki smak.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 0 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0 g |
węglowodany: | 100 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 0 g |
cholesterol: | 0 mg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.