
Stewia - Stevia - słodzik w tabletkach - Batom, 200 tabletek
Cena regularna:
9,99 zł
towar niedostępny






Opis
Stewia - słodzik w tabletkach
Stevia
Jeśli szukasz naturalnego słodzika do swojej kawy, herbaty lub innych napojów, to słodzik stołowy w tabletkach z glikozydów stewiolowych, pochodzących z rośliny Stewia rebaudiana Bertoni, jest dobrym wyborem.
Jedna tableta (60 mg) zawiera moc słodzenia odpowiadającą około 5 g cukru (1 łyżeczka). Dzięki temu, że tabletki zawierają naturalny składnik, są dobrym wyborem dla osób, które chcą uniknąć sztucznych substancji słodzących i cukru w swojej diecie.
Zaleca się spożywanie maksymalnie 25 tabletek dziennie dla dorosłych osób o wadze 70 kg, a u dzieci zaleca się spożywanie mniejszych ilości, w zależności od wagi ciała. Słodzik stołowy w tabletkach jest odpowiedni zarówno do słodzenia gorących, jak i zimnych napojów, dzięki czemu jest to wygodne rozwiązanie do użytku w domu, pracy czy w podróży.
Glikozydy stewiolowe to naturalne substancje słodzące, które można znaleźć w roślinie stewii. Są one nawet kilkaset razy słodsze od cukru, a jednocześnie nie wpływają na poziom cukru we krwi. Erytrytol, z kolei, jest jednym z niewielu naturalnych słodzików, który nie ma kalorii i nie wpływa na poziom cukru we krwi. Jest to także korzystne rozwiązanie dla osób, które nie tolerują laktozy i fruktozy.
Ilość: 200 tabletek.
Składniki: substancja wypełniająca: erytrytol, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe 18 %, regulator kwasowości: węglany sodu, kwas winowy, nośnik: L- leucyna.
Informacje dodatkowe:
Informacje o alergenach:
Dowiedz się więcej na temat stewii
Stewia
Stewia to naturalny słodzik i substytut cukru pozyskiwany z liści gatunku rośliny Stevia rebaudiana, pochodzącej z Brazylii i Paragwaju. Aktywnymi związkami są glikozydy stewiolowe (głównie stewiozyd i rebaudiozyd), które mają około 50 do 300 razy słodkość cukru, są termostabilne, stabilne pod względem pH i nie ulegają fermentacji. Organizm ludzki nie metabolizuje glikozydów zawartych w stewii, więc zawiera zero kalorii jako nieodżywczy słodzik. Stewia jest stosowana w produktach spożywczych i napojach o obniżonej zawartości cukru i kalorii jako alternatywa dla wariantów z cukrem. Stevia rebaudiana była używana od ponad 1500 lat przez ludy Guarani w Ameryce Południowej, którzy nazywali ją ka'a he'? (słodkie zioło). Liście były tradycyjnie używane od setek lat w Brazylii i Paragwaju do słodzenia lokalnych herbat i leków oraz jako słodki przysmak. Rodzaj został nazwany na cześć hiszpańskiego botanika i lekarza Petrusa Jacobusa Stevusa. W 1899 roku szwajcarski botanik Moisés Santiago Bertoni, prowadząc badania we wschodnim Paragwaju, po raz pierwszy szczegółowo opisał roślinę i jej słodki smak. Przeprowadzono tylko ograniczone badania na ten temat, aż w 1931 r. dwóch francuskich chemików wyizolowało glikozydy, które nadają stewii słodki smak.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 0 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0 g |
węglowodany: | 100 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 0 g |
cholesterol: | 0 mg |