Krem migdał i czekolada z olejem MCT - Coco Farm, 300g
Cena regularna:
46,90 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
KETO Krem migdałowo-czekoladowy z olejem MCT
Krem migdałowo-czekoladowy z olejem MCT dedykowany jest dla osób aktywnych i na dietach niskowęglowodanowych (keto, lchf). Stanowi połączenie surowych migdałów i orzechów nerkowca z prawdziwą czekoladą. Krem dodatkowo został wzbogacony olejem MCT. Starannie dobrane, naturalne składniki sprawiają, że krem ma wysoką zawartość błonnika (12 g w 100 g) oraz białka (16 g w 100 g). Jeśli szukasz kremu proteinowego, podnoszącego wydolność energetyczną nasz produkt jest właśnie dla Ciebie.
Krem migdał i czekolada idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów: naleśników, lodów i ciast. Możesz także wyjadać go wprost ze słoika albo posmarować nim ulubione KETO pieczywo. Jeśli lubisz różnego rodzaju owsianki, muesli, granolę to nasz krem będzie stanowił pyszny dodatek. Zamrażając go z dodatkiem owoców lub miąższu kokosowego stworzysz pyszne domowe lody.
Krem migdał i czekolada to produkt dedykowany specjalistycznym dietom, takim jak keto, LCHF (low carb), bezglutenowa, wege, z niskim IG. Wspólnym mianownikiem tych diet są aspekty zdrowotne, etyczne i estetyczne. Opierają się na spożywaniu produktów mało przetworzonych, z naturalnymi składnikami oraz niską zawartością węglowodanów, czy cukrów dodanych.
Krem ten to propozycja dla sportowców oraz osób prowadzących zdrowy tryb życia, fit. Ze względu na wartości odżywcze, szczególnie dużą zawartość białka, krem będzie słodkim dodatkiem do dań sportowców i osób aktywnych fizycznie. Będzie świetnym uzupełnieniem naleśników proteinowych, czy wege gofrów.
W składzie kremu obecny jest także olej MCT, ceniony przez osoby na diecie ketogenicznej. W 10 gramach kremu (ok. 1 łyżeczka) występuje jedynie 2,4 g węglowodanów netto. Krem może zatem zaspokoić pragnienie słodkości, nawet u osób będących na adaptacji.
Naturalny skład przypadnie do gustu weganom, ze względu na to, że do produkcji nie użyto żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Krem słony migdał ma też niski IG i wysoką zawartość błonnika pokarmowego, dlatego może być włączony do diety diabetyków i osób z zaburzeniami pracy tarczycy.
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Data ważności: 17.12.2024
Masa netto: 300 g.
Składniki: migdał (48 %), nerkowiec, czekolada 60 % (miazga kakaowa, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy) (17 %), erytrytol, kakao odtłuszczone, inulina, olej MCT (1,4 %).
Informacje dodatkowe: Rozwarstwienie się kremu i wytrącanie się oleju jest procesem naturalnym (ponieważ produkt nie zawiera emulgatorów).
Wymieszaj przed użyciem.
Informacje o alergenach: zawiera orzechy, może zawierać orzeszki ziemne, nasiona sezamu, łubin.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2150 kJ | 430 kJ |
515 kcal | 103 kcal | |
tłuszcz | 41 g | 8.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 9 g | 1.8 g |
węglowodany | 30 g | 6 g |
w tym cukry | 10 g | 2 g |
w tym poliole | 6 g | 1.2 g |
białko | 16 g | 3.2 g |
błonnik | 12 g | 2.4 g |
sól | 0 g | 0 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano krem
Migdały
Migdałowiec jest gatunkiem pochodzącym z Iranu i krajów sąsiednich, ale powszechnie uprawiany jest w innych krajach. Migdał to jadalne i powszechnie uprawiane nasiona tego drzewa. Owocem migdałowca jest pestkowiec, składający się z zewnętrznej łuski i twardej skorupy z nasionami. Migdały sprzedawane są łuskane lub niełuskane. Blanszowane migdały to łuskane migdały, które zostały poddane działaniu gorącej wody w celu zmiękczenia okrywy nasiennej, która jest następnie usuwana, aby odsłonić biały zarodek.
Mąka migdałowa lub mączka z mielonych migdałów w połączeniu z cukrem lub miodem jako marcepan jest często używana jako bezglutenowa alternatywa dla mąki pszennej w gotowaniu i pieczeniu. Migdały zawierają w skórce polifenole składające się z flawonoli, flawan-3-oli, kwasów hydroksybenzoesowych i flawanonów, analogicznie do tych występujących w niektórych owocach i warzywach. Te związki fenolowe i prebiotyczny błonnik pokarmowy ze skórki migdałów mają zastosowanie komercyjne jako dodatki do żywności lub suplementy diety.
Migdały składają się z 4 % wody, 22 % węglowodanów, 21 % białka i 50 % tłuszczu. W 100 gramach migdały dostarczają 579 kilokalorii energii. Migdał jest bogatym w składniki odżywcze pokarmem, zapewniającym bogate źródło witamin z grupy B, ryboflawiny i niacyny, witaminy E oraz niezbędnych minerałów takich jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor i cynk. Zawierają również znaczne ilości błonnika pokarmowego, tłuszczu jednonienasyconego (kwasu oleinowego) i tłuszczu wielonienasyconego (kwasu linolowego). Migdały są źródłem fitosteroli, takich jak beta-sitosterol, stigmasterol, campesterol, sitostanol i campestanol.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 579 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 31.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 12.3 g |
węglowodany: | 21.6 g |
w tym cukry: | 4.4 g |
w tym błonnik: | 12.5 g |
białko: | 21.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 269 mg |
żelazo, Fe: | 3.7 mg |
magnez, Mg: | 270 mg |
fosfor, P: | 481 mg |
potas, K: | 733 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 3.1 mg |
miedź, Cu: | 1 mg |
mangan, Mn: | 2.2 mg |
selen, Se: | 4.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 2 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.2 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 1.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.6 mg |
witamina B4, cholina: | 52.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.5 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 44 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 25.6 mg |
witamina K: | 0 µg |
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca są powszechnie używane w kuchni południowoazjatyckiej w całości lub zmielone na pastę, która stanowi bazę sosów do curry lub niektórych słodyczy. Używa się ich również w postaci sproszkowanej do przygotowania różnych indyjskich słodyczy i deserów. W kuchni Goa zarówno prażone, jak i surowe ziarna są używane w całości do wyrobu curry i słodyczy. Orzechy nerkowca są również używane w kuchni tajskiej i chińskiej, na ogół w całej postaci.
Surowe orzechy nerkowca zawierają 5 % wody, 30 % węglowodanów, 44 % tłuszczu i 18 % białka. W 100 gramach surowe orzechy nerkowca dostarczają 553 kilokalorii. Orzechy nerkowca są bogatym źródłem składników mineralnych, w tym zwłaszcza miedzi, manganu, fosforu i magnezu oraz tiaminy, witaminy B6 i witaminy K. Żelazo, potas, cynk i selen również są obecne w znacznej ilości.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 553 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 43.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 7.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 23.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 7.8 g |
węglowodany: | 30.2 g |
w tym cukry: | 5.9 g |
w tym błonnik: | 3.3 g |
białko: | 18.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 37 mg |
żelazo, Fe: | 6.7 mg |
magnez, Mg: | 292 mg |
fosfor, P: | 593 mg |
potas, K: | 660 mg |
sód, Na: | 12 mg |
cynk, Zn: | 5.8 mg |
miedź, Cu: | 2.2 mg |
mangan, Mn: | 1.7 mg |
selen, Se: | 19.9 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.4 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 1.1 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.9 mg |
witamina B6: | 0.4 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 25 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.9 mg |
witamina K: | 34.1 µg |
Kakao
Aby wyprodukować 1 kg czekolady, przetwarza się około 300 do 600 ziaren kakao, w zależności od pożądanej zawartości kakao.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 228 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 13.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 4.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.4 g |
węglowodany: | 57.9 g |
w tym cukry: | 1.8 g |
w tym błonnik: | 37 g |
białko: | 19.6 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 128 mg |
żelazo, Fe: | 13.9 mg |
magnez, Mg: | 499 mg |
fosfor, P: | 734 mg |
potas, K: | 1524 mg |
sód, Na: | 21 mg |
cynk, Zn: | 6.8 mg |
miedź, Cu: | 3.8 mg |
mangan, Mn: | 3.8 mg |
selen, Se: | 14.3 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 2.2 mg |
witamina B4, cholina: | 12 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.3 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 32 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 2.5 µg |
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.
Olej MCT
Olej MCT to średniołańcuchowe triglicerydy (medium chain triglycerides) to triglicerydy z dwoma lub trzema kwasami tłuszczowymi o alifatycznym łańcuchu od 6 do 12 atomów węgla. Zawierają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Źródła oleju MCT - olej MCT znajduje się w oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowym i można je wydzielić przez frakcjonowanie.
Lista średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych:
- C6 - kwas kapronowy,
- C8 - kwas kaprylowy,
- C10 - kwas kaprynowy,
- C12 - kwas laurynowy.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.