
KETO Krem migdałowo-truskawkowy - Pięć Przemian, 300g
Cena regularna:
35,89 zł
towar niedostępny






Opis
Krem migdałowo-truskawkowy
KETO Friendly
Krem migdałowo-truskawkowy to doskonała propozycja dla osób stosujących dietę ketogeniczną lub niskowęglowodanową. Jego wyjątkowy smak zawdzięczamy połączeniu kremowej pasty migdałowej (56 %) oraz białej czekolady bez dodatku cukru, wzbogaconej aromatami wanilii. Dodatek oleju kokosowego i liofilizowanych truskawek sprawia, że krem jest nie tylko pyszny, ale również pełen wartości odżywczych.
Każda porcja dostarcza solidną dawkę tłuszczu (48 g na 100 g), w tym zdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, a także błonnika (12 g) i białka (16 g). Dzięki niskiemu poziomowi cukrów oraz wykorzystaniu naturalnych substancji słodzących (erytrytolu i stewii), krem jest bezpieczny dla osób na diecie keto, dbających o niską zawartość węglowodanów.
Gotowe KETO pieczywo oraz KETO mieszanki do wypieków znajdziesz w naszym sklepie.
Masa netto: 300 g.
Składniki: pasta migdałowa 56 %, czekolada biała bez dodatku cukru [tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku 25 %, substancja słodząca (erytrytol, glikozydy stewiolowe 0,015 %), odtłuszczone mleko w proszku 10 %, inulina, emulgator (lecytyna słonecznikowa), naturalny aromat waniliowy], olej kokosowy, truskawki liofilizowane 3,8 %, naturalne aromaty.
Informacje dodatkowe: Produkt bezglutenowy. Zawiera substancje słodzące i naturalnie występujące cukry.
Informacje o alergenach: Produkt może zawierać alergeny: sezam i soję.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 2393 kJ | 478.6 kJ |
573 kcal | 114.6 kcal | |
tłuszcz | 48 g | 9.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 15 g | 3 g |
węglowodany | 27 g | 5.4 g |
w tym cukry | 10 g | 2 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 16 g | 3.2 g |
błonnik | 12 g | 2.4 g |
sól | 0.17 g | 0.03 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano krem
Migdały
Migdałowiec jest gatunkiem pochodzącym z Iranu i krajów sąsiednich, ale powszechnie uprawiany jest w innych krajach. Migdał to jadalne i powszechnie uprawiane nasiona tego drzewa. Owocem migdałowca jest pestkowiec, składający się z zewnętrznej łuski i twardej skorupy z nasionami. Migdały sprzedawane są łuskane lub niełuskane. Blanszowane migdały to łuskane migdały, które zostały poddane działaniu gorącej wody w celu zmiękczenia okrywy nasiennej, która jest następnie usuwana, aby odsłonić biały zarodek.
Mąka migdałowa lub mączka z mielonych migdałów w połączeniu z cukrem lub miodem jako marcepan jest często używana jako bezglutenowa alternatywa dla mąki pszennej w gotowaniu i pieczeniu. Migdały zawierają w skórce polifenole składające się z flawonoli, flawan-3-oli, kwasów hydroksybenzoesowych i flawanonów, analogicznie do tych występujących w niektórych owocach i warzywach. Te związki fenolowe i prebiotyczny błonnik pokarmowy ze skórki migdałów mają zastosowanie komercyjne jako dodatki do żywności lub suplementy diety.
Migdały składają się z 4 % wody, 22 % węglowodanów, 21 % białka i 50 % tłuszczu. W 100 gramach migdały dostarczają 579 kilokalorii energii. Migdał jest bogatym w składniki odżywcze pokarmem, zapewniającym bogate źródło witamin z grupy B, ryboflawiny i niacyny, witaminy E oraz niezbędnych minerałów takich jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor i cynk. Zawierają również znaczne ilości błonnika pokarmowego, tłuszczu jednonienasyconego (kwasu oleinowego) i tłuszczu wielonienasyconego (kwasu linolowego). Migdały są źródłem fitosteroli, takich jak beta-sitosterol, stigmasterol, campesterol, sitostanol i campestanol.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 579 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 31.6 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 12.3 g |
węglowodany: | 21.6 g |
w tym cukry: | 4.4 g |
w tym błonnik: | 12.5 g |
białko: | 21.2 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 269 mg |
żelazo, Fe: | 3.7 mg |
magnez, Mg: | 270 mg |
fosfor, P: | 481 mg |
potas, K: | 733 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 3.1 mg |
miedź, Cu: | 1 mg |
mangan, Mn: | 2.2 mg |
selen, Se: | 4.1 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 2 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.2 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 1.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.6 mg |
witamina B4, cholina: | 52.1 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.5 mg |
witamina B6: | 0.1 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 44 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 25.6 mg |
witamina K: | 0 µg |
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.

Stewia
Stewia to naturalny słodzik i substytut cukru pozyskiwany z liści gatunku rośliny Stevia rebaudiana, pochodzącej z Brazylii i Paragwaju. Aktywnymi związkami są glikozydy stewiolowe (głównie stewiozyd i rebaudiozyd), które mają około 50 do 300 razy słodkość cukru, są termostabilne, stabilne pod względem pH i nie ulegają fermentacji. Organizm ludzki nie metabolizuje glikozydów zawartych w stewii, więc zawiera zero kalorii jako nieodżywczy słodzik. Stewia jest stosowana w produktach spożywczych i napojach o obniżonej zawartości cukru i kalorii jako alternatywa dla wariantów z cukrem. Stevia rebaudiana była używana od ponad 1500 lat przez ludy Guarani w Ameryce Południowej, którzy nazywali ją ka'a he'ê (słodkie zioło). Liście były tradycyjnie używane od setek lat w Brazylii i Paragwaju do słodzenia lokalnych herbat i leków oraz jako słodki przysmak. Rodzaj został nazwany na cześć hiszpańskiego botanika i lekarza Petrusa Jacobusa Stevusa. W 1899 roku szwajcarski botanik Moisés Santiago Bertoni, prowadząc badania we wschodnim Paragwaju, po raz pierwszy szczegółowo opisał roślinę i jej słodki smak. Przeprowadzono tylko ograniczone badania na ten temat, aż w 1931 r. dwóch francuskich chemików wyizolowało glikozydy, które nadają stewii słodki smak.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 0 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0 g |
węglowodany: | 100 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 0 g |
cholesterol: | 0 mg |
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.
Olej kokosowy
Olej kokosowy (lub masło kokosowe) to jadalny olej pozyskiwany z miąższu i mleka orzechów kokosowych. Olej kokosowy jest białym tłuszczem stałym, topiącym się w temperaturze pokojowej około 25°C, po stopieniu jest klarowny. Nierafinowane odmiany mają wyraźny aromat kokosowy.
Olej kokosowy to 99 % tłuszczu, składającego się głównie z tłuszczów nasyconych - 82 % całości. 100 gramów oleju kokosowego dostarcza 892 kilokalorii. Połowa tłuszczu nasyconego zawartego w oleju kokosowym to kwas laurynowy (41,8 grama na 100 gramów całego składu), podczas gdy inne znaczące tłuszcze nasycone to kwas mirystynowy (16,7 grama), kwas palmitynowy (8,6 grama) i kwas kaprylowy (6,8 grama). Tłuszcze jednonienasycone stanowią około 6 % całkowitego składu, a wielonienasycone około 2 %. Olej kokosowy zawiera fitosterole.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 892 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 99.1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 82.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 6.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 1.7 g |
węglowodany: | 0 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 0 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 1 mg |
żelazo, Fe: | 0.1 mg |
magnez, Mg: | 0 mg |
fosfor, P: | 0 mg |
potas, K: | 0 mg |
sód, Na: | 0 mg |
cynk, Zn: | 0 mg |
miedź, Cu: | 0 mg |
mangan, Mn: | 0 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0 mg |
witamina B4, cholina: | 0.3 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 0 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.1 mg |
witamina K: | 0.6 µg |
Truskawki
Truskawki składają się w 91 % z wody, 8 % z węglowodanów (z czego cukry stanowią niecałe 5 %), 1 % z białka i zawierają znikomą zawartość tłuszczu. 100 gramów truskawek dostarcza 33 kilokalorii. Są bogatym źródłem witaminy C (71 % RWS), dobrym źródłem manganu (18 % RWS) i dostarczają kilku innych witamin i składników mineralnych w małych ilościach. Truskawki zawierają niewielką ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju z pestek.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 32 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.2 g |
węglowodany: | 7.7 g |
w tym cukry: | 4.9 g |
w tym błonnik: | 2 g |
białko: | 0.7 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 16 mg |
żelazo, Fe: | 0.4 mg |
magnez, Mg: | 13 mg |
fosfor, P: | 24 mg |
potas, K: | 153 mg |
sód, Na: | 1 mg |
cynk, Zn: | 0.1 mg |
miedź, Cu: | 0 mg |
mangan, Mn: | 0.4 mg |
selen, Se: | 0.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 12 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.4 mg |
witamina B4, cholina: | 5.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.1 mg |
witamina B6: | 0 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 24 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 58.8 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 2.2 µg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.