Baton proteinowy orzechowy wanilia z solą, KETO vanilla + salt - FIZI, 45g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Baton proteinowy orzechowy słona wanilia
KETO vanilla + salt
Poznaj pyszny orzechowy baton proteinowy - wanilia z solą, idealny wybór dla osób stosujących dietę ketogeniczną i niskowęglowodanową. Dzięki starannie dobranym składnikom, ten 45-gramowy baton oferuje zbilansowaną kompozycję białek, zdrowych tłuszczów i błonnika, zapewniając jednocześnie wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Zawartość orzechów ziemnych (48,7 %) nadaje mu wyjątkowy smak i bogaty aromat, a izolat białka grochu dostarcza pełnowartościowego białka roślinnego, wspierającego regenerację mięśni i budowę tkanki mięśniowej.
Dodatek prebiotycznej inuliny i błonnika z tapioki wspiera zdrowie układu trawiennego, poprawiając uczucie sytości bez zbędnych węglowodanów. Subtelna nuta wanilii w połączeniu z różową solą himalajską tworzy wyrafinowane połączenie słodko-słonego smaku, które zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników zdrowych przekąsek. Baton jest słodzony erytrytolem, co minimalizuje wpływ na poziom glukozy we krwi, czyniąc go bezpiecznym dla osób dbających o niski indeks glikemiczny. To idealna przekąska dla aktywnych osób i entuzjastów zdrowego stylu życia.
Masa netto: 45 g.
Składniki: orzechy ziemne (48,7 %), prebiotyk inulina, gliceryna roślinna, izolat białka grochu (13,3 %) (zawiera 85 % białka), słodzik erytrytol, błonnik z tapioki, siemię lniane (3,1 %), różowa sól himalajska (0,2 %), naturalny aromat waniliowy.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Informacje o alergenach: Może zawierać śladowe ilości orzechów (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały).
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 45 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1472 kJ | 662.4 kJ |
354 kcal | 159.3 kcal | |
tłuszcz | 25.2 g | 11.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3 g | 1.4 g |
węglowodany | 6.8 g | 3.1 g |
w tym cukry | 2.3 g | 1 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 26 g | 11.7 g |
błonnik | 17.2 g | 7.7 g |
sól | 0.23 g | 0.1 g |
Dowiedz się więcej na temat składników, z których wykonano baton
Orzechy ziemne
Orzech ziemny (Arachis hypogaea) roślina strączkowa uprawiana głównie ze względu na jadalne nasiona. Jest klasyfikowana zarówno jako roślina strączkowa zbożowa, a ze względu na wysoką zawartość oleju jako roślina oleista.W 100 gramach orzeszki ziemne dostarczają 567 kilokalorii energii i są doskonałym źródłem kilku witamin z grupy B, witaminy E, kilku składników mineralnych, takich jak mangan (95 % RWS), magnez (52 % RWS) i fosfor (48 % RWS) oraz błonnika. Orzeszki ziemne zawierają polifenole, wielonienasycone i jednonienasycone tłuszcze, fitosterole i błonnik pokarmowy.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 567 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 49.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 6.3 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 24.4 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 15.6 g |
węglowodany: | 16.1 g |
w tym cukry: | 4.7 g |
w tym błonnik: | 8.5 g |
białko: | 25.8 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 92 mg |
żelazo, Fe: | 4.6 mg |
magnez, Mg: | 168 mg |
fosfor, P: | 376 mg |
potas, K: | 705 mg |
sód, Na: | 18 mg |
cynk, Zn: | 3.3 mg |
miedź, Cu: | 1.1 mg |
mangan, Mn: | 1.9 mg |
selen, Se: | 7.2 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 12.1 mg |
witamina B4, cholina: | 52.5 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 240 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 8.3 mg |
witamina K: | 0 µg |
Inulina
Inuliny to grupa naturalnie występujących polisacharydów wytwarzanych przez wiele rodzajów roślin, najczęściej pozyskiwanych z cykorii. Inuliny należą do klasy błonnika pokarmowego znanego jako fruktany. Inulina jest używana przez niektóre rośliny jako środek do magazynowania energii i zwykle znajduje się w korzeniach lub kłączach.
Inulina to naturalny węglowodan obecny w ponad 36 000 gatunków roślin, w tym w agawie, pszenicy, cebuli, bananach, czosnku, szparagach, topinamburu i cykorii. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Inulina została zatwierdzona przez FDA jako składnik zwiększający wartość błonnika pokarmowego w żywności. Może być używana jako zamiennik cukru, tłuszczu i mąki. Inulina zwiększa wchłanianie wapnia i prawdopodobnie magnezu, jednocześnie promując wzrost bakterii jelitowych. Inulina z cykorii pod względem żywieniowym jest uważana za formę rozpuszczalnego błonnika i czasami jest klasyfikowana jako prebiotyk. Ze względu na ograniczoną zdolność organizmu do przetwarzania fruktanów, inulina ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi i może potencjalnie mieć zastosowanie w leczeniu chorób związanych z poziomem cukru we krwi.
Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym (poliolem), stosowanym jako dodatek do żywności i substytut cukru. Występuje naturalnie. Erytrytol jest w 60-70 % tak słodki jak cukier stołowy, ale jest całkowicie bezkaloryczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi ani nie powoduje próchnicy.
Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse'a. W 1950 roku został znaleziony w melasie czarnej, która była fermentowana przez drożdże i został skomercjalizowany jako alkohol cukrowy w latach 90-tych w Japonii. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Wytwarzany jest z glukozy poprzez fermentację z drożdżami Moniliella pollinis.
W organizmie większość erytrytolu jest wchłaniana do krwiobiegu w jelicie cienkim, a następnie w większości wydalana w postaci niezmienionej z moczem. Erytrytol nie ma wpływu na poziom cukru i insuliny we krwi i dlatego stanowi bezpieczny substytut cukru dla diabetyków. Erytrytol jest przyjazny dla zębów - nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, więc nie przyczynia się do próchnicy. Ponadto erytrytol, podobnie jak ksylitol, działa antybakteryjnie na bakterie paciorkowców, zmniejsza płytkę nazębną i chroni przed próchnicą.
Len
Len, znany jest również jako len pospolity lub siemię lniane. Len uprawia się ze względu na nasiona, które można zmielić na mączkę lub przerobić na olej lniany.
Nasiona lnu występują w dwóch podstawowych odmianach/kolorach: brązowym lub żółtym (siemię lniane złote). Większość rodzajów tych podstawowych odmian ma podobne właściwości odżywcze i taką samą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Żółte nasiona lnu mają podobny profil oleju do brązowych nasion lnu i oba są bardzo bogate w kwasy omega-3 (w szczególności kwas alfa-linolenowy (ALA)). Z nasion lnu wytwarzany jest olej roślinny znany jako olej lniany.
100-gramowa porcja zmielonych nasion lnu dostarcza około 534 kilokalorii energii, 41 g tłuszczu, 28 g błonnika i 20 g białka. Całe nasiona lnu są chemicznie stabilne, ale zmielona mączka z nasion lnu, z powodu utleniania, może zjełczeć, gdy zostanie wystawiona na działanie powietrza w temperaturze pokojowej w ciągu zaledwie tygodnia. Chłodzenie i przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zmielonej mączki z nasion lnu wydłuży jej świeżość. W przypadku natychmiastowego zapakowania bez wystawienia na działanie powietrza i światła, zmielone nasiona lnu są stabilne przed nadmiernym utlenianiem, gdy są przechowywane przez dziewięć miesięcy w temperaturze pokojowej.
W 100 gramowej porcji nasiona lnu zawierają 30 % białka, znaczną ilość kilku witamin z grupy B i minerałów. Dziesięć gramów nasion lnu zawiera jeden gram rozpuszczalnego w wodzie błonnika (który obniża poziom cholesterolu we krwi) i trzy gramy nierozpuszczalnego błonnika (który pomaga zapobiegać zaparciom). Nasiona lnu są szczególnie bogate w tiaminę, magnez, potas i fosfor. Len zawiera setki razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne. Jako procent całkowitego tłuszczu nasiona lnu zawierają 54 % kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA), 18 % kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) i 6 % kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy); nasiona zawierają 9 % tłuszczów nasyconych, w tym 5 % kwasu palmitynowego. Olej z nasion lnu zawiera 53 % kwasów tłuszczowych omega-3 18:3 (głównie ALA) i 13 % kwasów tłuszczowych omega-6 18:2.
Efekty zdrowotne
Jedno z badań opublikowanych w latach 1990-2008 wykazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, z większymi korzyściami u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. Metaanaliza wykazała, że ??spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni powoduje utratę wagi. Inna metaanaliza wykazała, że ??spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni powodowało niewielkie obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 534 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 42.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 7.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 28.7 g |
węglowodany: | 28.9 g |
w tym cukry: | 1.6 g |
w tym błonnik: | 27.3 g |
białko: | 18.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 255 mg |
żelazo, Fe: | 5.7 mg |
magnez, Mg: | 392 mg |
fosfor, P: | 642 mg |
potas, K: | 813 mg |
sód, Na: | 30 mg |
cynk, Zn: | 4.3 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 25.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.1 mg |
witamina B4, cholina: | 78.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1 mg |
witamina B6: | 0.5 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 87 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 4.3 µg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.