
Stewia (stevia) liście suszone cięte - BIO - Batom, 80g
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
BIO liście suszone stewii
Stevia
Odkryj prawdziwą moc natury z suszonymi liśćmi stewii w najczystszej postaci – bez żadnych dodatków czy konserwantów. BIO stewia liście suszone to doskonały wybór dla osób stosujących diety niskowęglowodanowe, takie jak keto czy low-carb, a także dla wszystkich poszukujących naturalnych i zdrowych alternatyw dla cukru.
Właściwości produktu
- 100 % naturalne: liście stewii są starannie zbierane, suszone i pakowane, by zachować wszystkie korzyści zdrowotne i słodzące właściwości.
- BIO jakość: stewia pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, dzięki czemu masz pewność, że otrzymujesz produkt najwyższej jakości, wolny od pestycydów i GMO.
- Niskokaloryczne słodzenie: stewia jest naturalnym słodzikiem, który nie zawiera kalorii ani węglowodanów, co czyni ją idealnym wyborem dla osób na diecie keto, low-carb czy diabetyków.
- Wszechstronność: suszone liście stewii mogą być używane do słodzenia napojów, deserów, sosów czy potraw. Możesz je również używać do przygotowania ekstraktu stewii w domu.
- Zdrowa alternatywa: stewia nie wpływa na poziom cukru we krwi i jest bezpieczna dla zdrowia zębów.
Sposób użycia
Liście stewii można dodawać bezpośrednio do herbaty, kawy, koktajli czy innych potraw, lub też użyć ich do przygotowania własnego naturalnego słodzika. Wystarczy zalać je gorącą wodą i odstawić na kilka minut, aby uzyskać słodki wywar.
Zastąp cukier i sztuczne słodziki naszymi suszonymi liśćmi stewii i ciesz się zdrowym i naturalnym smakiem każdego dnia!
Masa netto: 80 g.
Składniki: liście stewii* 100 %.
*Certyfikowany składnik ekologiczny.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzechy, sezam.
Dowiedz się więcej na temat stewii
Stewia
Stewia to naturalny słodzik i substytut cukru pozyskiwany z liści gatunku rośliny Stevia rebaudiana, pochodzącej z Brazylii i Paragwaju. Aktywnymi związkami są glikozydy stewiolowe (głównie stewiozyd i rebaudiozyd), które mają około 50 do 300 razy słodkość cukru, są termostabilne, stabilne pod względem pH i nie ulegają fermentacji. Organizm ludzki nie metabolizuje glikozydów zawartych w stewii, więc zawiera zero kalorii jako nieodżywczy słodzik. Stewia jest stosowana w produktach spożywczych i napojach o obniżonej zawartości cukru i kalorii jako alternatywa dla wariantów z cukrem. Stevia rebaudiana była używana od ponad 1500 lat przez ludy Guarani w Ameryce Południowej, którzy nazywali ją ka'a he'ê (słodkie zioło). Liście były tradycyjnie używane od setek lat w Brazylii i Paragwaju do słodzenia lokalnych herbat i leków oraz jako słodki przysmak. Rodzaj został nazwany na cześć hiszpańskiego botanika i lekarza Petrusa Jacobusa Stevusa. W 1899 roku szwajcarski botanik Moisés Santiago Bertoni, prowadząc badania we wschodnim Paragwaju, po raz pierwszy szczegółowo opisał roślinę i jej słodki smak. Przeprowadzono tylko ograniczone badania na ten temat, aż w 1931 r. dwóch francuskich chemików wyizolowało glikozydy, które nadają stewii słodki smak.

Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 0 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0 g |
węglowodany: | 100 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 0 g |
cholesterol: | 0 mg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.