Mąka kokosowa - BIO - Coco Farm, 500g
Opis
BIO Mąka kokosowa
Mąka kokosowa Coco Farm powstaje z surowego miąższu kokosowego, pozyskiwanego ze świeżych ekologicznych orzechów kokosowych, rosnących na certyfikowanych BIO, Filipińskich farmach, wolnych od GMO, pestycydów czy sztucznych nawozów. Powstaje przy użyciu tradycyjnych metod.
Proces produkcji wygląda następująco: z ekologicznych, świeżych kokosów wydobywany jest surowy miąższ kokosowy, który natychmiast jest odsączany z wody i oleju. Powstała masa jest mielona w tradycyjnych młynach żarnowych i starannie pakowana, bez dodatku żadnej chemii. Cały proces zajmuje nie więcej niż 24 godziny, dzięki czemu mąka Coco Farm zachowuje wartości świeżego kokosa. Inaczej sytuacja wygląda w większości mąk kokosowych dostępnych na rynku, szczególnie tych powstających w Europie. Produkowane są one z wiórek lub mocno wysuszonej kopry, czyli masy poddanej działaniu wysokich temperatur a także zabezpieczanej siarką na czas składowania i transportu. Oznacza to że większość mąki powstaje na kilka miesięcy od otwarcia kokosa i dodatkowo zawiera szkodliwe związki chemiczne. Podsumowując proces produkcji mąki kokosowej Coco Farm jest unikalny, bez udziału jakiejkolwiek chemii i wysokich temperatur. Dzięki temu mąka kokosowa Coco Farm jest produktem RAW o smaku i zapachu kokosa i zachowuje bogactwo składników odżywczych i mineralnych kokosa zerwanego prosto z palmy.
Jakie są wartości odżywcze mąki kokosowej?
Mąka kokosowa Coco Farm typu RAW ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego - 35 g w 100 g produktu (to 13 razy więcej niż w mące pszennej i 4 razy więcej niż w otrębach owsianych). Błonnik nie tylko pomaga usprawnić pracę jelit, ale również zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz obniża stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo mąka kokosowa jest źródłem białka 17 g w 100 g produktu. Białko nie tylko buduje i wzmacnia mięśnie ale również dostarcza niezbędną energię oraz wspiera układ odpornościowy. To niezwykle ważny składnik odżywczy dla osób uprawiających sport na świeżym powietrzu czy ćwiczących na siłowni. Mąka kokosowa zawiera również 4 razy mniej węglowodanów niż w mące pszennej - tylko 20 g na 100 g produktu.
Do czego dodawać mąkę kokosową?
Mąka kokosowa doskonale nadaje się do przygotowania chleba, ciast, gofrów, omletów, naleśników oraz do zagęszczania zup. Jest to świetny składnik wypieków, nadający delikatny smak kokosa, z powodzeniem może zastąpić wiórki kokosowe. Ponieważ jest to produkt typu RAW na surowo będzie świetnym dodatkiem do deserów, koktajli, smoothie, musli, sałatek czy dipów.
Masa netto: 500 g.
Składniki: 100 % organiczna mąka kokosowa, pozyskiwana z orzechów kokosowych, pochodzących z ekologicznych, certyfikowanych upraw Archipelagu Filipińskiego.
Informacje dodatkowe: Produkt certyfikowany BIO.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 50 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1570 kJ | 785 kJ |
375 kcal | 187.5 kcal | |
tłuszcz | 19 g | 9.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 17 g | 8.5 g |
węglowodany | 19 g | 9.5 g |
w tym cukry | 15 g | 7.5 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 17 g | 8.5 g |
błonnik | 35 g | 17.5 g |
sól | 0.13 g | 0.07 g |
Dowiedz się więcej na temat mąki kokosowej
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa to jeden z wielu produktów spożywczych wytwarzanych z owoców palmy Cocos nucifera. Wytwarzana z suszonego, mielonego miąższu kokosowego, mąka kokosowa jest naturalnym produktem. Mąka kokosowa jest powszechnie stosowana do pieczenia. Ponieważ nie zawiera glutenu, osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę kokosową w swoim przepisie na wypieki. Chociaż mąkę kokosową można stosować jako substytut mąki pszennej, wiele przepisów należy dostosować, aby uwzględnić jej inny skład. Mąka kokosowa jest gęstsza niż mąka pszenna i zatrzymuje więcej płynów. Ponieważ jest bezglutenowa, ciasta z mąki kokosowej trzeba mieszać dłużej. Mąka kokosowa ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, co oznacza, że ??trawienie i wchłanianie zawartych w niej węglowodanów trwa dłużej. Zawiera również więcej błonnika i białka niż mąka pszenna.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 592 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 47 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 41.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 0.5 g |
węglowodany: | 44.4 g |
w tym cukry: | 0 g |
w tym błonnik: | 0 g |
białko: | 5.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 27 mg |
żelazo, Fe: | 3.4 mg |
magnez, Mg: | 92 mg |
fosfor, P: | 211 mg |
potas, K: | 554 mg |
sód, Na: | 37 mg |
cynk, Zn: | 2.1 mg |
miedź, Cu: | 0.8 mg |
mangan, Mn: | 2.8 mg |
selen, Se: | 0 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 0.1 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.1 mg |
witamina B3, niacyna: | 0.6 mg |
witamina B4, cholina: | 0 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 0.8 mg |
witamina B6: | 0.3 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 9 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 1.5 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0 mg |
witamina K: | 0 µg |