Krakersy pomidor i papryka - BIO - Diet Food, 90g
Cena regularna:
9,99 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
BIO Krakersy pomidor i papryka
KETO Raw Flax Crackers Paprika and Tomato
BIO Krakersy pomidor i papryka to wspaniałe krakersy, które zostały specjalnie stworzone dla osób na diecie keto i low-carb. Ich głównym składnikiem są certyfikowane BIO nasiona lnu, które są źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo, krakersy te zawierają bio siemię lniane mielone oraz mieszankę aromatycznych ziół i przypraw, w tym bio bazylię i bio czosnek, które wzmocnią smak każdej przekąski.
Krakersy RAW Flax Crackers zostały przygotowane w temperaturze RAW (42°C), dzięki czemu zachowały naturalne wartości odżywcze składników. Produkty te są wolne od sztucznych konserwantów, barwników i substancji słodzących, co czyni je doskonałym wyborem dla osób, które zwracają uwagę na jakość swojego jedzenia.
Krakersy zawierają również bio pomidory suszone w proszku oraz bio paprykę słodką i wędzoną, które nadają krakersom niepowtarzalny smak. Produkty te są wspaniałą przekąską dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i jednocześnie cieszyć się pysznym smakiem.
Data ważności: 17.12.2024
Masa netto: 90 g.
Składniki: bio nasiona lnu 70 %, bio siemię lniane mielone 17,5 %, bio bazylia, bio czosnek, bio pomidory suszone w proszku 3 %, bio papryka słodka 1 %, bio papryka wędzona 1 %, sól.
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać soję, orzechy oraz gluten.
Wartości odżywcze (według producenta)
w 100 g | w porcji 20 g | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1839 kJ | 367.8 kJ |
440 kcal | 88 kcal | |
tłuszcz | 31 g | 6.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2.7 g | 0.5 g |
węglowodany | 4.5 g | 0.9 g |
w tym cukry | 2.7 g | 0.5 g |
w tym poliole | brak danych | brak danych |
białko | 18 g | 3.6 g |
błonnik | 26 g | 5.2 g |
sól | 0.07 g | 0.01 g |
Dowiedz się więcej na temat głównych składników, z których wykonano krakersy
Len
Len, znany jest również jako len pospolity lub siemię lniane. Len uprawia się ze względu na nasiona, które można zmielić na mączkę lub przerobić na olej lniany.
Nasiona lnu występują w dwóch podstawowych odmianach/kolorach: brązowym lub żółtym (siemię lniane złote). Większość rodzajów tych podstawowych odmian ma podobne właściwości odżywcze i taką samą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Żółte nasiona lnu mają podobny profil oleju do brązowych nasion lnu i oba są bardzo bogate w kwasy omega-3 (w szczególności kwas alfa-linolenowy (ALA)). Z nasion lnu wytwarzany jest olej roślinny znany jako olej lniany.
100-gramowa porcja zmielonych nasion lnu dostarcza około 534 kilokalorii energii, 41 g tłuszczu, 28 g błonnika i 20 g białka. Całe nasiona lnu są chemicznie stabilne, ale zmielona mączka z nasion lnu, z powodu utleniania, może zjełczeć, gdy zostanie wystawiona na działanie powietrza w temperaturze pokojowej w ciągu zaledwie tygodnia. Chłodzenie i przechowywanie w zamkniętych pojemnikach zmielonej mączki z nasion lnu wydłuży jej świeżość. W przypadku natychmiastowego zapakowania bez wystawienia na działanie powietrza i światła, zmielone nasiona lnu są stabilne przed nadmiernym utlenianiem, gdy są przechowywane przez dziewięć miesięcy w temperaturze pokojowej.
W 100 gramowej porcji nasiona lnu zawierają 30 % białka, znaczną ilość kilku witamin z grupy B i minerałów. Dziesięć gramów nasion lnu zawiera jeden gram rozpuszczalnego w wodzie błonnika (który obniża poziom cholesterolu we krwi) i trzy gramy nierozpuszczalnego błonnika (który pomaga zapobiegać zaparciom). Nasiona lnu są szczególnie bogate w tiaminę, magnez, potas i fosfor. Len zawiera setki razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne. Jako procent całkowitego tłuszczu nasiona lnu zawierają 54 % kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA), 18 % kwasów tłuszczowych omega-9 (kwas oleinowy) i 6 % kwasów tłuszczowych omega-6 (kwas linolowy); nasiona zawierają 9 % tłuszczów nasyconych, w tym 5 % kwasu palmitynowego. Olej z nasion lnu zawiera 53 % kwasów tłuszczowych omega-3 18:3 (głównie ALA) i 13 % kwasów tłuszczowych omega-6 18:2.
Efekty zdrowotne
Jedno z badań opublikowanych w latach 1990-2008 wykazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, z większymi korzyściami u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. Metaanaliza wykazała, że ??spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni powoduje utratę wagi. Inna metaanaliza wykazała, że ??spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni powodowało niewielkie obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Wartości odżywcze w 100 gramach:
energia: | 534 kcal |
makroskładniki: | |
tłuszcz: | 42.2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 7.5 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 28.7 g |
węglowodany: | 28.9 g |
w tym cukry: | 1.6 g |
w tym błonnik: | 27.3 g |
białko: | 18.3 g |
cholesterol: | 0 mg |
mikroelementy: | |
wapń, Ca: | 255 mg |
żelazo, Fe: | 5.7 mg |
magnez, Mg: | 392 mg |
fosfor, P: | 642 mg |
potas, K: | 813 mg |
sód, Na: | 30 mg |
cynk, Zn: | 4.3 mg |
miedź, Cu: | 1.2 mg |
mangan, Mn: | 2.5 mg |
selen, Se: | 25.4 µg |
witaminy: | |
witamina A: | 0 j.m. |
witamina B1, tiamina: | 1.6 mg |
witamina B2, ryboflawina: | 0.2 mg |
witamina B3, niacyna: | 3.1 mg |
witamina B4, cholina: | 78.7 mg |
witamina B5, kwas pantotenowy: | 1 mg |
witamina B6: | 0.5 mg |
witamina B9, kwas foliowy: | 87 µg |
witamina B12: | 0 µg |
witamina C: | 0.6 mg |
witamina D: | 0 µg |
witamina E: | 0.3 mg |
witamina K: | 4.3 µg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.